Σελίδες

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Της γλώσσας ο καημός

απο ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ


του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΦΥΝΤΑΝΙΔΗ



Ομολογώ ότι δεν περίμενα τόσες, και στην πλειονότητά τους θετικές, αντιδράσεις στο προηγούμενο σημείωμά μου για την ελληνική γλώσσα. «Εδώ ο κόσμος χάνεται κι εσύ μας μιλάς για τη γλώσσα;» θα περίμενα να μου πουν όλοι. Ναι, επειδή ο κόσμος χάνεται, από κάπου πρέπει να πιαστούμε. Και αυτό το «κάπου» βρίσκεται στην πανάρχαια παράδοσή μας. Στην ιστορία μας, στον πολιτισμό μας, στη γλώσσα μας. Και αν πιαστούμε γερά από αυτά, πιο εύκολα θα ξεπεράσουμε άλλα εμπόδια, καθώς θα συνηθίσουμε να συμπεριφερόμαστε σωστά στον ιδιωτικό, αλλά κυρίως στον δημόσιο βίο μας.
Πολύ σωστά έχει παρατηρήσει ένας από τους σχολιαστές του προηγούμενου σημειώματός μου ότι τελικά φταίμε όλοι για τη σημερινή κατάντια μας. Πρώτα πρώτα οι πολιτικοί μας, αλλά και εμείς οι πολίτες. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς τη συμμετοχή ή την ανοχή όλων μας. Εμείς τους ψηφίζουμε, εμείς τους κάνουμε πρωθυπουργούς, υπουργούς, νομάρχες, δημάρχους, εμείς τους ζητάμε να παρανομήσουν για χάρη μας, όταν δεν το κάνουν για λογαριασμό τους. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος είπε πρόσφατα: «Όλοι μαζί τα τρώγαμε». Σωστά, αλλά όταν ένα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης ομολογεί ότι και εκείνος τα έτρωγε, έπρεπε την ίδια στιγμή να έχει παραιτηθεί. Κι όμως, αυτή η ομολογία του πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, κάτι σαν ανέκδοτο.
Τώρα, σε ό,τι έχει σχέση με την κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας, θα συμφωνήσω ότι φταίνε και οι δημοσιογράφοι. Αλλά – το τόνιζα και στο σημείωμά μου – κυρίως όσοι εκφράζονται μέσα από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα κουτσομπολίστικα έντυπα. Στις πολιτικές εφημερίδες δεν θα δείτε τέτοιους σολοικισμούς και ασυνταξίες. Ίσως γιατί υπάρχει και ο διορθωτής, που συνήθως είναι φιλόλογος.
Αλλά κοιτάξτε τι γίνεται και στους δρόμους. Το ανθοπωλείο έχει γίνει flower shop, το κρεοπωλείο meat market, το βιβλιοπωλείο book shop και πάει λέγοντας. Ακόμα και το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της κάποτε Α’ Εθνικής έχει γίνει αγγλόφωνο: Super League. Δηλώνουμε Ελληναράδες, αλλά ρουφάμε αμάσητο ό,τι έρχεται από το εξωτερικό. Οι ραδιοτηλεοπτικοί αστέρες κάνουν break, είναι πολύ cool ή είναι στα high τους.
Γι’ αυτό, όσο και αν διαφωνούν κάποιοι, εγώ θα επιμένω μαζί με τη Γαλλίδα ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί ότι η σωστή διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, με βάση την αρχαία ελληνική, είναι απόλυτα αναγκαία. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να λεγόμαστε Έλληνες, να σκεπτόμαστε σωστά και να ενεργούμε δημιουργικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άφησε το σχόλιο σου