Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Μελέτη για το Ελληνικό δια χειρός Αθεμπίγιο

 απο το RE+D

Μια νέα μελέτη για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, -μετά από αυτές του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, του ΕΜΠ, και του Σπύρου Πολλάλη- κλήθηκε να εκπονήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάσημος Καταλανός αρχιτέκτονας Jose A. Acebillo

Υπενθυμίζεται ότι ο Αθεμπίγιο όταν είχε πρωτοέρθει στην Ελλάδα είχε προτείνει στο κλιμάκιο που συνόδευε τον Γιώργο Παπανδρέου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού το 2009, προκειμένου να υλοποιηθεί μια βιώσιμη ανάπτυξη στον χώρο να συμπεριληφθεί στις χρήσεις γης και κατοικία που θα απευθύνεται σε μεσαία κοινωνικά στρώματα, την οποία στη Ισπανία αναλαμβάνει να υλοποιεί ο αντίστοιχος Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας.

Με τη διαφορά, όμως, ότι τα συγκεκριμένα διαμερίσματα δεν απευθύνονται σε εργάτες, αλλά σε υπάλληλους και στελέχη επιχειρήσεων, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η επιθυμητή κοινωνική διαστρωμάτωση και να απορρίπτεται η «ταμπέλα» και η εικόνα της εργατικής πολυκατοικίας. Ο Αθεμπίγιο θεωρεί ότι η ύπαρξη της συγκεκριμένης μορφής κατοικίας αποτελεί τη βάση τόσο της χρηματοδότησης του έργου, όσο και της δημιουργίας ενός ζωντανού χώρου στο παράκτιο μέτωπο του Σαρωνικού.

Σημαντικό, επίσης, για τον ισπανό αρχιτέκτονα που επιμελήθηκε την αστική ανάπλαση της Βαρκελώνης είναι να διατηρηθούν οι πράσινες ζώνες που προβλέπει η μελέτη που κέρδισε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: