Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Η Βίλα Ζωγράφου στους κατοίκους της περιοχής


απο το TVXS

Κοινόχρηστος χώρος πρασίνου χαρακτηρίζεται η βίλα Ζωγράφου και ολόκληρος ο χώρος των 10 στρεμμάτων, με αιωνόβια δένδρα και φοίνικες, που την περιβάλλει, ανοίγοντας το δρόμο ώστε να αποδοθεί στους κατοίκους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.

Πρώτο βήμα αποτέλεσε η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Πολεοδομίας (ΚΣΧΟΠ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έχει ήδη προωθηθεί στον αρμόδιο δήμο για να εκφράσει τη γνώμη του μέσα σε προθεσμία τριών μηνών.
Η Τίνα Μπιρμπίλη, ως αρμόδια υπουργός, θα προωθήσει στη συνέχεια το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την τροποποίηση του περίφημου Οικοδομικού Τετραγώνου (ΟΤ) 378, όπως απαιτεί το ΣτΕ, ώστε να ακολουθήσει η εκτίμηση της αξίας του ακινήτου και να προχωρήσει η αγορά του.
Αυτή είναι η πρώτη νίκη των κατοίκων και των φορέων του Ζωγράφου που αγωνίζονται από χρόνια για να μην «τσιμεντοποιήθει» ο μοναδικός αδόμητος χώρος μέσα στον οικιστικό ιστό του δήμου. Με την υπ' αριθμόν 82/2010 απόφαση του ΚΣΧΟΠ, που αποκάλυψε η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
 ανοίγει ο δρόμος για τις διαδικασίες αγοράς ολόκληρου του ακινήτου. Απορρίφθηκε επιλέον η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, που πρότεινε το «σπάσιμο» του 387 ΟΤ και τα εξής:
1.Περιορίζεται το 387 ΟΤ μόνο στο τμήμα που έχει πρόσωπο επί της οδού Γ. Ζωγράφου και περιλαμβάνει τη βίλα, τα κτίσματα που την περιβάλλουν και πέντε στρέμματα, που χαρακτηρίζονται χώρος κοινόχρηστου πρασίνου.
2.Δημιουργείται νέο ΟΤ, το 387β, στο οποίο περιλαμβάνεται η υπόλοιπη έκταση και επιτρέπεται να κατασκευαστούν εμπορικά κτίρια, χώροι αναψυχής, κατοικίας και στάθμευσης.
3.Καθορίζεται η δόμηση για το νέο οικοδομικό τετράγωνο, με συντελεστή 2,2, που επιτρέπει να χτιστούν 11.000 τ.μ. Το συγκρότημα προτείνεται να κατασκευαστεί προς την πλευρά της οδού Αναστασάκη, που έχει μεγάλη υψομετρική διαφορά από την οδό Γ. Ζωγράφου. Ως σημείο αναφοράς ορίζεται ο περιβάλλων χώρος της βίλας, πάνω από τον οποίο μπορεί να κατασκευαστεί ένα διώροφο κτίσμα ύψους 7,50 μέτρων και συνολικής επιφάνειας 500 μέτρων.
4.Σχεδιάζεται ένα δίκτυο πεζοδρόμων, πλάτους 3 μέτρων, που διαχωρίζουν τα δύο οικοδομικά τετράγωνα.
Μία αντίστοιχη πρόταση προωθεί εδώ και χρόνια η οικογένεια Ζωγράφου. Οι κληρονόμοι επιμένουν στην κατασκευή εμπορικού κέντρου, με αίθουσες κινηματογράφου και υπόγειο γκαράζ, συνολικής επιφάνειας 45.000 τ.μ. Χρειάστηκαν πολύχρονες κινητοποιήσεις από τους φορείς της πόλης για να εκδοθεί η υπ' αριθμόν 313/2003 ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία κηρύχθηκε ολόκληρο το ακίνητο χώρος κοινόχρηστου πρασίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: