Σελίδες

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Πώς ο ταραγμένος Άγιος Παντελεήμονας μπορεί να ... ισοφαρίσει με τη διαχρονική αξία της τέχνης

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Η αρχιτεκτονική κληρονομιά του 6ου δημοτικού διαμερίσματος 

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Δέκα αρχιτέκτονες για μια γειτονιά - ECOLONIA ενα βιώσιμο κτισμένο παράδειγμα

απο το accasa.corriere.it

 

H συνοικία Ecolonia, όπως ονομάστηκε, χτίστηκε στην Ολλανδία από μια ομάδα αρχιτεκτόνων που εργάστηκαν ανεξάρτητα, αλλά με μία μόνο αρχή: τη εξοικονόμιση της ενέργειας


Κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90, στο δήμο του Alphen aan den Rijn, Ολλανδία, η πειραματική συνοικία  Ecolonia (101 κατοικίες, και 300 κατοίκους), και είναι σήμερα ένα πραγματικό παράδειγμα της βιώσιμης αρχιτεκτονικής.
Η περιοχή μελέτης των 2700 τετραγωνικών μέτρων έχει ανατεθεί στον αρχιτέκτονα Lucien Kroll, ο οποίος δούλεψε με τις αρχές της αειφορίας και εθεσε τις κατευθυντήριες γραμμές με τους άλλες εννέα αρχιτέκτονες που συμμετείχαν στην μελέτη. Ο σχεδιασμός των κατοικιών εξασφάλισε τους παρακάτω στόχους :  
-τη μείωση της κατανάλωσης και χρήσης των παραδοσιακών πηγών ενέργειας, 
-την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων και βιώσιμων πηγών, 
-την προσεκτική διαχείριση της καθημερινής κατανάλωσης και βελτιστοποίηση των συστημάτων κλιματισμού με χαμηλή κατανάλωση. 
Μια άλλη αρχή που υιοθετήθηκε από τους σχεδιαστές ήταν η «ολοκληρωμένη διαχείριση της αλυσίδας (η συνολική διαχείριση της αλυσίδας παραγωγής), η οποία αναφέρεται σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των υλικών, ξεκινώντας από τις πρώτες ύλες για την υλοποίησή της από την κατεδάφιση του, μέχρι την περαιτέρω χρήση. Τέλος, η "βελτίωση της ποιότητας», που ορίζεται ως η ποιότητα ενός προϊόντος, το οποίο θεωρείται καλό, αν μπορεί να επισκευαστεί, αν μπορούν να ανακυκλωθούν και αν τα απόβλητα δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον 
Εξοικονόμηση ενέργειας
Ακολούθησαν τρεις στρατηγικές για την εξοικονόμηση ενέργειας: διατήρηση της θερμότητας (θερμική μόνωση, χρήση ηλιακής ενέργειας), η συνολική διαχείριση των πόρων (πόσιμου νερού, φιλικά προς το περιβάλλον δομικά υλικά, την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα των κτιρίων), βελτίωση της ποιότητας της στέγασης ( ακουστικές επιδόσεις, τεχνικές λύσεις για την αύξηση της υγείας και της ασφάλειας των χρηστών)
Η σημασία του νερού 
Το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο για την ολλανδική παράδοση, έτσι ώστε το κεντρικό σημείο της  Ecolonia είναι μια φυσική λίμνη γύρω από το οποίο έχουν κατασκευαστεί τα κτίρια. Τα νερά καταλήγουν εν μέρει σε αποχέτευση, εν μέρει απορροφάται στον κήπο. Το Βρόχινο νερό συλλέγεται από τις πράσινες στέγες των σπιτιών, και αποθηκεύεται και επαναχρησιμοποίται στο πότισμα κήπων ή στα καζανάκι;α των λουτρών.
Ποδήλατα και λίγα αυτοκίνητα 
Μέσα στην  Ecolonia οι μετακινήσεις γίνονται ως επί το πλείστον με τα πόδια ή με ποδήλατο.
Διαφορετικότητα σε ισορροπία
Η βιωσιμότητα της Ecolonia δεν αναφέρεται μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας  αλλά και στην ισορροπία μεταξύ του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της οικονομίας. Η γειτονιά χτίστηκε μετά από ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, σε εθελοντική βάση, για να φιλοξενήσει ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και συνήθειες.  Ο αριθμός των δέκα αρχιτεκτόνων ορίστηκε ωστε να εξασφαλιστει μεγάλος αριθμός  τύπων κατοικιών, και η ικανοποίηση διαφορετικών αναγκών.
Περιβαλλοντική εκπαίδευση
Μια μελέτη που έγινε το 1993 για να αξιολογήσει την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας υπαγόρευσε την αύξηση της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης και τη χρήση των αρχών αυτών στις καθημερινές συνήθειες. Τα αποτελέσματα ήταν 40% μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, 20% της κατανάλωσης νερού  και 10% της κατανάλωσης ρεύματος.
Ένα σχέδιο της ολλανδικής κυβέρνησης
Η κατασκευή των κτιρίων ακολούθησε το Εθνικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Πολιτικής της ολλανδικής κυβέρνησης (1989), η οποία βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: τη διατήρηση της ενέργειας, διαχείριση του κύκλου ζωής και τη βελτίωση της ποιότητας των συνθηκών διαβίωσης. Εταίροι του έργου ήταν η Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Ενεργειας στις Κάτω Χώρες), από κοινού με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομίας, all'EWR (με τον τοπικό διανομέα της ενέργειας), η Bouwfonds (Διοίκηση για την διαχείρηση κεφαλαίων για την Οικοδομή) και ο δήμος Alphen a / d Rijn.
Ποσοστά  αποταμίευσης
30% εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια της Ecolonia σε σχέση με ενα συμβατικό σπίτι
40% μείωση της κατανάλωσης καυσίμων για τις μεταφορές
20% μείωση της κατανάλωσης νερού
10% εκτιμώμενη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ?

....ευχαριστώ τον συνάδελφο Κώστα Γράψα που βρήκε αυτό το απόσπασμα, που είναι αποκαλυπτικό της κατάστασης και των στεγανών (γιατί το επιτρέπουμε?) στην Αρχιτεκτονική παιδεία... για ποιούς είναι επικίνδυνο το βιβλίο ?


Πρακτικό κοινής Συνεδρίας Γενικής Συνέλευσης και Εκλεκτορικού Σώματος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ


 * «....Εγώ το θεωρώ, εξαιρετικά επικίνδυνο που βγήκε αυτό το βιβλίο, κύριε Μπούρα. Εξαιρετικά επικίνδυνο.... Θεωρώ λοιπόν ότι δεν πρέπει καν να θίγεται, καν να αναφέρεται αυτό το βιβλίο.»

Τοποθέτηση του κύριου Νίκου Καλογερά, (ομότιμου πλέον) καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ στη συζήτηση για το βιβλίο του Αντωνιάδη / απόσπασμα από το "Πρακτικό κοινής Συνεδρίας Γενικής Συνέλευσης και Εκλεκτορικού Σώματος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ/ Συνεδρίαση της 18ης Δεκεμβρίου 1991, αίθουσα 101 του κτηρίου Αβέρωφ, σελ. 116"

Για την ιστορία, η παραπάνω Συνεδρία έγινε για την πλήρωση της θέσης Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων στη βαθμίδα Καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ με συνυποψήφιους τους Αντωνιάδη, Αντωνακάκη, Ρωμανό. Με αποτέλεσμα ψήφων 5/2/2 και ένας «ουδείς», η εκλογή βγήκε «άγονη».


Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Πολεοδομίες: εκεί που σταματά η λογική

ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΑΣ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ !!!


απο την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ



- Καλημέρα σας.
Εχω έναν πλήρη φάκελο και θέλω να μου εκδώσετε άδεια κατεδάφισης.
- Παιδιά έχετε;
- Τι σημασία έχει αυτό;
- Είναι το σημαντικότερο, διότι με τόσους λίγους υπαλλήλους που έχουμε και τόσες χιλιάδες αιτήματα, μάλλον τα παιδιά σας θα χειριστούν την υπόθεση...
Γραφεία γεμάτα από στοίβες χαρτιά και άδεια από ανθρώπους. Πολίτες μπλεγμένοι στις εγκυκλίους, τα προεδρικά διατάγματα, τους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις. Οκτώ χρόνια για να αφαιρεθεί μια παράνομη περίφραξη και τέσσερα χρόνια για τη διενέργεια μιας αυτοψίας.
Η κατάσταση στα πολεοδομικά γραφεία της χώρας έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο αντοχής πολιτών αλλά και υπαλλήλων. Μια κατάσταση που, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, έχει ήδη πάρει «εκρηκτικές διαστάσεις, με κοινωνικές, οικονομικές, και πολιτικές προεκτάσεις».
Η έκθεση της βοηθού ΣτΠ, Ευαγγελίας Μπαλλά, και ολόκληρης της ομάδας του Κύκλου Ποιότητας Ζωής (ειδικός τομέας του ΣτΠ), προκαλεί ναυτία στον αναγνώστη μόνον από τις περιλήψεις των υποθέσεων.
Οι λέξεις, σκληρές, προσπαθούν να περιγράψουν το 1/10 από τις ιστορίες καθημερινής τρέλας που βιώνουν οι πολίτες όταν περνούν το κατώφλι των πολεοδομιών. Από το πιο απλό, όπως η έκδοση μιας οικοδομικής άδειας, μέχρι τον έλεγχο χρήσεων γης και την αποσαφήνιση του καθεστώτος δόμησης, οι καταγγελίες στην Αρχή είναι καθημερινό φαινόμενο.
«Από την έναρξη λειτουργίας του ο Συνήγορος έρχεται διαρκώς αντιμέτωπος με προβλήματα καθυστέρησης στην έκδοση οικοδομικών αδειών και διεκπεραίωσης των αιτήσεών του από τις αρμόδιες πολεοδομίες. Παράλληλα μεγάλες δυσλειτουργίες καταγράφονται σε όλο το φάσμα της διαδικασίας περί αυθαιρέτων».
Ιδιαίτερα όσον αφορά τα αυθαίρετα -ακόμα και όταν πρόκειται για έναν απλό φράχτη, που επί σχεδόν μια δεκαετία ταλαιπωρεί πολίτη που δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα- οι καθυστερήσεις ξεπερνούν κάθε λογική: «Καλλιεργείται η γενική πεποίθηση στους πολίτες ότι η παρανομία, εάν δεν επιβραβεύεται, πάντως γίνεται ανεκτή από το κράτος». Και η έκθεση συνεχίζει: «Το πρόβλημα των πολεοδομικών παραβάσεων είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο, το εύρος του οποίου είναι αδύνατον, πλέον, να προσδιοριστεί αριθμητικά».
Σύμφωνα με τον Συνήγορο, οι πολίτες ταλαιπωρούνται καθημερινά και επί πολλά χρόνια διότι:
1 Η στελέχωση και η μηχανοργάνωση των αρμόδιων πολεοδομικών υπηρεσιών είναι ελλιπείς, αλλά υπάρχει και ανεπάρκεια των διατιθέμενων σε αυτές τεχνικών και υλικών μέσων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν συστηματικά στις ελεγκτικές και κυρωτικές τους αρμοδιότητες.
2 Η πολυνομία, ο πληθωρισμός και η πολυπλοκότητα της πολεοδομικής νομοθεσίας, δηλαδή η κακή ποιότητα του κανονιστικού πλαισίου και η έλλειψη κωδικοποίησης της σχετικής νομοθεσίας, δημιουργούν σύγχυση, τόσο στους πολίτες όσο και στη διοίκηση, ως προς το εφαρμοστέο πολεοδομικό καθεστώς, και ενισχύουν τα περιθώρια αντιφατικών ερμηνειών και νομιμοφανούς αυθαιρεσίας.
3 Η καταγραφή και η οριοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας (δάση, δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι, υδροβιότοποι, ρέματα, αιγιαλός κ.λπ.) είναι ελλιπείς, επιτείνουν την αβεβαιότητα ως προς το καθεστώς δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές και υπονομεύουν την ασφάλεια δικαίου των πολιτών και των συναλλασσομένων γενικότερα.
4 Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η υπηρεσία βρίσκεται σε αδυναμία να εφαρμόσει τη νομοθεσία, επειδή προηγούμενα έγγραφα ή ενέργειές της (ή ενέργειες άλλων υπηρεσιών) έχουν δημιουργήσει τετελεσμένες καταστάσεις προς όφελος των ιδιωτών και εις βάρος του περιβάλλοντος.
5 Διαπιστώνεται παθογένεια των ίδιων των διατάξεων και παράλειψη ορθής παρέμβασης για τη θεραπεία τους.
Οπως προκύπτει και από τις ετήσιες εκθέσεις της Αρχής, οι αναφορές πολιτών, οι οποίες σχετίζονται με την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας και τη διερεύνηση ζητημάτων που εντάσσονται εν γένει στην κατηγορία του οικιστικού περιβάλλοντος, αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο ποσοστό στις υποθέσεις που εξετάστηκαν από τον Κύκλο Ποιότητας Ζωής κατά τα έτη 1998-2009.
Μέσω των συγκεκριμένων αναφορών, οι πολίτες ζητούν από την Αρχή να διαμεσολαβήσει προς τη διοίκηση για την ορθή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, καθώς και για τη συμμόρφωση με ακυρωτικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως στους τομείς της έκδοσης οικοδομικών αδειών και της τήρησης της διαδικασίας περί αυθαιρέτων κατασκευών (διενέργεια αυτοψίας, έκδοση και επιβολή προστίμων, κατεδάφιση αυθαιρέτων). *

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΑΠΟ CONTAINERS

απο το viaggidi architettura και inhabitat








100 μονόχωρα διαμερισματάκια των 24 τ.μ. το καθένα αποτελούν το Cité ä Docks, την πρώτη πανεπιστημιακή πόλη με χαμηλό κόστος, που σχεδιάστηκε απο τους Cattani Architectes, στο λιμάνι της Χάβρης, Γαλλία.Η ιδέα ήταν να επαναχρησιμοποιηθούν παληά εμπορευματοκιβώτια απο το λιμάνι σε αρθρωτές μονάδες στέγασης, αλλά με όλες τις ανέσεις.
Το σχέδιο, που υλοποιείται σε χρόνο ρεκόρ, σε μόλις πέντε μήνες, και το αποτέλεσμα, είναι πολύ ευχάριστο και λειτουργικό : τα διαμερίσματα βλέπουν όλα τον κήπο και εχουν μεγάλα παράθυρα που επιτρέπουν άπλετο φυσικό φως. 
http://www.viaggidiarchitettura.it/news/archivio-news/dettaglio-articolo/articolo/container-city-campus/
http://inhabitat.com/2010/10/05/cite-a-docks-100-dorm-rooms-made-from-shipping-containers/