Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

«Ναι» του ΣτΕ στους υπόγειους κάδους απορριμμάτων στην Αθήνα


απο ΤΑ ΝΕΑ
Το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση των λεγόμενων βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων στην Αθήνα έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο έκρινε ότι ο βυθιζόμενος κάδος, που τοποθετήθηκε πιλοτικά στην πλατεία Κολωνακίου, όχι μόνο δεν αποτελεί εστία μόλυνσης και δυσωδίας, όπως υποστήριζαν ορισμένοι κάτοικοι, αλλά αντίθετα προάγει το βιώσιμο περιβάλλον.

Στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας, απέναντι από το Βρετανικό Συμβούλιο (Καψάλη και Νεοφ. Βάμβα), έχει τοποθετηθεί υπόγειο κοντέινερ με ένα υπέργειο άνοιγμα, στο οποίο οι κάτοικοι μπορούν να πετούν τις σακούλες με τα σκουπίδια.
Το σύστημα διαθέτει και συμπιεστή που μειώνει τον όγκο των απορριμμάτων μέχρι να γίνει η αποκομιδή με ειδικά μηχανήματα.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η απόφαση του δήμου Αθηναίων, με στόχο τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής και την αναβάθμιση της αισθητικής της περιοχής, είναι επαρκώς αιτιολογημένη.

Παράλληλα, απέρριψε ως αβάσιμο των ισχυρισμό των κατοίκων ότι με την τοποθέτηση των βυθιζόμενων κάδων παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος (βιώσιμο αστικό περιβάλλον), καθώς δημιουργείται μόνιμη εστία μολύνσεως και δυσωδίας.

Ακόμη, απέρριψε τον ισχυρισμό των κατοίκων ότι αλλοιώνεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της πλατείας Κολωνακίου, αφού ο νέου τύπου κάδος αφαιρεί τμήμα της πλατείας από την κοινή χρήση.
Ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε καθώς το κοντέινερ καταλαμβάνει μικρό τμήμα υπόγειου χώρου. Τέλος, κρίθηκε ότι δεν απαιτείται για την τοποθέτηση των κοντέινερ η έκδοση οικοδομικής άδειας.

Ανάλογο σύστημα βυθιζόμενων κάδων έχει εγκατασταθεί και στον Κολωνό, με την προοπτική να επεκταθεί το πρόγραμμα και σε άλλες περιοχές τουριστικού, αρχαιολογικού ή εμπορικού ενδιαφέροντος.

                                 

more


Δεν υπάρχουν σχόλια: