Ο Καβάφης 38 ή 40 ετών, το 1901 ή 1903 Το Σπουδαστήριο είναι ο φορέας, στον οποίο ανατέθηκε η χρήση της φερόμενης ως κατοικίας -κτίσμα του 1860- του πρώτου πρωθυπουργού της Ελλάδας Ιωάννη Κωλέττη (1773 ή 1774 - 1847), όπου θα στεγαστεί το σύνολο των χειρογράφων, βιβλίων, εγγράφων, φωτογραφιών και αντικειμένων του Αρχείου Καβάφη.
Η φερόμενη ως κατοικία του Ιωάννη Κωλέττη ανήκει στην ιδιοκτησία του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι ένα από τα πολλά ιστορικά κτίρια, τα οποία αγοράστηκαν επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, επειδή κατέρρεε. Η πρόταση της δημιουργίας Μουσείου Καβάφη στην Αθήνα έγινε από το πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (έχει μετονομαστεί σε «Postbank») Αγγελο Φιλιππίδη προς τον διευθυντή του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού Μανόλη Σαββίδη. Βασική προϋπόθεση, ώστε να δοθούν τα χρήματα για την αναπαλαίωση του κτιρίου -που τελικά θα φθάσουν το 1 εκατ. ευρώ- ήταν να βρίσκεται σε χώρο τουριστικής προβολής ή σε βόλτα τουρισμού. Η «οικία Ι. Κωλέττη» ήταν η ιδανική λύση, καθώς βρίσκεται στον αρχαιολογικό περίπατο της Αθήνας των Κλασικών Χρόνων, με θέα στην Ακρόπολη.
Η φερόμενη ως οικία Ι. Κωλέττη, η οποία θα στεγάσει το υπό δημιουργία Μουσείο Κ.Π. ΚαβάφηΤο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εκτός από την αναπαλαίωση, θα στηρίξει οικονομικά επί είκοσι χρόνια -όσα θα είναι και η χρήση του κτιρίου από το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού- τη συντήρηση, τον καθαρισμό και τη φύλαξη του υπό δημιουργία Μουσείου Καβάφη. Η πράξη της παραχώρησης υπεγράφη τον Σεπτέμβριο, λίγες μέρες πριν από τις τελευταίες εκλογές, από τον τέως υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά. Ετσι, παρεκάμφθησαν αφενός οι γραφειοκρατικές δυσκολίες και αφετέρου οι οικονομικές υποχρεώσεις του υπουργείου προς τον εγκατεστημένο εργολάβο, που είχε αναστείλει τις εργασίες αναπαλαίωσης της οικίας Κωλέττη - από τη διετία '03-'04. Το Δημόσιο τού χρωστούσε 300.000 ευρώ. Δεν απομένει παρά η αρχιτεκτονική μελέτη, για να αρχίσουν εκ νέου οι εργασίες συντήρησης του κτιρίου.
Ο Μανόλης Σαββίδης έχει φανταστεί τη διαμόρφωση του χώρου, όταν του παραδοθεί, ως εξής:
- Ισόγειο: θα στεγαστεί αίθουσα πολυμέσων και θα ανασυσταθεί ένα ιδεατό δωμάτιο του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, με έπιπλα του ποιητή, προσωπικά αντικείμενα και βιβλία του. Στον ίδιο χώρο, θα δημιουργηθεί εκθετήριο τεκμηρίων (χειρογράφων και άλλων αντικειμένων), αίθουσα εκδηλώσεων, πωλητήριο και ένα μικρό κυλικείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
άφησε το σχόλιο σου