Σελίδες

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Δημόσια διαβούλευση για την εξάπλωση του φωτισμού LED στην Ευρώπη

απο το Ερευνα και Καινιτομία  http://www.ekt.gr



 Δημόσια διαβούλευση σχετικά με το μέλλον του φωτισμού που βασίζεται στην τεχνολογία LED (διόδων φωτοεκπομπής) ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με το Πράσινο Βιβλίο της ΕΕ, ο φωτισμός LED είναι μία από τις πιο αποδοτικές μορφές φωτισμού που εξοικονομεί ενέργεια και χρήματα έως 70%, σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες φωτισμού. Η ταχύτερη εξάπλωση της τεχνολογίας LED θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτισμού και, έως το 2020, θα συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για φωτισμό, κατά 20%. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 29 Φεβρουαρίου και θα συγκεντρώσει σχόλια για την επίσπευση της εξάπλωσης της τεχνολογίας αυτής.
Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φωτισμός LED στην αγορά είναι η υψηλή τιμή, η οποία οφείλεται στην προηγμένη τεχνολογία, συγκριτικά με εναλλακτικές λύσεις, η έλλειψη εξοικείωσης των δυνητικών χρηστών και η απουσία κοινών προτύπων. Τα βασικά ερωτήματα της διαβούλευσης αφορούν δράσεις που μπορούν να συμβάλουν στη γρήγορη ανάπτυξη LED στην Ευρώπη, προϋποθέσεις για τη διάθεση ασφαλών και καλής ποιότητας προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά, συνεργασίες του κλάδου του φωτισμού με αρχιτέκτονες, κατασκευαστές, εγκαταστάτες ηλεκτρολογικού υλικού, μελετητές φωτισμού, κ.λπ., καθώς και τη γενικότερη υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας στον κλάδο του φωτισμού.
Η προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας με βάση τον φωτισμό LED αποτελεί βασικό στόχο του Ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη. Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Neelie Kroes, η εξάπλωση του LED μεταφράζεται σε περισσότερα χρήματα και υγιέστερο πλανήτη. Οι ιδέες της διαβούλευσης θα αξιοποιηθούν για την επίσπευση της εξάπλωσής του και τη μεγιστοποίηση των σχετικών θέσεων εργασίας.
Σημειώνεται πως με τη σταδιακή κατάργηση της πώλησης των συμβατικών λαμπτήρων στην ΕΕ, το αργότερο έως το Σεπτέμβριο του 2012, θα πρέπει να αντικατασταθούν περίπου 8 δισ. λαμπτήρες πυρακτώσεως, σε κατοικίες, γραφεία και δρόμους, παραχωρώντας τη θέση τους σε ενεργειακά αποδοτικότερες λύσεις φωτισμού. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τεχνολογίες φωτισμού LED και OLED (οργανικές LED), που συναποτελούν τον φωτισμό στερεής κατάστασης (SSL). Η τεχνολογία SSL παρέχει υψηλή ποιότητα φωτός και οπτικής απόδοσης, με διαρκώς βελτιούμενες επιλογές σχεδιασμού. Η SSL μπορεί να προωθήσει την καινοτομία στους κλάδους του φωτισμού και των κατασκευών, παρέχοντας τεράστιες ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ευρωπαϊκή Επιτροπή

consultation/docs/com_2011_0889_s

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012


απο τη Lifo

Η αναδρομική έκθεση του αρχιτέκτονα και ζωγράφου Κυριάκου Κρόκου επαναφέρει το θέμα της απαξίωσης της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και θα δώσει την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να έρθει σ’ επαφή με το έργο ενός ανθρώπου που ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο το ελληνικό τοπία και τα ντόπια υλικά.




«Ο αγαπημένος γιος της μάνας του, ο αριστοκράτης της Σχολής Αρχιτεκτόνων -τον καιρό που σπούδαζε στο ΕΜΠ-, ο ωραίος στη μορφή και στο παράστημα Κυριάκος Κρόκος, καλλιτεχνικό μυαλό ανώτερης τάξης, ευαίσθητος ζωγράφος και προικισμένος αρχιτέκτονας, ήταν ίσως ο καλύτερος της γενιάς μας, με έργο που τον ανέδειξε έναν από τους σημαντικότερος εκπροσώπους της νεότερης αρχιτεκτονικής αυτού του τόπου». Έτσι ξεκινάει το κείμενο του αρχιτέκτονα Γιώργου Μακρή στο βιβλίο Για τον Κυριάκο Κρόκο. Ενθύμηση που κυκλοφόρησε πριν από μερικά χρόνια. Η αναδρομική έκθεση του αρχιτέκτονα και ζωγράφου Κυριάκου Κρόκου  που διοργανώνεται στο Μουσείο Μπενάκη από τις 25/05 μέχρι τις 27/07/2012 φέρνει ξανά στο προσκήνιο έναν σημαντικό και αφανή Έλληνα του προηγούμενο αιώνα. Επαναφέρει, επίσης, τη συζήτηση για τη θέση της αρχιτεκτονικής σ’ ένα τόπο που, παρά την εγγενή ομορφιά του, επιμένει καθημερινά να γίνεται όλο και πιο άσχημος.
Ο Κυριάκος Κρόκος γεννήθηκε το 1941 στον Πλάτανο της Σάμου. Όλα τα σχολικά χρόνια θα τα περάσει στο νησί, που αποτελεί μια από τις βασικές του αρχιτεκτονικές επιρροές. «Ο Κυριάκος έχει βιώματα ενός ανθρώπου που μεγάλωσε στην ύπαιθρο. Έτσι, μπαίνοντας στην αρχιτεκτονική γνωρίζει ήδη την παραδοσιακή αρχιτεκτονική που είναι ένα σχολείο τεράστιο. Κατανοεί τις βαθύτερες δομές της παραδοσιακής αρχιτεκτονική», λέει ο επί χρόνια συνεργάτης του Γιώργος Μακρής. «Ο χώρος που θα κτιζόταν ένα κτίριο ήταν για εκείνον καθοριστική πηγή έμπνευσης. Η αγάπη και ο σεβασμός στο τοπίο, στη φύση, πηγάζουν κυρίως από τα νεανικά του βιώματα από ένα ωραίο και πλούσιο σε παραδόσεις νησί», γράφει στην έκδοση του Ικάρου ο συνεργάτης και φίλος του Γιώργος Δρίνης. Περνάει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και παίρνει το δίπλωμά του το 1967. «Μπαίνοντας στο Πολυτεχνείο, με εντυπωσίασε το κτίριο της Αρχιτεκτονικής Σχολής, επιβλητικό και λαμπερό μαζί. Σήμερα αισθάνομαι ότι είχα την τιμή πέντε χρόνια να μπαινοβγαίνω σ’ αυτό και στενοχωριέμαι όταν, καμιά φορά, πηγαίνοντας εκεί, το βλέπω κακοποιημένο», θα πει ο ίδιος σε συνέντευξή του στον Κυριάκο Κοσμά το 1990 για το περιοδικό «La Mia Casa». «Ξεχώριζε από σπουδαστής. Δεν ήταν κάτι που φάνηκε μετά. Φάνηκε από την αρχή. Εκ των υστέρων, που δούλεψα μαζί του, θεωρώ πως ίσως ήταν ο καλύτερος αρχιτέκτονας που είχαμε ποτέ, μεταπολεμικά. Ιδιαίτερος άνθρωπος, εσωστρεφής, απόλυτος. Άνθρωπος με χιούμορ και με ειρωνεία πολλές φορές. Πολύ έντονη για πράγματα που δεν ενέκρινε και δεν του αρέσανε. Αλλά και ωραίος άνθρωπος. Επιβλητική φυσιογνωμία. Από εκείνους που έβλεπες και δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητος. Αυτό, σε συνδυασμό με την καλλιέργειά του, με τη δεινότητά του την καλλιτεχνική - ήταν και ζωγράφος εκτός από αρχιτέκτονας», αναπολεί o Γιώργος Μακρής.

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Εκθεση του έργου του πολύ σημαντικού αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου-Από τις 25 Μαίου έως τις 29 Ιουλίου 2012 στο Μουσείο Μπενάκη

απο το decoplus
«Κυριάκος Κρόκος» (Από τις 25 Μαίου έως τις 29 Ιουλίου 2012 στο Μουσείο Μπενάκη))
Η έκθεση αφορά στο έργο του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου (1941-1998) και διατρέχει επιλεκτικά όλο του το έργο αρχιτεκτονικό και ζωγραφικό.
Περιλαμβάνει πρωτότυπα σχέδια, σκίτσα και μακέτες από τις μελέτες, καθώς και φωτογραφίες από τα κτίρια που πραγματοποιήθηκαν. Παράλληλα, παρουσιάζεται και η ζωγραφική μέσω της οποίας ο Κρόκος παρατηρούσε και στοχαζόταν τον κόσμο πολύ πριν και κατά τη διάρκεια της πορείας του στην αρχιτεκτονική. Στην έκθεση περιλαμβάνονται και ορισμένα – εναπομείναντα – από τα στοιχεία (σοβάς, ξύλο και τσιμέντο) που χρησιμοποίησε ο ίδιος για να παρουσιάσει την υλικότητα του έργου του όταν έλαβε μέρος εκπροσωπώντας την επίσημη ελληνική συμμετοχή, στην VΙ Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, το 1996. Επιμέλεια-σχεδιασμός: Λίλη Πεζανού.

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΚΟΥ του ΑΖΕΡΜΠΑΙΖΑΝ, αρχ. ZAHA HADID



Ενα νέο έργο στο Μπακού του Αζερμπαιζάν, πιο συγκεκριμμένα το νέο Μέγαρο Πολιτισμού που φέρει το όνομα του Προέδρου της χώρας Heydar Aliyev, είναι έργο της Ιρακινής αρχιτέκτονος Zaha Hadid.
Το έργο είναι στη φάση της κατασκευής .
Ενα πολύ αξιόλογο έργο, μια πρόταση ανάπτυξης και ανάδειξης της πλούσιας αυτής χώρας
και μια καλή ευκαιρία στην ικανή Zaha να προβάλλει τη δουλειά της....η εποχή των archistars !!!















http://www.zaha-hadid.com/architecture/heydar-aliyev-cultural-centre/
http://www.evolo.us/architecture/heydar-aliyev-cultural-centre-zaha-hadid-architects/
http://www.e-archimedes.gr/component/k2/item/4158