Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Εφήμερα κτήρια πρωταγωνιστούν στο ελληνικό αστικό τοπίο

click at life 

Στα «Εφήμερα Μνημεία» του Jeff Vanderpool, στη δεύτερη ατομική του έκθεση στην Αθήνα που φιλοξενείται στον πειραματικό χώρο αν[ά]μεσα, ο φωτογράφος πραγματεύεται το σύγχρονο ελληνικό αστικό και φυσικό τοπίο.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση που παρουσιάζεται στον βιομηχανικού τύπου χώρο «αν[ά]μεσα», χωρίζεται σε δύο βασικές ενότητες, αφενός στα ανολοκλήρωτα κτήρια τα οποία συναντά κανείς διάσπαρτα ανά την Ελλάδα κι αφετέρου στις πολυκατοικίες που ανεγείρονται στην πρωτεύουσα έχοντας σχεδόν πάντα ως σημείο αναφοράς τη θέαση της Ακρόπολης.
Η έκθεση, σε επιμέλεια της Ιωάννας Βασδέκη, προσεγγίζει το θέμα της μέσα από τις ίδιες τις φωτογραφικές εικόνες αλλά και άλλων εικαστικών παρεμβάσεων που παρουσιάζονται πρώτη φορά στο «ανάμεσα».
To ελληνικό φυσικό τοπίο έχει μία «άγρια, οξεία» ομορφιά, όπως πιστεύει ο ίδιος ο φωτογράφος, η φύση είναι σε μία διαρκής «κατάσταση μεταβολής» και τα ανολοκλήρωτα, αυθαίρετα συνήθως κτήρια έρχονται σε αντίθεση ως φόρμες με το τοπίο.
Αλλά υπάρχει και το σύγχρονο ελληνικό αστικό τοπίο όπου υπάρχουν οι άλλοι, παγωμένοι στον χρόνο, τσιμεντένιοι σκελετοί οι οποίοι ατενίζουν στην πρωτεύουσα συνήθως το αιώνιο (;) σύμβολο της χώρας: την Ακρόπολη.
Βιογραφικό Jeff Vanderpool
O Jeff Vanderpool γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει πτυχία Φιλοσοφίας και Κλασικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης ενώ σπούδασε Φωτογραφία στο International Center of Photography της Νέας Υόρκης καθώς και μεταπτυχιακά στο Goldsmiths College του Λονδίνου. Διδάσκει φωτογραφία και επεξεργασία εικόνας στο Λονδίνο και την Αθήνα. Πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2011) έκανε ατομική έκθεση στο πλαίσιο των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος της Fotograficus (www.fotograficus.gr) κι επιμελείται εκθέσεις στο Long Room Πικερμίου. Πέραν τούτου, είναι συνιδρυτής Κέντρου Τεχνών στο Kabale της Ουγκάντας.
Πληροφορίες: αν[ά]μεσα, Σερβίων 8, Βοτανικός, 1ος όροφος, 210 5248731, www.jeffvanderpool.com , διάρκεια έκθεσης μέχρι τις 24 Μαρτίου, ώρες λειτουργίας Τετάρτη 18:00-21:00, Σάββατο 14:00-20:00, Κυριακή 12:00-19:00, είσοδος ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: