Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010

Freeday, η Αθήνα που αγαπάμε!Ηταν ένα βράδυ Παρασκευής, άνοιξη. Η Αθήνα στους γνώριμους ρυθμούς της.
Καθηλωμένος για λίγα δευτερόλεπτα σ’ ένα φανάρι της λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου. Το φανάρι ανάβει, στρίβω στη Βασιλέως Γεωργίου και ξαφνικά δεν μπορώ να πιστέψω στα μάτια μου. Ενα τεράσιο πλήθος με ποδηλάτες να ανεβαίνει τον δρόμο, να ξεχύνεται στη Σπύρου Μερκούρη μέχρι το Αλσος Παγκρατίου. Μαζί με τους περισσότερους οδηγούς προσπαθούσα να καταλάβω τι συμβαίνει. Από πού είχαν ξεφυτρώσει τόσα ποδήλατα και μάλιστα στις 10 και μισή το βράδυ; Με μια πολύ γρήγορη ματιά έβλεπες ότι δεν ήταν αθλητές, αλλά «κανονικοί» άνθρωποι κάθε ηλικίας που δύσκολα θα μπορούσαν να είναι φίλοι ή έστω γνωστοί. Γιατί παραήταν πολλοί.
Εκανα γρήγορα στην άκρη, λίγο σαν κεραυνοβολημένος. Μαζί με τους φίλους μου στο αμάξι θαυμάζαμε (η σωστή λέξη είναι ζηλεύαμε) τον ενθουσιασμό και τη διάχυτη χαρά που σκόρπιζαν στους ήσυχους δρόμους μιας κουρασμένης πόλης. Τους εκφράσαμε σιωπηλά την ευγνωμοσύνη μας με το βλέμμα ακόμα καρφωμένο στην ουρά αυτής της νυχτερινής ποδηλατοπορίας που ύστερα από λίγους μήνες έμαθα ότι η καταπληκτική αυτή ιστορία έχει όνομα («freeday») και σταθερό ραντεβού: κάθε Παρασκευή βράδυ, κοντά στις 9.30, εκατοντάδες ποδηλάτες απ’ όλη την Αθήνα μαζεύονται στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, στο ύψος του σταθμού του Θησείου και ακολουθούν μια συγκεριμένη διαδρομή στο Λεκανοπέδιο.
Συνήθως οι διαδρομές είναι τόσο μεγάλες που διαρκούν πολλές ώρες μέσα στη νύχτα. Φυσικά δεν είσαι υποχρεωμένος να την ακολουθήσεις ολόκληρη. Και κυρίως δεν πρέπει, εφόσον οι δυνάμεις σου στέλνουν αντίθετο «μήνυμα». Eπίσης ρίξε μια ματιά στους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας και τσέκαρε το ποδήλατο πριν ξεκινήσεις (φρένα, κλπ.)
Πριν λίγες ημέρες έλαβα μέρος στην πρώτη ποδηλατοπορεία της ζωής μου και η εμπειρία απλά δεν περιγράφεται. Τα freeday είναι ένας από τους πιο ζωντανούς αθηναϊκούς θεσμούς, ένα μονοπάτι που σε κάνει να βλέπεις την πόλη (και τον εαυτό σου) αλλιώς. Απόψε είναι ένα ακόμα ραντεβού με προορισμό την Βάρκιζα. Η Αθήνα θα πλημμυρίσει ξανά με ποδήλατα κι εμείς μπορούμε να ονειρευτούμε μια πόλη που, αποδεικνύεται, είναι στα χέρια μας να αλλάξει. Φύγαμε!
  • Περισσότερα στο σχετικό γκρουπ (freeday) στο Facebook και στο www.podilates.gr.

more

Δεν υπάρχουν σχόλια: