Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

Σειρά διαλέξεων στη Νέα Υόρκη με πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

απο in.gr
Κάθε χρόνο θα δίνεται μια ομιλία στην Νέα Υόρκη με θέμα τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε κατά την αρχαιότητα στις Κυκλάδες και όχι μόνο
Σειρά διαλέξεων στη μνήμη της Ντόλλης Γουλανδρή θεσπίζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, μία  φορά κάθε χρόνο ένας σπουδαίος ομιλητής από το χώρο της αρχαιολογίας θα δίνει μια ομιλία στην Νέα Υόρκη με θέμα τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε κατά την αρχαιότητα στις Κυκλάδες αλλά και σε άλλες κοιτίδες του ελληνικού χώρου.

Στόχος αυτής της κοινής δράσης είναι η ενίσχυση των ιστορικών δεσμών των δύο μουσείων και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τις μελλοντικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η συνεργασία αυτή ανακοινώθηκε επισήμως σε ειδική κοινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης στα τέλη Νοεμβρίου. Στην εκδήλωση μίλησαν ο διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου Δρ. Τόμας Κάμπελ, ο επικεφαλής επιμελητής του τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων Δρ. Κάρλος Πικόν, ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης και η πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Σάντρα Μαρινοπούλου.

«Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην πολιτιστική διπλωματία. Οφείλουμε να συμβάλουμε έτσι ώστε να παρουσιαστεί ένα νέο πρόσωπο της Ελλάδας με την ‘εξαγωγή’ εκθέσεων για την ιστορία και τον πολιτισμό μας, αποτέλεσμα μιας καλά μελετημένης στρατηγικής. Η εργατικότητα, η εντιμότητα, η ομορφιά και ο ανθρωπισμός που χαρακτηρίζουν κάθε έκφανση της τέχνης και της ζωής στην αρχαία Ελλάδα, δεν είναι αξίες νεκρές αλλά μπορούν να γίνουν οι θεμέλιοι λίθοι για την ανασυγκρότηση της χώρας μας» τόνισε η κ. Μαρινοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: