Σελίδες

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ - SAO PAOLO

      

αρχιτέκτων Isay Weinfeld Arquitecto
more

O Jean Nouvel μελετητής του περίπτερου της Serpentine Gallery για το 2010

  απο το dezeen

O γάλλος αρχιτέκτων Jean Nouvel προκρίθηκε να σχεδιάσει το Serpentine Gallery Pavillon για το 2010 (περσυ οι SANAA, φετεινοί νικητές του Pritzker)


more

και ενα ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη-ZEGE architects



   απο το Dailyicon

Casa Moliner by Alberto Campo Baeza

κτίσε ένα σπίτι για εναν ποιητή, φτιάξε ένα σπίτι για να ονειρεύεσαι, να ζεις, να πεθάνεις...να διαβάζεις, να γράφεις, να σκέφτεσαι
απο το dailyicon
Alberto Campo Baeza
more

Επεξεργασία οικιακών λυμάτων σε μεμονωμένες κατοικίες

απο τον Επίτροπο περιβάλλοντος, η παρακάτω επιστολή, ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ?



Επεξεργασία οικιακών λυμάτων σε μεμονωμένες κατοικίες

Στην Κύπρο έχουμε εισάξει εδώ και χρόνια την καταστροφική για το περιβάλλον πολιτική για τη μεμονωμένη κατοικία η οποία επιτρέπει στον ιδιοκτήτη ενός μεγάλου τεμαχίου γεωργικής γης να κτίσει μια έπαυλη, το μέγεθος της οποίας μπορεί να διπλασιάσει μέσω παρέκκλισης.

Πέραν από την εισβολή στη φύση και την άναρχη ανάπτυξη η πολιτική αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στο θέμα των αποβλήτων. Τέτοιες επαύλεις κοντά σε μια μικρή κοινότητα έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους συλλογής των σκυβάλων. Έτσι οι κάτοικοι της κοινότητας πληρώνουν μπορεί και διπλάσιο κόστος γιατί η συλλογή των σκυβάλων από τις διάσπαρτες κατοικίες στοιχίζει πολύ περισσότερα.
Ένα ακόμη από τα πολλά προβλήματα είναι και αυτό των οικιακών τους λυμάτων εφόσον η μεγάλη απόσταση τους από τις οικιστικές ζώνες δεν επιτρέπει τη σύνδεσή τους με κεντρικό αποχετευτικό σύστημα.

Μια πρακτική για αντιμετώπιση του προβλήματος και η οποία είναι ήδη πολύ διαδεδομένη στην Ευρώπη, είναι η εγκατάσταση συστήματος ολικής επεξεργασίας των οικιακών τους λυμάτων ή Μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Οικιακών Αποβλήτων (ΜΕΥΟΑ).

Σε περίπτωση που μια κατοικία προχωρήσει με τέτοια εγκατάσταση υπάρχουν δύο σοβαρά θέματα τα οποία θα πρέπει να διασφαλιστούν:
  • ότι το σύστημα θα λειτουργεί με βάση αναγνωρισμένα πρότυπα και
  • ότι κάποια στιγμή αυτό δε θα τεθεί εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα τα λύματα να ρέουν στην επιφάνεια.
 Με στόχο τη διασφάλιση των πιο πάνω είχα μια σειρά από συσκέψεις με όλα τα μέλη του συνδέσμου εταιρειών που κάνουν εγκαταστάσεις Υγρών Οικιακών Αποβλήτων και Ομβρίων Υδάτων, οι οποίοι μετά από διαβούλευση, επανήλθαν με τις πιο κάτω προτάσεις οι οποίες υπερκαλύπτουν τις πιο πάνω ανησυχίες.

1.            Η Μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Οικιακών Αποβλήτων (ΜΕΥΟΑ) θα πρέπει να κατασκευάζεται, να λειτουργεί και να συντηρείται βάσει του Ευρωπαϊκού Προτύπου EN Standard12566-3: 2005. Small wastewater treatment systems for up to 50 PT — Part 3“.
2.            Προτού εγκατασταθεί μια ΜΕΥΟΑ θα πρέπει να παρουσιάζεται στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) ένα πιστοποιητικό ορθής Εγκατάστασης και Λειτουργίας για τη Μέθοδο Επεξεργασίας των Υγρών Οικιακών Αποβλήτων.
3.            Εγγύηση ποιότητας επεξεργασίας του ανακυκλωμένου νερού (βλ. CEN Standard 12566-3).
4.            Ανεξάρτητος ιδιωτικός έλεγχος λειτουργίας και συντήρησης όλων των ΜΕΥΟΑ. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται από το Σύνδεσμο “ΥΓΡΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ“ μια (1) φορά το χρόνο από πιστοποιημένο Χημείο. Τα αποτελέσματα θα κοινοποιούνται στο ΤΑΥ.
5.            Το ΤΑΥ μετά από συνεννόηση με την κατασκευαστική εταιρεία θα μπορεί να πραγματοποιεί σποραδικούς ελέγχους για την ποιότητα επεξεργασίας των οικιακών υγρών αποβλήτων. Το κόστος των αναλύσεων θα το επωμίζεται το ΤΑΥ.
6.            Μετά την έγκριση εγκατάστασης μιας ΜΕΥΟΑ θα πρέπει να συνάπτεται ένα συμβόλαιο συντήρησης μεταξύ του κατασκευαστή και του ιδιοκτήτη. Ο κατασκευαστής θα εκπονεί μιαν ετήσια έκθεση υφιστάμενης κατάστασης της Μονάδας.
 Με βάση τις πιο πάνω προτάσεις έχω ήδη κάνει εισήγηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Γεωργίας όπως:
  • Υποχρεωθούν όλες οι υπάρχουσες μεμονωμένες κατοικίες να εγκαταστήσουν μονάδες επεξεργασίας υγρών οικιακών αποβλήτων εντός ενός έτους.
  • Να είναι πλέον υποχρεωτική η εγκατάσταση τέτοιων μονάδων με υποχρεωτικό όρο που θα επισυνάπτεται στην πολεοδομική άδεια των νέων κατοικιών.
Πέραν από τις ποσότητες νερού κατάλληλου για άρδευση, τα πλεονεκτήματα των συστημάτων αυτών είναι πολύ σημαντικά και δεν πρέπει να τα αγνοούμε άλλο σαν πολιτεία και αρχίζοντας την εφαρμογή τους στις μεμονωμένες κατοικίες θα είναι μια καλή αρχή.
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος
Ταχ. Θυρ. 23348, 1681 Λευκωσία

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ακίνητα-χρυσάφι 276 εκατ. στα «αζήτητα»

απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Την ώρα που τα Ταμεία προσπαθούν να καλύψουν οικονομικές τους ανάγκες, το 20% της περιουσίας τους παραμένει αναξιοποίητο
Του Γιαννη Eλαφρου
Την ώρα που τα Ταμεία αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να καλύψουν βασικές οικονομικές τους ανάγκες, το 20% της ακίνητης περιουσίας τους παραμένει αναξιοποίητο, με την αντικειμενική αξία των ακινήτων που έχουν μείνει στα «αζήτητα» να ξεπερνά τα 276 εκατομμύρια ευρώ! Την ώρα που είναι γνωστό ότι η εμπορική αξία στην αγορά, ακόμα και σε αυτές τις πολύ δύσκολες μέρες, είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντικειμενική, ειδικά όταν μιλάμε για αστικά ακίνητα και επαγγελματικές χρήσεις. Κατά συνέπεια, οι απώλειες είναι ακόμα μεγαλύτερες.
Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του κ. Nικολάου Πρωτονοτάριου, ορκωτού εκτιμητή, μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών. Η έρευνα παρουσιάστηκε σε πρόσφατη σχετική ημερίδα της Ενωσης για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΠΚΟΔΙ). Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πρωτονοτάριος προέρχονται από την επεξεργασία των στοιχείων 68 Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, στους οποίους μάλιστα δεν περιλαμβάνονται το ΝΑΤ, ο ΟΓΑ και οργανισμοί όπως ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα προς αξιοποίηση ή μη αξιοποιημένα ακίνητα αποτελούν το 19,72% του συνόλου, με αντικειμενική αξία 276.307.526,74 ευρώ, ενώ τα αξιοποιημένα έχουν αντικειμενική αξία 1.124.597.744,96 ευρώ.
Μεταξύ των ακινήτων που μένουν στο «ράφι» ξεχωρίζουν οικόπεδα - φιλέτα, όπως οικόπεδο στη Νέα Ερυθραία με αντικειμενική αξία 23,3 εκατ. ευρώ, στην Κηφισιά (21,1 εκατ.), στα Μελίσσια (16,9 εκατ.), στο Παλαιό Φάληρο (14,2 εκατ.) και στην Κηφισιά (10 εκατ. ευρώ). Επίσης, στα αναξιοποίητα ακίνητα των Ταμείων ξεχωρίζουν το θέατρο «Μινώα» και τα επί μέρους καταστήματα επί της οδού Πατησίων, με αντικειμενική αξία 12 εκατ. ευρώ και το οκταώροφο κτίριο του παλιού Εφετείου στη Σωκράτους, με αντικειμενική αξία 11,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά, όπως φαίνεται από τον κατάλογο που παρουσίασε ο κ. Πρωτονοτάριος, ακόμη και κτίρια που εμφανίζονται ότι αξιοποιούνται, όπως το κτίριο του ΙΚΑ στην Πειραιώς (αντικειμενικής αξίας 10,53 εκατ. ευρώ), στην πραγματικότητα δεν έχουν «ζωντανέψει» ακόμα και περιμένουν τη χρησιμοποίησή τους.
Προτάσεις Τι πρέπει να γίνει; Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση πρέπει να εκτιμηθεί η αγοραία αξία των ακινήτων των Ταμείων και να γίνει έλεγχος και επαναδιαπραγμάτευση των μισθώσεων που ήδη υπάρχουν, στη βάση των μισθωμάτων της κτηματαγοράς. Οσον αφορά την αξιοποίηση του υπολοίπου ποσοστού, προτείνεται η δημιουργία Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ή η χρήση άλλων μεθόδων (π.χ. αντιπαροχή, μακροχρόνια μίσθωση κ.λπ.), που όμως είναι δύσκολες σε περίοδο κρίσης.
Βεβαίως, όπως σχολίασε η δρ Αρτεμις Αναγνώστου-Δεδούλη, πρόεδρος της ΕΠΚΟΔΙ, «τα αποθεματικά των ασφαλιστικών οργανισμών και αν ακόμη είχαμε επιτύχει την αποτελεσματικότερη διαχείριση δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν την απάντηση στο τεράστιο χρηματοδοτικό έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων». Και συμπλήρωσε: «Το κράτος έχει μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για τη σημερινή οικονομικά δυσχερή θέση των Ταμείων. Διότι επί σειρά ετών χρησιμοποίησε συστηματικά τα αποθεματικά τους για σκοπούς άλλους από κοινωνικούς και ασφαλιστικούς, καθιστώντας τους ασφαλιστικούς οργανισμούς «δανειστές» και μόνον του δημόσιου χρέους, αποφεύγοντας να τους θωρακίσει με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία τους».
more
more_1

για το Ιστορικό Κέντρο - Θετική εξέλιξη, αλλά ανεπαρκής

απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Tου Πανου Δραγωνα*

Ο 21ος αιώνας αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο για την Αθήνα. Οι ρυθμοί ανοικοδόμησης έχουν ατονήσει και το ενδιαφέρον στρέφεται στην ανάπλαση των υφιστάμενων αστικών περιοχών. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συζήτηση για την εξέλιξη της πόλης κυριαρχούν νέες έννοιες, όπως η «αστική ανανέωση» και ο «εξευγενισμός».
Για να αντιληφθούμε τη δυσκολία των νέων προβλημάτων αρκεί να στρέψουμε την προσοχή μας στο κέντρο της Αθήνας. Στο Γκάζι δημιουργήθηκαν καλές αστικές υποδομές, επενδύθηκαν κεφάλαια από τολμηρούς επιχειρηματίες και κατασκευάστηκαν πολυκατοικίες με νεωτερικό χαρακτήρα. Παρ’ όλα αυτά, η εξέλιξη της περιοχής δεν ανταποκρίθηκε στις αρχικές προσδοκίες. Το Γκάζι αποτέλεσε ένα ιδιότυπο παράδειγμα «εκλαϊκευμένου εξευγενισμού» που μεταμόρφωσε μια δυναμική περιοχή σε απρόσωπο μαζικό διασκεδαστήριο.
Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι τα επιτυχή παραδείγματα αστικών αναπλάσεων προϋποθέτουν την αρμονική συνεργασία μεταξύ διαφορετικών συντελεστών ανάπτυξης της πόλης. Αυτοί περιλαμβάνουν τους δημόσιους φορείς, τους ιδιώτες επενδυτές, τους αρχιτέκτονες, αλλά και τις επιτροπές κατοίκων, τον τύπο και τις δημιουργικές ομάδες που διαμορφώνουν την κουλτούρα μιας πόλης.
Η εμφάνιση νέων επενδυτών με αστική κουλτούρα και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι επαρκής για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών ανάπλασης. Η συνταγή της επιτυχίας είναι αρκετά σύνθετη και στην Ελλάδα τώρα μόλις αρχίζει να προσδιορίζεται.
* Ο Π. Δραγώνας είναι αρχιτέκτονας, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.

Μια διεθνής εστία έρευνας σε κίνδυνο-Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, έπειτα από πενήντα χρόνια προσφοράς, σε κρίσιμη καμπή

απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Των Μαριας Κωνσταντουδακη* – Πασχαλη Μ. Κιτρομηλιδη*

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό μια κατάσταση, εξαιτίας της οποίας πολλοί φοβούνται ότι κινδυνεύει η επιβίωσή του. Αυτό αφήνουν να εννοήσουμε ορισμένες κινήσεις και μια αρκετά ανησυχητική στην επιμονή της φημολογία, η οποία, ωστόσο, δεν εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το Ινστιτούτο πρέπει να κλείσει ή να αλλάξει ριζικά χαρακτήρα, να παύσει δηλαδή να λειτουργεί ως ένα αυστηρά ερευνητικό ίδρυμα και να γίνει κάτι άλλο – αλλά τι; Αυτό είναι ακριβώς το ένα κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει, ενώ φυσικά το άλλο κρίσιμο ερώτημα που οφείλει επίσης να απαντηθεί είναι: γιατί πρέπει να αλλάξει το Ινστιτούτο; Μήπως απέτυχε στην αποστολή του; Μήπως δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά του; Μήπως δεν υπήρξε αρκετά παραγωγικό; Μήπως η Ελλάδα δεν το χρειάζεται;
Θεωρούμε υποχρέωσή μας να δοκιμάσουμε να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά για να συμβάλουμε στη διαφώτιση της κοινής γνώμης ως μέλη της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας που συναισθανόμαστε ότι επανειλημμένα έχουμε ευεργετηθεί, όπως και πολλοί άλλοι, Ελληνες και ξένοι ερευνητές, στην επιστημονική μας εργασία από την ύπαρξη και την εύρυθμη λειτουργία του Ινστιτούτου.
Κορυφαίοι επιστήμονες Στην υπερπεντηκονταετή ιστορία του το Ελληνικό Ινστιτούτο λειτούργησε υπό τη διεύθυνση εμβληματικών μορφών της ελληνικής επιστήμης, της Σοφίας Αντωνιάδη, του Μανούσου Μανούσακα, του Νίκου Παναγιωτάκη, κορυφαίων επιστημόνων που έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του έργου τους στην ευρυχωρία των ανθρωπιστικών και ιστορικών σπουδών στη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και πέραν αυτής. Σε αυτό το πνευματικό περιβάλλον διαδοχικές γενεές νέων Ελλήνων ερευνητών εκπαιδεύθηκαν και εντάχθηκαν στην πράξη της έρευνας σε υψηλότατο επίπεδο εξειδίκευσης, αποκτώντας ζωηρή επίγνωση των κανόνων της επιστήμης και της ανάγκης για την παραγωγή νέας γνώσης ως του θεμελιώδους μηχανισμού για την προαγωγή της επιστήμης. Εκτός από τους υποτρόφους που εκπαιδεύει, τροφοδοτώντας στη συνέχεια τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας με προσωπικό έμπειρο στη μελέτη των πηγών και την πρωτογενή έρευνα, το Ινστιτούτο λειτούργησε και ως κυψέλη φιλοξενίας μελετητών του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού από την Ελλάδα αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο, την Ευρώπη, την Αμερική, τη Ρωσία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και αλλού. Ολοι αυτοί οι μελετητές διευκολύνονταν έτσι να έλθουν σε επαφή με τις ανεξάντλητες πηγές της ελληνικής ιστορίας που έχουν διατηρηθεί στη Βενετία και να συμβάλουν με τα έργα τους στην καλλιέργεια της επιστημονικής μελέτης του ελληνικού πολιτισμού, ενώ συνεισέφεραν στον επιστημονικό διάλογο του κλίματος του Ινστιτούτου. Ο πλούτος της γνώσης που έχει παραχθεί χάρη στη λειτουργία του ιδρύματος αυτού είναι προφανής στις σελίδες του επιστημονικού περιοδικού «Θησαυρίσματα», που εκδίδεται τακτικά κάθε χρόνο, και στα αναρίθμητα άλλα δημοσιεύματα που απαρτίζουν τις σειρές εκδόσεων του Ινστιτούτου και διακρίνονται από εγκυρότητα και υψηλοτάτου επιπέδου επαγγελματισμό που αναγνωρίζεται ευρέως από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Τα τελευταία χρόνια υπό τη διεύθυνση της Χρύσας Μαλτέζου στο Ελληνικό Ινστιτούτο συντελέστηκε μια πραγματική κοσμογονία. Αναπτύχθηκε ακαταπόνητη επιστημονική δραστηριότητα με τη διοργάνωση συνεδρίων και άλλων συνεργασιών με ομόλογα ιδρύματα της Βενετίας, της Ελλάδας και του εξωτερικού· οι εκδόσεις εμπλουτίστηκαν με ταχύ ρυθμό με πολλούς νέους τίτλους· τα ιστορικά κτίρια του Ινστιτούτου, ο παρακείμενος λαμπρός ναός του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων και το επιβλητικό του καμπαναριό και πολλά άλλα κτίρια ιδιοκτησίας του Ινστιτούτου στη Βενετία συντηρήθηκαν και κατορθώθηκε η αύξηση των εσόδων από ιδίους πόρους· το Μουσείο με σημαντικές Βυζαντινές εικόνες και κειμήλια ανακαινίστηκε και έγινε πόλος έλξης των αναρίθμητων ξένων επισκεπτών της Βενετίας, ενώ συντηρήθηκαν και οι εικόνες και τοιχογραφίες του ναού του Αγίου Γεωργίου, έργα φημισμένων μεταβυζαντινών καλλιτεχνών. Χάρη στο σημαντικό έργο που έχει συντελεστεί το Ελληνικό Ινστιτούτο είναι ένας παγκόσμια αναγνωρισμένος και τιμημένος θεσμός καλλιέργειας της επιστήμης, για τον οποίο η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να σεμνύνεται.
Παράθυρο στον κόσμο Συνεπώς το Ελληνικό Ινστιτούτο αποτελεί ένα παράθυρο της ελληνικής επιστήμης προς την Ευρώπη και τον κόσμο, που συμβάλλει ενεργά στην αποφυγή του επαρχιωτισμού και της εσωστρέφειας. Αποτελεί συγχρόνως ένα υπόδειγμα για το τι μπορεί να επιτύχει η ελληνική επιστήμη σε διεθνές επίπεδο, όταν αφεθεί να λειτουργήσει αδέσμευτη, ανοιχτή στον διεθνή ανταγωνισμό.
Νομίζουμε ότι από όσα έχουν εκτεθεί αναδύονται αβίαστα οι απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν στην αρχή αυτού του σημειώματος. Το Ινστιτούτο με το εντυπωσιακό έργο που έχει οικοδομήσει και εξακολουθεί να παράγει δικαίωσε πέραν πάσης προσδοκίας την αποστολή και την ύπαρξή του. Η Ελλάδα όχι μόνο το χρειάζεται, αλλά θα έπρεπε με πρότυπο το Ινστιτούτο Βενετίας να ιδρύσει και άλλα ερευνητικά ινστιτούτα στο εξωτερικό σε πόλεις όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πηγών σημαντικών για την ελληνική ιστορία, όπως η Ρώμη για παράδειγμα. Το Ελληνικό Ινστιτούτο αποτελεί σήμερα για τη χώρα, που ταλανίζεται από τόσα προβλήματα, έναν ανεκτίμητο θησαυρό, μια εξαιρετική ιστορία επιτυχίας και οφείλει να αποτελεί πηγή αυτοπεποίθησης και ελπίδας για το δημιουργικό μέλλον της χώρας.
* Η κ. Μαρία Κωνσταντουδάκη είναι καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υπότροφος Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας.
* Ο κ. Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης είναι καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.




Η αρχιτεκτονική σώζει το ιστορικό κέντρο;



Οι πόλεις δεν σώζονται απο την ιδιωτική πρωτοβουλία, χωρίς κρατική μέριμνα και κοινωνική πολιτική...

απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η κτιριακή αξιοποίηση σε Κεραμεικό – Μεταξουργείο από την εταιρεία OLIAROS φέρνει ελπίδες και αντιρρήσεις

Του Δημητρη Pηγοπουλου

Ο Ιάσονας Τσάκωνας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας OLIAROS, είναι άθελά του ένας μικρός μύθος στις παραμελημένες γειτονιές του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού. Το όνομά του συζητιέται πολύ και ανάμεσα στους αρχιτέκτονες της Αθήνας. Αυτός ο νέος επιχειρηματίας που μετά τις σπουδές του στην Αμερική αντί να επιστρέψει στην Ελλάδα πήγε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για να κάνει real estate, εμφανίζεται ταυτόχρονα ως «θεός» και ως «διάβολος». Ανάλογα με τη σκοπιά που βλέπει κανείς τα πράγματα.
«Θεός», αν στο πρόσωπό του βλέπει κανείς έναν εκκολαπτόμενο enterpreneur που αγοράζει ή νοικιάζει κτίρια στον Κεραμεικό και στο Μεταξουργείο για να τα παραδώσει στη φαντασία και στο ταλέντο αρχιτεκτόνων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο με στόχο αυτές οι δύο παραδοσιακές αλλά με χιλιάδες προβλήματα αθηναϊκές γειτονιές αλλάξουν σελίδα. «Διάβολος», αν η πολυπραγμοσύνη του Ιάσονα Τσάκωνα (διοργανώνει κάθε δύο χρόνια το ReMap, έχει δημιουργήσει μαζί με κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Πρότυπη Γειτονιά», κ.ά.) ενεργοποιεί παλιούς φόβους για τον ρόλο όχι άμεσα αναγνωρίσιμων μονάδων σε ένα από τα πιο υποβαθμισμένα κομμάτια του αθηναϊκού κέντρου. Η πιο συνηθισμένη κατηγορία που ακούει είναι ότι πάει να ανεβάσει τις τιμές μέσα από την αρχιτεκτονική και τη σύγχρονη τέχνη.
Ο ίδιος απέφυγε να προσωποποιήσει τις επιθέσεις μένοντας αθέατος. Αλλά τους τελευταίους μήνες υποχρεώθηκε να ενδώσει στη δημοσιότητα με αφορμή τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της OLIAROS για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας πρότυπης φοιτητικής κατοικίας στην περιοχή του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου. Η έκθεση με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Απριλίου. Μέσα στην εβδομάδα ανακοίνωσε και τρία νέα κατασκευαστικά project της OLIAROS». Κι έφτασε, φαίνεται, η ώρα για την πρώτη του συνέντευξη.
– Γιατί Κεραμεικός και Μεταξουργείο; Είχατε κάποια σχέση με την περιοχή;

– Καμία. Οταν πρωτοεπέστρεψα στην Ελλάδα είχα αποφασίσει να μείνω στο κέντρο, αφού είχα ζήσει στη Νέα Υόρκη στο lower easte side, και στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν πάλι στο κέντρο στην ανάλογη καλλιτεχνική περιοχή. Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι μού ήταν πολύ δύσκολο να ταυτιστώ με κάποια περιοχή στο κέντρο, έβρισκα ότι είχε κολλήσει η βελόνα στη δεκαετία του ’60 και του ’70 γενικότερα. Την περιοχή του Κεραμεικού - Μεταξουργείου (ΚΜ) την πρωτοανακάλυψα το 2002, όταν εντόπισα το κτίριο στο οποίο σήμερα στεγάζονται τα γραφεία μου. Αυτή η περιοχή από τότε μου βγάζει μια ιδιαίτερη ενέργεια, έχει μια ανθρώπινη κλίμακα, μια ενδιαφέρουσα ρυμοτομία, μια ιστορικότητα, μια ιδιαίτερη κοινωνική διαστρωμάτωση και πολυχρωμία, και, πολύ βασικό από τότε ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος ακατοίκητη, το οποίο σήμαινε ότι κάτι καινούργιο μπορούσε να συμβεί. Τόσα χρόνια περιμένω, λοιπόν, κάτι να γίνει στο ΚΜ, δυστυχώς όμως όλο αυτό το διάστημα την έχω δει να απαξιώνεται συνεχώς. Για κάποιο λόγο έχω όμως την πεποίθηση ότι δεν είναι αργά, και ότι εάν αποκτήσουμε ένα κοινό όραμα, εάν συντονιστούμε και βγάλουμε τον καλό μας εαυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη γειτονία, ποιοτική, δημιουργική, προσιτή, ανθρώπινη, με μια ευρεία κοινωνική διαστρωμάτωση. Από τις σκέψεις και τα λόγια αποφάσισα να προχωρήσω στην πράξη, ξεκινώντας με τον διαγωνισμό «UPTO35», τα αποτελέσματα του οποίου εκτίθενται αυτές τις μέρες στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς.
– Μαζί με το φοιτητικό κέντρο της οδού Μαραθώνος η OLIAROS βάζει μπροστά μια σειρά από άλλα projects. Τι χρήσεις θα φιλοξενούν;
– Πράγματι, ξεκινάμε ανακαινίζοντας ενεργειακά και αρχιτεκτονικά τρία κτίρια της δεκαετίας του ’70 που θα φιλοξενήσουν στούντιο καλλιτεχνών και δημιουργικά γραφεία, προσφέροντας διαφορετικά μεγέθη χώρων, και ξεκινώντας από τα 1.950 ευρώ. Επίσης, θα ανακαινίσουμε και ένα καταπληκτικό κτίριο του ’30 με έξι επιπλωμένα διαμερίσματα που θα ενοικιάζονται με την εβδομάδα.
– Αναπόφευκτα τα επόμενα χρόνια θα αρχίσει να δημιουργείται στην περιοχή μια αξιόλογη μάζα κτιρίων καλής αρχιτεκτονικής. Πολλοί φοβούνται ότι θα αυξηθούν οι τιμές, οι ασθενέστεροι οικονομικά θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τη γειτονιά και θα οδηγηθούμε σε ένα κλειστό καλλιτεχνικό γκέτο υψηλών εισοδημάτων.
– Θεωρώ ότι είναι λανθασμένος ο συνειρμός ότι η καλή αρχιτεκτονική ταυτίζεται απαραίτητα με την πολυτέλεια, εδώ ακριβώς είναι και το ζητούμενο, πως το ποιοτικό μπορεί να είναι και προσιτό, η ποιοτική αρχιτεκτονική, δεν πρέπει να είναι κάτι το μακρινό. Το κόστος κατασκευής στην περιοχή κυμαίνεται στο ίδιο φάσμα τιμών άσχετα με το ποιος αρχιτέκτων τα σχεδιάζει, οπότε δεν θα πρέπει να βλέπουμε την καλή αρχιτεκτονική σαν απειλή· το αντίθετο!
Συγκεκριμένα για το ΚΜ, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το 46% των ιδιοκτησιών είναι κενές. Από τις 1.160 ιδιοκτησίες οι 533 είναι αδόμητα οικόπεδα, ερείπια και εγκαταλελειμμένα, ενώ σε ένα σύνολο 626 κτιρίων περίπου τα 500 είναι λαϊκές πολυκατοικίες της μεταπολεμικής παραγωγής όπου κατοικούν οικογένειες Ελλήνων και μεταναστών πολλοί εκ των οποίων είναι ήδη ιδιοκτήτες. Εδώ δεν υπάρχουν τα φαινόμενα των στοιβαγμένων κτιρίων με παράνομους μετανάστες. Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό αρκετοί κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή επειδή έχουν χειροτερέψει οι συνθήκες ζωής, κυρίως στο επίπεδο της ασφάλειας. Σκοπός, σε πρώτη φάση, είναι να σταματήσουν να εγκαταλείπουν την περιοχή οι κάτοικοι, όχι λόγω κάποιας «αναβάθμισης» αλλά λόγω της συνεχούς απαξίωσης. Κοιτάζοντας στο μέλλον είναι σημαντικό να διατηρηθεί μια πλούσια κοινωνική διαστρωμάτωση. Και το γεγονός ότι υπάρχουν 500 λαϊκές πολυκατοικίες που είναι γεμάτες παρέχει μια ισχυρή βάση για τα υπάρχοντα κοινωνικά στρώματα να μείνουν στα σπίτια τους και να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της περιοχής. Και το πιστεύω ότι την ποιότητα στη ζωή όλοι την εκτιμούν.
Αναζωογόνηση του κέντρου – Πώς βλέπετε την κατάσταση σε γειτονιές με παρόμοια χαρακτηριστικά;

– Η έννοια του «αστικού εξευγενισμού» όπως την έχουμε δει να εφαρμόζεται στου Ψυρρή και στο Γκάζι με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Θεωρώ ότι μια πιο δημιουργική, ποιοτική, ισορροπημένη διαδικασία με ένα συντονισμένο, συμμετοχικό σχέδιο και διάλογο θα αποφέρει πολύ πιο θετικά αποτελέσματα για την αναζωογόνηση του κέντρου. Ηδη υπάρχουν σημάδια στην περιοχή που βγάζουν πολύ θετικά στοιχεία, είτε σε καλλιτεχνικό επίπεδο, είτε σε γαστρονομικό, είτε σε αρχιτεκτονικό.
– Είστε σε επαφή με την κυβέρνηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

– Τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκομαι σε επικοινωνία με διάφορους φορείς, στην ουσία ζητώντας συνεργασία και συντονισμό αλλά και από την Πολιτεία να αναλάβει τον ρόλο και τις ευθύνες της. Ομολογώ ότι η νέα κυβέρνηση, ανεξάρτητα από ιδεολογικές πεποιθήσεις και κομματικά κριτήρια, έδωσε την απαραίτητη, στρατηγική έμφαση στην επανακατοίκηση του κέντρου. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και η γενική γραμματέας του υπουργείου της για θέματα αστικής ανάπλασης, Μαρία Καλτσά, όπως και όλοι οι επιστημονικοί τους συνεργάτες, πιστεύω ότι θα διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο σε αυτήν στην προσπάθεια για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας και ελπίζω και συγκεκριμένα του ΚΜ, ενώ και στη Βουλή, η Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα αυτό. Στην ίδια κατεύθυνση ενεργοποιούνται θετικά τον τελευταίο καιρό το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Αθηναίων. Εύχομαι και ελπίζω να υπάρχει συνέχεια και να δούμε άμεσα πράξεις που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
«Εχουμε φτάσει ως κοινωνία στο τέλος μιας εποχής» – Απειλούνται οι παλιοί κάτοικοι;

– Δεν απειλείται κανείς κατά τη γνώμη μου. Πιστεύω έχει έρθει η ώρα να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούμε και σκεφτόμαστε. Σε επίπεδο Πολιτείας αλλά κυρίως κοινωνίας οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι χωρίς ενέργεια, δημιουργικότητα και παραγωγική επιχειρηματικότητα δεν θα αλλάξει το κατεστημένο στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό λοιπόν, έστω και καθυστερημένα, να ξεπεράσουμε απωθημένα του παρελθόντος, να υπερβούμε τις φοβίες και να διοχετεύουμε θετικά την ενέργειά μας, όπου και όταν αξίζει. Εχουμε φτάσει ως κοινωνία στο τέλος μιας εποχής. Ανάγκη είναι να κρατήσουμε τα θετικά της και ξεπερνώντας αν χρειάζεται τους εαυτούς μας να υπερβούμε τις αδυναμίες μας και να προχωρήσουμε σε ένα διαφορετικό δρόμο, πιο δημιουργικό.




PRITZKER 2010 στους Γιαπωνέζους SANAA

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!  (πολύ νέοι και μπράβο τους μήπως όμως λίγο πρόωρο ενα τόσο μεγάλο βραβείο ;) ΤΟ ΠΑΙΡΝΩ ΠΙΣΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ, ΜΟΛΙΣ ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ 50 προ πολλού...αν και δεν τους φαίνεται, οχι βέβαια οτι εχει και πολλή σημασία, αλλά σκέφτηκα οτι υπάρχουν και άλλοι πολύ άξιοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, συγχωρείστε με...
απο το Architects Newspaper

Οι Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa, του αρχιτεκτονικού γραφείου  Σαναά, βραβεύτηκαν για το 2010 με το Βραβείο Pritzker , την υψηλότερη τιμή στην αρχιτεκτονική. Συνεργάτες για περισσότερα από 15 χρόνια, το ζευγάρι έχει σχεδιασεί μεμονομένα σπίτια, μουσεία, καθώς και εκπαιδευτικά κτίρια στη γενέτειρά τους, την Ιαπωνία και σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ τον γνωστών έργων τους είναι το Museum του Nagano, Ιαπωνία, το Museum of Glass Art  στο Τολέδο του Οχάιο, το Νέο Μουσείο της Νέας Υόρκης και το νέο Rolex Learning Center στην Λωζάνη, της Ελβετίας.




Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

"Eπτα ημέρες": Αθήνα

ΤΕΛΕΙΟ !!! απο το AthensVille αναδημοσιεύεται αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση




"Επτά ημέρες" της Καθημερινής. Κυριακάτικο ένθετο, με εξαιρετικές επιστημονικές έρευνες που ασχολήθηκε αρκετές φορές με την Αθηναϊκή ιστορία. Σε έντυπη μορφή θεωρείται συλλεκτικό, και σπάνιο να βρεις τεύχος ακόμα και στα σκονισμένα παλαιοβιβλιοπωλεία στο Μοναστηράκι. Σερφάροντας χθές, είχα την μεγάλη χαρά να ανακαλύψω όλη τη σειρά των τευχών, αυτούσιων, σε μορφή pdf. Έκανα την βρώμικη δουλειά και συνέλεξα τα αφιερώματα με θέμα την Αθήνα. Στρωθείτε, διάβασμα!
Ομόνοια: Η καρδιά της Αθήνας
Απελευθέρωση της Αθήνας
Ο Παρθενώνας
Βυζαντινή Αθήνα
Πλάκα. Ο αρχαιότερος οικισμός της Ευρώπης

Αθηναϊκά καφενεία
Αθηναϊκή επιθεώρηση
Γλυπτά της Αθήνας
Κατοχική Αθήνα. Οψεις από την καθημερινή ζωή
Η οδός Πατησίων
Παλαιά Ξενοδοχεία στην Αθήνα
Βασιλίσσης Σοφίας
Οδός Αθηνάς
Η Υδρευση των Αθηνών
Οδός Πειραιώς
Οδός Ερμού. Η εμπορική καρδιά της Αθήνας
Φωτογραφικές όψεις του 19ου αιώνα
Υμηττός. Το μενεξεδένιο βουνό
Kυψέλη: Το αστικό χθες, το πολύχρωμο σήμερα
Α' Κοιμητήριο: Μια υπαίθρια γλυπτοθήκη
Η Αθήνα των Περιηγητών
O Eθνικός Kήπος
Μετς-Αρδηττός: Αρωμα παλιάς Αθήνας

ολα τα τευχη ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ

    Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ

    Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

    ΓΡΑΜΜΑ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ








































    ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ


    απο το ered

    Kαμπανάκι για τη REDS η Ακαδημία
    Στεφανία Σούκη
    23-03-2010, 12:31
    Φρένο στην επένδυση της REDS για το κτίριο γραφείων των 20.000 τ.μ. στην Ακαδημία Πλάτωνος, αυτή τη φορά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο προέβη σε αναστολή οικοδομικών αδειών στην περιοχή βορείως του Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων και ειδικότερα στην περιοχή του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος.

    Η περιοχή αυτή, η οποία καταλαμβάνει 55 περίπου οικοδομικά τετράγωνα, τέθηκε σε καθεστώς αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών για ένα έτος, ύστερα και από σχετικές εισηγήσεις έτους 2009 του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, με σκοπό τη μελέτη αναθεώρησης του οικείου σχεδίου πόλης για την ανάπλαση και την ορθολογική οργάνωση της πολυσήμαντης για την πόλη της Αθήνας περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος.

    Η περιοχή περιλαμβάνει και το ακίνητο της REDS, για το κτίριο γραφείων των 20.000 τ.μ.., για το οποίο δεν εγκρίθηκε τελικά από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ούτε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

    Με ενδιαφέρον τώρα αναμένεται το επόμενο βήμα από πλευράς της Πολιτείας, δεδομένου ότι για την περιοχή προωθείται ευρύτερο σχέδιο ανάπλασης- αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους για το ʽ'φρένο'' στην επένδυση της REDS με το σκεπτικό να γίνει εξ' αρχής ο σχεδιασμός.

    Η κληρονομιά της Πλατείας Βάθης


    απο το AthensVille
    Πλατεία Βάθης: το φτηνότερο τετραγωνικό στην Αθήνα· τόσος ξεπεσμός, τόση εγκατάλειψη για μια συνοικία της παλιάς αστικής Αθήνας που πέρασε δόξες μέχρι το '70. Οδοιπορικό στους δρόμους της, φωτογραφίες ατράνταχτες αποδείξεις του αρχιτεκτονικού πλούτου της περιοχής. Δώστε προσοχή στα διαμάντια αρτ ντεκό αρχιτεκτονικής, τα αντίστοιχα του Κολωνακίου λάμπουν φρεσκοβαμμένα, έχουν τους θυρωρούς τους και στην αγορά ακινήτων πενταπλάσια τουλάχιστον η αξία τους. Σ' αυτά εδώ φιλοξενείται η φτώχεια και μετανάστες ανά πεντάδες. Κρίμα μεγάλο! Πιο κέντρο δεν γίνεται, με σταθμούς μετρό και μεγάλους δρόμους τριγύρω, να 'χει γίνει το συνώνυμο της πρέζας, των μπουρδελοξενοδοχείων και της πορνείας...

    more

    Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

    ΤΟΠΟΙ ΕΞΟΡΙΑΣ-ενα φωτογραφικό προσκύνημα

    απο το TVXS

    «Κάρπαθος, Λέρος, Ικαρία, Γυάρος, Μακρόνησος, Τρίκερι, Χανιά, Κέρκυρα, Αϊ Στράτης, Αίγινα, Μυτιλήνη: μία περιήγηση στα ερείπια των κολαστηρίων της Μεταξικής Δικτατορίας, του Εμφυλίου, της Χούντας.


    Κάποια απ’ αυτά τα κολαστήρια κατοικούνται ακόμη, ενώ στη θέση εκείνων που έκλεισαν άλλα καινούργια έχουν ανοίξει για να χωρέσουν τις ζωές των ηττημένων του καιρού μας»

    Ορέστης Παναγιώτου – Λεωνίδας Δημακόπουλος-Αθήνα, Απρίλιος 2009
    Ξεκίνησε σαν φωτογραφικό ταξίδι και κατέληξε σε ένα προσκύνημα που κράτησε πέντε χρόνια... Πρόκειται για το φωτογραφικό λεύκωμα – βιβλίο «Τόποι Εξορίας: ένα σημερινό βλέμμα» με φωτογραφίες των Λεωνίδα Δημακόπουλου και Ορέστη Παναγιώτου και που συνοδεύονται από την πένα του Πολυμέρη Βόγλη, του Γιώργου Μαργαρίτη, του Τάκη Μπενά, του Στρατή Μπουρνάζου και του Σταύρου Σταυρίδη από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.
    Γιατί οι δημιουργοί του αποφάσισαν να κάνουν το φωτογραφικό ταξίδι που κατέληξε σε προσκύνημα; Γιατί αξίζει να παρουσιαστούν αυτές οι φωτογραφίες; Ο Σταύρος Σταυρίδης φαίνεται να αναρωτιέται το ίδιο. «Τι δείχνουν τούτες οι εικόνες; Γιατί μας αφορούν; {...}Τι μπορεί να κάνουν τούτες οι εικόνες; Να αναπαραστήσουν το δράμα της Γυάρου ή της Μακρονήσου; Μάλλον όχι. Να δείξουν κάποια μέρει καταγράφοντας τα ίχνη μιας καταστρεπτικής φθοράς; Ίσως, αλλά και λοιπόν; Γιατί τούτα τα ίχνη αξίζει να παρουσιαστούν;». Την απάντηση δίνει μόνος του ο αναγνώστης απαντώντας στο τελευταίο ερώτημα του Σταύρου Σταυρίδη... «Μήπως πρόκειται όχι για φωτογραφίες – αναπαραστάσεις αλλά για φωτογραφίες σκέψεις;». Η απάντηση είναι ναι και βγαίνει αβίαστα απ’ όποιον δει το δραματικό ταξίδι που διηγούνται.
    Στα «Μνημεία του πρόσφατου χθες», ο Γιώργος Μαργαρίτης, κάνει την ιστορική διαδρομή που αντικατέστησε τις φυλακές και τους τόπους εγκλεισμού και απομόνωσης, με μικρά «Νταχάου»... τη Μακρόνησο που αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Αϊ – Στράτη και τη Γυάρο μόνο κατ’ όνομα...
    ...χώροι σημαδεμένοι από την ανθρώπινη παρουσία, όπως επισημαίνει ο Στρατής Μπουρνάζος, στο «Μισός αιώνας πολιτικής εξορίας στην Ελλάδα» ένα κείμενο γεμάτο σκέψεις για την ιστορική μελέτη και διαδρομή του φαινομένου της εξορίας στην Ελλάδα.
    Μακρόνησος
    «Ένας τόπος ακατοίκητος θα "κατοικηθεί" αποκλειστικά από τους εξόριστους πολίτες και οπλίτες για την "αναμόρφωση των οποίων" θα εφαρμοστεί ένα πρωτοφανές σχέδιο προπαγάνδας, ψυχολογικού πολέμου και βασανισμού. Το σχέδιο έχει δύο στόχους, έναν ομολογημένο, την επαναφορά των κρατουμένων στον "υγιή εθνικό κορμό" και έναν δεύτερο, ανομολόγητο, τη συντριβή τους, έτσι ώστε να καταστεί αδύνατον, μετά την απελευθέρωσή τους, να συνεχίσουν την πολιτική τους δράση» («Η ιδιαιτερότητα της Μακρονήσου» - Στρατής Μπουρνάζος)
    «Ένστολοι άντρες είχαν αναλάβει την αναμόρφωση των γυναικών. Η "υποδοχή" στη Μακρόνησο από το πλήθος των συγκεντρωμένων ένστολων ανδρών προκαλούσε φόβο και ανασφάλεια στις εξόριστες γυναίκες. Ήταν μία μορφή ψυχολογικής βίας για να τρομοκρατηθούν και να πάψουν να σκέφτονται με όρους συλλογικότητας».
    («Από τον έναν τόπο στον άλλο» - Πολυμέρης Βόγλης)
    Γυάρος
    «Η γνωριμία μου με "τη νήσο Γυάρο" ήτανε τραυματική. Πάνω σε αυτό το ερημικό νησί, που ποτέ του δεν απόκτησε μόνιμους, ένα νησί χωρίς χώμα...πάνω σε αυτό το διαβολονήσι που ονομάστηκε εύλογα "το Νταχάου της Ελλάδας", στέκεται μονάχα ένα απάνθρωπο κτίριο, που το χτίσανε οι σκλάβοι πολιτικοί κρατούμενοι του Εμφυλίου, στα χρόνια 1947 – 1949...» («Μία αλλιώτικη μαρτυρία για το Αιγαίο» Τάκης Μπενάς)

    Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

    πολιτισμός, παιδεία

    «Αυτό που με πονάει πάρα πολύ είναι που τελειώνουν τα παιδιά, οι νέοι ηθοποιοί, τις σχολές τους και δεν γνωρίζουν ποιο είναι το αντικείμενό τους... Επικρατεί παντελής έλλειψη διαπαιδαγώγησης των ηθοποιών. Βέβαια, έχω συζητήσει το θέμα και με ανθρώπους από άλλα επαγγέλματα και μου έχουν πει ότι ισχύει το ίδιο. Δηλαδή, δεν είναι θέμα σχολών, αλλά γενικότερα θέμα παιδείας στη χώρα».


    Η ηθοποιός Άννα Κοκκίνου για την αβάσταχτη ελαφρότητα ενός επηρμένου πολισμού (απο τη LIFO)

    Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

    Μείωση συντελεστών δόμησης θα φέρει το νέο ρυθμιστικό

    απο την ΗΜΕΡΗΣΙΑ


    Πακέτο επιδοτήσεων για κατοίκηση στο Βοτανικό και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας





    Aλλαγές στους συντελεστές δόμησης, πακέτο επιδοτήσεων για κατοίκηση του κέντρου, γκρέμισμα εγκαταλελειμμένων κτηρίων, πράσινοι διάδρομοι που θα ενώνουν την Πάρνηθα και την Πεντέλη με το κέντρο της Aθήνας, εκτεταμένες πεζοδρομήσεις, φρένο στις επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων κι από κόσκινο όλες οι εντάξεις!
    Aυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινείται η νέα ηγεσία του Oργανισμού Pυθμιστικού Σχεδίου Aθήνας που επεξεργάζεται το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Aττικής, οι βασικές αρχές του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα από την υπουργό Περιβάλλοντος Tίνα Mπιρμπίλη, ξεκινώντας τη δημόσια διαβούλευση με στόχο μέχρι τα τέλη της χρονιάς να προκύψει το οριστικό σχέδιο.
    Όπως αναφέρει, στην «H», η αντιπρόεδρος του Oργανισμού, Δανάη Aλεξάκη, το προηγούμενο σχέδιο Σουφλιά πρέπει να αλλάξει, καθώς «ενώ είχε ενσωματώσει πολλές καλές ιδέες, αυτές δεν ήταν ιεραρχημένες σωστά και επέτρεπε έτσι να πάρουν άλλες κατευθύνσεις τα όποια μέτρα και παρεμβάσεις. Ήταν ένα μπερδεμένο σχέδιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
    H κ. Aλεξάκη τονίζει ότι οι δύο πιο βασικές προτεραιότητες είναι η συγκράτηση του πληθυσμού της Aθήνας εντός των σημερινών ορίων του λεκανοπεδίου και η επιστροφή στο κέντρο, καθώς και η προσαρμογή της Aθήνας στις νέες κλιματικές συνθήκες.
    Τι προβλέπεται
    Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Aθήνας αναμένεται ότι, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει:
    • Mείωση του συντελεστή δόμησης στο Θησείο, στο Mοναστηράκι, στου Ψυρρή, στον Kεραμεικό, στο Bοτανικό, στη Kυψέλη, στα Πατήσια, στου Γκύζη και σε ορισμένους από τους δήμους της Δυτικής Aθήνας με στόχο να υπάρξουν περισσότεροι ελεύθεροι χώροι.
    • Πακέτο επιδοτήσεων για την ενοικίαση ή και την αγορά κατοικιών στις παραπάνω περιοχές και ειδικά στο ιστορικό κέντρο και στον Bοτανικό, με στόχο να γίνουν πιο ελκυστικές οι περιοχές αυτές για κατοίκηση, αφού σήμερα κινδυνεύουν από γκετοποίηση. Eξετάζεται σε δεύτερη προτεραιότητα η παροχή φοροαπαλλαγών, εάν, όμως, το επιτρέψουν τα δημόσια οικονομικά. Aνάλογο πακέτο πολεοδομικών και οικονομικών κινήτρων εξετάζεται να δοθεί και σε άλλες «υποβαθμισμένες» περιοχές, όπως ο Pέντης.
    • Eξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ιδιωτικό κατασκευαστικό τομέα για την υλοποίηση ενός νέου προγράμματος «αντιπαροχής», όπου οι ιδιώτες θα αγοράζουν από το κράτος ή και από τρίτους οικόπεδα και θα παράγουν στέγη με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και ελεύθερους χώρους. Aνάλογα projects εξετάζεται να εφαρμοστούν και στις περιπτώσεις των προσφυγικών της Kαισαριανής και της Nέας Φιλαδέλφειας.
    • Προετοιμάζονται εκτεταμένες πεζοδρομήσεις στο κέντρο. Aνοιχτό το ενδεχόμενο για τον οριστικό αποκλεισμό των I.X. από το Iστορικό Kέντρο, πεζοδρόμηση της Bασιλίσσης Όλγας, μέρους της Πανεπιστημίου με παράλληλη μείωση του οδοστρώματος, της Aμαλίας, της Σταδίου, ολική πεζοδρόμηση Mητροπόλεως και Kολοκοτρώνη, μερική στην Aθηνάς, στην Aκαδημίας, στη B. Σοφίας, στην Πειραιώς και στην Aγ. Kωνσταντίνου, όπως επίσης και τη μερική ή ολική πεζοδρόμηση των ακτών Θεμιστοκλέους, Mουτσοπούλου, Kουντουριώτη στον Πειραιά.
    • Δημιουργία πράσινων διαδρομών που θα ενώνουν την Πάρνηθα μέσω Aχαρνών, Kαματερού, Aγ. Aναργύρων με το κέντρο και την Πεντέλη με τα Tουρκοβούνια.
    • Γκρέμισμα εγκαταλελειμμένων κτηρίων για τη δημιουργία μικρών πράσινων νησίδων.
    • H υλοποίηση του Πάρκου του Eλληνικού, χωρίς οδικούς άξονες, άλλα με εκμετάλλευση των σημερινών κτηρίων και ενδεχομένως μικρή οικιστική ανάπτυξη. Eπίσης, η ανάδειξη των παραρεμάτιων περιοχών του Kηφισού, του Iλισσού και της Πικροδάφνης. Eξετάζεται το ενδεχόμενο «αποκάλυψης» ρεμάτων. Δημιουργία φορέων διαχείρισης του Aττικού Άλσους (Γαλάτσι) και του Πάρκου Aντώνη Tρίτη (Ίλιον - Aγ. Aνάργυροι - Kαματερό).
    • Eνοποίηση όλου του παράκτιου μετώπου από το Φάληρο έως τη Bουλιαγμένη. Δημιουργία ενιαίου περιπάτου.
    • H αλλαγή του Γενικού Oικοδομικού Kανονισμού που να επιβάλλει τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, τη χρήση «ψυχρών υλικών» και το πρασίνισμα των οροφών των κτιρίων στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.
    • Eξετάζεται να εφαρμοστεί μια κεντρική πολιτική για την επιδότηση της αισθητικής αναβάθμισης των όψεων των κτηρίων, μια προσπάθεια που έγινε πριν από τους Oλυμπιακούς Aγώνες και έως ένα σημείο πέτυχε να αλλάξει την άσχημη εικόνα των δρόμων της Aθήνας
    • Eξετάζονται ακόμη τρόποι για το «σπάσιμο» του υδροκεφαλισμού της Aθήνας με την χωροταξική αναδιάρθρωση των ελληνικών πόλεων. Στόχος (μακροπρόθεσμος βέβαια) είναι η απομάκρυνση των βιομηχανιών από την Aττική και η δημιουργία στην περιφέρεια ενός «αναπληρωματικού» διεθνούς αεροδρομίου και ενός μεγάλου λιμανιού που θα αναλάβουν τις διαμετακομιστικές μεταφορές, αποφορτίζοντας το «Eλ. Bενιζέλος» και το λιμάνι του Πειραιά, άρα και την Aθήνα.

    Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

    ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΠΟ FOSTER+PARTNERS ΣΤΟ ΑΜΜΑΝ - ΙΟΡΔΑΝΙΑ

    απο το INHABITAT
    Foster + Partners, queen alia international airport, airport, energy efficient airport, solar energy, photovoltaic panels, inspired by nature, rainwater collection, natural ventilation, daylighting, eco design, sustainable building, green designFoster + Partners, queen alia international airport, airport, energy efficient airport, solar energy, photovoltaic panels, inspired by nature, rainwater collection, natural ventilation, daylighting, eco design, sustainable building, green design
    Η επέκταση του αεροδρομίου Queen Alia , 20 μίλια νότια του Αμμάν, στην Ιορδανία, περιλαμβάνει πολλά στοιχεία της βιώσιμης αρχιτεκτονικής. Η στέγη του , εμπνευσμένη απο φοίνικες, ενσωματώνει φωτοβολταικά πανέλλα πάνω σε στέγαστρα και λειτουργεί σαν ασπίδα απο τον ήλιο ενώ επιτρέπει τον φυσικό αερισμό.
    Η επέκταση προβλέπεται γύρω απο τον υπάρχοντα αεροδιάδρομο, περιλαμβάνει ενα κτήριο κίνησης και θα εξυπηρετήσει τρπλάσιους ταξιδιώτες απ'οτι το σημερινό.
    Η κατασκευή περιλαμβάνει ενα δίκτυο απο ανοικτούς κήπους και φυσικά αεριζόμενες αυλές, που επιτρέπει τη φυσική κίνηση του αέρα. Φως περνάει μέσα απο τους ανοικτούς και σκιασμένους χώρους, μικρές λιμνές ανακλούν το ε ισερχόμενο φως στις οροφές και δημιουργούν ενα κλίμα άνεσης. Τα σκίαστρα-στέγαστρα λειτουργούν επίσης σαν αποθήκες θερμότητας και σαν συλλέκτες βρόχινου νερού.
    Η επέκταση θα εξασφαλίσει την εξυπηρέτηση εννέα εκατομμυρίων ταξειδιωτών τον χρόνο. Οι εργασίες αρχισαν το 2005 και θα ολοκληρωθουν το 2011

    Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

    ΥΠΕΚΑ: νέα εγκύκλιος για τα «τυφλά» οικόπεδα σε μικρούς οικισμούς

    http://www.econews.gr/2010/03/18/ministry-environment-measures/

    απο το EcoNews
    Νέα Εγκύκλιο, με την οποία ρυθμίζονται εκκρεμότητες σε θέματα οικοδόμησης σε οικόπεδα που αποκτούν πρόσβαση σε δρόμο με την παραχώρηση εδαφικών λωρίδων («τυφλά» οικόπεδα) και βρίσκονται εντός ορίων οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους, υπέγραψε η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη.
    Με την Εγκύκλιο αυτή (3/2010, αρ. πρ. 10237/12.3.2010) γνωστοποιείται η πρόθεση του ΥΠΕΚΑ για την άμεση επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα αντιμετωπίζει ζητήματα που ανέκυψαν στην εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 181 Δ’), μετά την 1828/2008 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας..Σύμφωνα με τη νέα Εγκύκλιο, οι οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί, έως τις 28 Ιανουαρίου 2010, είναι νόμιμες.
    Αναθεωρήσεις αυτών μπορούν να γίνουν εφόσον οι ενδιαφερόμενοι καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση του Ν1599/1986, ότι είναι σε γνώση τους πως οι διατάξεις στις οποίες στηρίζονται έχουν κριθεί ανίσχυρες, σύμφωνα με την 1828/2008 απόφαση του ΣτΕ.
    Σχετικά με τους φακέλους των οικοδομικών αδειών που είχαν υποβληθεί έως τις 28 Ιανουαρίου 2010 και δεν είχε ολοκληρωθεί η έκδοση της άδειας, μπορούν να εκδίδονται, πάλι με την ίδια προϋπόθεση, ότι δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν μια υπεύθυνη δήλωση όπως παραπάνω.
    Για όσους δεν καλύπτονται από τις παραπάνω περιπτώσεις, δίνονται οδηγίες για τις τμηματικές πολεοδομικές μελέτες που θα χρειαστούν, ώστε τα οικόπεδα αυτά να αποκτήσουν «πρόσωπο» σε εγκεκριμένους κοινόχρηστους χώρους και να μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια.
    http://www.econews.gr/2010/03/18/ministry-environment-measures/

    Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

    H αλαζονεία Κακλαμάνη καίει το σχέδιο Μπιρμπίλη πριν στεγνώσει το μελάνι!

    απο την ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ



    Και για όσους είχαν αμφιβολίες για τις "βελτιωμένες" προτάσεις της Υπουργού Περιβάλλοντος για το Βοτανικό, ο Δήμαρχος της Αθήνας σε μια από τις κλασικές του επιδείξεις "μεγαλείου" αναφέρει ότι:

    "To επιπλέον πράσινο είναι μια προσφορά του Δήμου αθηναίων. Γιατί τα 3 /4 του πρασίνου είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης του Δήμου από το πολυλειτουργικό δημαρχιακό των 42.000τμ."

    Δηλαδή ο Δήμαρχος θεωρεί ότι η πρόταση της κ. Μπιρμπίλη στην ουσία δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα καινούργιο. Ειδικά όταν δεν υφίσταται καμία υποχώρηση του Δήμου αφού το κτίριο του ακυρώθηκε από το ΣτΕ.

    Απολαύστε το video από τι δηλώσεις Κακλαμάνη που από την χαρά του δεν κρατήθηκε και εξέθεσε την κ. Μπιρμπίλη και το σχέδιο της στα σκαλιά του Υπουργείου της!!!

    Επιστολή για τα κτήρια του αρχιτέκτονα Ν. Μητσάκη στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία

          

    απο το MonuMenta


    Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010 ξεκίνησε να συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, μετά από πολύμηνη διακοπή. Μέσα στα θέματα που εξέτασε ήταν η αναπομπή του θέματος χαρακτηρισμού ή μη ως μνημείων του Υπόστεγου Γυμναστικής, του διώροφου κτηρίου και του ισόγειου κτίσματος λουτρών στον περιβάλλοντα χώρο του διατηρητέου κτηρίου της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίαςστις οδούς Μαρασλή, Αλωπεκής και Σουηδίας στην Αθήνα, σημαντικών κτηρίων με χαρακτηριστικά του μοντέρνου κινήματος της δεκαετίας του 1930, έργα του γνωστού αρχιτέκτονα Νικολάου Μητσάκη.
    Η MOnuMENTA έστειλε επιστολή στα μέλη του ΚΣΝΜ εκφράζοντας τη θέση της υπέρ του χαρακτηρισμού των κτηρίων. 

    Ακολουθεί η επιστολή:

                                                                       Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2010

    Γραμματεία Κεντρικού
    Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων
    Καρύτση 10
    10561 Αθήνα

    Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να καταθέσουμε τη θέση της MOnuMENTA υπέρ της διατήρησης του χαρακτηρισμού ως διατηρητέων μνημείων του Υπόστεγου Γυμναστικής, του διώροφου κτηρίου και του ισόγειου κτίσματος λουτρών στον περιβάλλοντα χώρου του διατηρητέου κτηρίου της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας επί των οδών Μαρασλή, Αλωπεκής και Σουηδίας. Ευελπιστούμε ότι το ΚΣΝΜ θα γνωμοδοτήσει υπέρ του χαρακτηρισμού των σπουδαίων αυτών κτισμάτων που έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα μνημεία από προηγούμενο ΚΣΝΜ.
    1/03/2010

    Ένα καλό νέο για το Άλσος του Ευαγγελισμού


    Ένα καλό νέο για το Άλσος του Ευαγγελισμού
    απο το MOnuMENTA
    Το E' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας διέταξε την προσωρινή αναστολή της υπ' αριθμ. 108/2010 άδειας οικοδομής της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με την οποία εκτελούντο οι οικοδομικές εργασίες του εστιατορίου Boschetto εντός του Άλσους Ευαγγελισμού. Την προσφυγή έκαναν 31 πολίτες, μεταξύ των οποίων οι δημοτικοί σύμβουλοι και η διαμερισματική σύμβουλος 1ου διαμερίσματος του δήμου Αθηναίων εκ μέρους της Ανοιχτή Πόλης.
    more

    «Ψαλίδι» στην εκτός σχεδίου δόμηση βάζει η Μπιρμπίλη


    απο την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ
    Παναγιώτης Ευθυμιάδης
    Προς αύξηση των ορίων αρτιότητας προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μετά το Πάσχα αναμένονται ανακοινώσεις από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, με τις οποίες θα αυξάνεται η αρτιότητα των 4 στρεμμάτων που ισχύει για την εκτός σχεδίου δόμηση. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί σε ποιο ύψος θα μείνει η αρτιότητα, ωστόσο στόχος του υπουργείου είναι ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης. Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις που θα αλλάζουν τα δεδομένα της δόμησης στα νησιά.
    Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ανακοινωθεί και η νέα ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων.
    Κατά την υπουργό κ. Μπιρμπίλη ο νέος νόμος θα λαμβάνει υπόψη περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια. Υπενθυμίζεται ότι θα επιβληθεί «πράσινο τέλος» για τη νομιμοποίηση αυτών των χώρων και εξετάζονται τρόποι ώστε να διατεθούν ελεύθεροι πράσινοι χώροι σε όλη την πόλη. Μάλιστα μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν αναπλάσεις σε πλατείες στην Αθήνα.
    Σε ό,τι αφορά το θέμα των αυθαιρέτων στις καμένες εκτάσεις της Αττικής ήδη έχουν εντοπιστεί δύο «ύποπτα» κτίρια, αλλά και ένας δρόμος. Πρόκειται για στοιχεία που συνέλεξαν οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος από αεροφωτογραφίες, στις οποίες εμφανίζεται μια βίλα μέσα στα καμένα και ένα μικρότερο σπίτι. Πάντως χθες η υπουργός Περιβάλλοντος δεν ήταν σε θέση να πει με απόλυτη ακρίβεια αν πρόκειται για αυθαίρετα ή όχι.
    Στο μεταξύ χθες παρουσιάστηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της χώρας μας και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να δοθεί τέλος στις επιδοτήσεις για την άρδευση και τη μη ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα.
    Πρόκειται για ένα ζήτημα που θίγει κυρίως τους αγρότες.
    Ζήτησε επίσης να υπάρξει βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων και να αναθεωρηθούν οι τιμές των διοδίων και οι φόροι στα καύσιμα.
    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης καλωσόρισε τις υποδείξεις του ΟΟΣΑ, τις οποίες είπε ότι «πρέπει να κάνουμε πολιτικές» και αναγνώρισε τη δουλειά που έγινε από τον πρώην υφυπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλογιάννη. Οι συστάσεις επικεντρώνονται:
    -στην εφαρμογή μιας εθνικής πολιτικής άρδευσης,
    -στην ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου και του δασολογίου,
    -στην αύξηση του ρυθμού αναδάσωσης,
    -στην επέκταση της χρήσης οικονομικών μέσων ως τμήμα μιας πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης.

    Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

    Ενεργειακή θωράκιση κτιρίων: λεπτομέρειες για τις επιδοτήσεις


    απο το ECONEWS
    Με νέα κουφώματα, διπλά τζάμια, μονωτικές βαφές και νέους καυστήρες θα μπορούν να εξοπλίσουν από τον Μάιο τα παλιά τους σπίτια (τριακονταετίας) οι Έλληνες, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.
    Ειδικότερα, τον Απρίλιο αναμένεται το νομοσχέδιο για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, δηλαδή το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ΄ οίκον» που περιλαμβάνει επιδότηση ως 50% για «πράσινες» επισκευές σε περίπου 30.000 παλαιά κτίρια που αντιστοιχούν σε περίπου 100.000 νοικοκυριά και σχεδόν 400.000 άτομα.
    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, για να επιδοτηθεί ένα κτίριο πρέπει να έχει οικοδομική άδεια που να έχει εκδοθεί πριν από τον Ιούλιο του 1979 και να ανήκει σε ιδιοκτήτες χαμηλού εισοδήματος
    Ωστόσο, με άλλες ρυθμίσεις ακόμη και όσοι διαθέτουν εισοδήματα και δεν εμπίπτουν στο πρόγραμμα μπορούν μέσω της χρηματοδότησης από τρίτους (ΧΑΚ) να κάνουν τις ίδιες εργασίες, επίσης χωρίς να πληρώσουν.
    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι υποχρεωτικές εργασίες για ένταξη στο πρόγραμμα είναι η θερμομόνωση στην ταράτσα του σπιτιού, η αντικατάσταση τζαμιών με διπλά θερμομονωτικά και κουφωμάτων με σύγχρονα θερμομονωτικά και ηχομονωτικά, καθώς και η βαφή των επιφανειών με μονωτικά χρώματα.
    Επίσης υποχρεωτική είναι και η αντικατάσταση του παλαιού καυστήρα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με φωτοβολταϊκό.
    Αντίθετα, προαιρετικές είναι οι επεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου και η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.
    Σε ό,τι αφορά  το κόστος των εργασιών, υπολογίζεται ότι για την αντικατάσταση ενός καυστήρα και λέβητα πετρελαίου με έναν σύγχρονο χρειάζονται μέχρι 4.000 ευρώ, ενώ η εγκατάσταση ενός οικιακού φωτοβολταϊκού πάνελ ενός κιλοβάτ κοστίζει 4.500-6.500 ευρώ και η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα φτάνει τα  1.000 ευρώ για δυναμικότητα 150 λίτρων.
    Εκτός αυτού, η θερμομόνωση στην ταράτσα του σπιτιού κοστίζει 40-70 ευρώ το τετραγωνικό, τα διπλά τζάμια υπολογίζονται στα 100 ευρώ το τετραγωνικό, τα μονωτικά κουφώματα μαζί με την εγκατάσταση 200-250 ευρώ το τετραγωνικό και η στεγανοποίηση των ανοιγμάτων στα παράθυρα 15-30 ευρώ το τετραγωνικό.
    Σημειώνεται ότι το ανώτατο κόστος των συνολικών μετασκευών δεν μπορεί να υπερβεί τις 120.000ευρώ.

    Πύργος αντι-μόλυνσης στο Παρίσι

    απο το eVolo 
    anti-smog-skyscraper-3


    anti-smog-skyscraper-1
     Ο αρχιτέκτων Vincent Callebaut σχεδίασε ενα βιώσιμο πύργο στο Παρίσι με φίλτρα σωματιδίων του αέρα και εκμετάλλευση του ανέμου και της ηλιακής  ακτινοβολίας. Το έργο  βρίσκεται στην 19η περιοχή του Παρισιού, που χαρακτηρίζεται  ως μια εξαιρετικά μολυσμένη περιοχή που περιβάλλεται από παλιές βιοτεχνίες.Το έργο χωρίζεται σε δύο τμήματα. Μία "ηλιακή σταγόνα" (Solar Drop), η οποία βρίσκεται στην κορυφή των εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών γραμμών και ένα "ανεμόπυργο"(Wind Tower). Η Solar Drop έχει σχεδιαστεί για να μετατρέψει την ρύπανση σε καθαρό αέρα, μέσω ενός συστήματος φίλτρων που καλύπτεται απο  διοξείδιο του τιτανίου που συγκρατεί τα σωματίδια των ρύπων . Μαζί με τις οικολογικές τεχνολογίες, το κτίριο είναι εξοπλισμένο με υπερτοπικούς χώρους αναψυχής , όπως κήπους, πισίνες, αίθουσες τέχνης, και καταστήματα. Ο Wind Tower ειναι εξοπλισμένος με ανεμογεννήτριες σε ολόκληρη την πρόσοψη του και παράγει αρκετή ενέργεια για τη γειτονιά, στεγάζει δε  ένα μουσείο και ενα κέντρο εκπαίδευσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
    more

    ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΝΗΣΙΔΑΣ ΚΛΕΙΣΟΒΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ





    click for video

    Η μελέτη έγινε για το νησάκι της Κλείσοβας, μέσα στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, όπου έγινε μια απο τις ηρωικότερες αλλά λίγο γνωστές μάχες στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας το 1826.
    Η μελέτη αναφέρεται στην ανάδειξη και διαμόρφωση του χώρου της νησίδας, όπου την ημέρα που γιορτάζει το εκκλησάκι, Αγ.Τριάδα, συγκεντρώνονται πολλοί επισκέπτες.

    Η μελέτη έγινε το 2009, με πρόθεση  να προσφερθεί δωρεάν στην Ιερή πόλη του Μεσολογγίου.

    τα μελετητικά γραφεία είναι :

    Μαργαρίτα-Μαρίνα Κωνσταντινίδου-αρχιτέκτονες,
    LandArt φυτοτεχνικές μελέτες
    Diathlasis μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού ανάδειξης
    Κ.Φιλιππίδη τρισδιάστατη απεικόνιση,video

    ευχαριστώ τον Χρ.Πρεβεζάνο και τον συνάδελφο και φίλο μου Νάσο Χ.
    *η μελετήτρια διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα

    Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

    O Αχελώος δεν είναι θέμα προσωπικής άποψης. Είναι θέμα εφαρμογής της νομοθεσίας και συνετής χρήσης του δημοσίου χρήματος


    απο την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

    Ατέρμονες συζητήσεις έχουν γίνει για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου. Οι περισσότεροι πολίτες έχουμε μια προσωπική άποψη για το αν το έργο αυτό πρέπει να συνεχίσει ή να σταματήσει. Η εκτροπή του Αχελώου  όμως, δεν είναι θέμα προσωπικών απόψεων.

    α. Είναι θέμα εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί ερώτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) προς το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το κατά πόσο έργα όπως η εκτροπή του Αχελώου, που περιλαμβάνουν μεταφορά νερού από μια υδρολογική λεκάνη σε μια άλλη, είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό δίκαιο για το περιβάλλον και ειδικά  την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα. Η οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα ορίζει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την προστασία των λεκανών απορροής. Όσο και αν συζητάμε και όσο και αν εκφράζουμε τις προσωπικές μας απόψεις, αυτό δεν θα μας κάνει σοφότερους ως προς την νομιμότητα της εκτροπής του Αχελώου. Απαιτούνται τα προβλεπόμενα από την οδηγία Σχέδια Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής, που θα μας επιτρέψουν να γνωρίζουμε αν η περιοχή του Αχελώου έχει περίσσευμα νερού και αν η περιοχή της Θεσσαλίας έχει υδατικό έλλειμμα, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλα διαχειριστικά μέτρα με πιθανά πολύ μικρότερο κόστος. Με άλλα λόγια, πρέπει να μάθουμε αν η έλλειψη νερού στην Θεσσαλία, οφείλεται στην κακή διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων, με εκατοντάδες παράνομες γεωτρήσεις, σπατάλη των υδάτινων αποθεμάτων λόγω ποτισμάτων των αγροτικών καλλιεργειών σε λάθος ώρες και ποσότητες και φυσικά λανθασμένη επιλογή υδροβόρων καλλιεργειών. 

    β. Η εκτροπή του Αχελώου είναι επίσης θέμα τήρησης της Εθνικής Νομοθεσίας. Εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για την ακύρωση του έργου. Έχουν δε ήδη προηγηθεί τρεις παλαιότερες αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου που ακυρώνουν το έργο λόγω παραβιάσεων της νομοθεσίας. Δεν επιτρέπεται για ένα ευνομούμενο κράτος να μην κάνει σεβαστές τις αποφάσεις των δικαστηρίων και θα πρέπει η όποια απόφαση του ΣτΕ να γίνει σεβαστή.

    γ. Η εκτροπή του Αχελώου είναι θέμα συνετής χρήσης των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων. Λόγω της αμφισβητούμενης νομιμότητάς του, το έργο δεν συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι σε στιγμή οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να δαπανηθούν για την συνέχιση του έργου 220 εκατομμύρια € αποκλειστικά από τα έσοδα από την φορολογία. Πολλοί ειδικοί υπολογίζουν μάλιστα ότι προκειμένου να ολοκληρωθούν τα δίκτυα διανομής του νερού στους αγρότες της Θεσσαλίας το κόστος του έργου θα ξεπεράσει το 1 δις €. Καθώς στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, για κάθε ευρώ εθνικών πόρων, η ΕΕ προσφέρει 3 €, η επιλογή της ολοκλήρωσης της εκτροπής του Αχελώου, θα μας κοστίσει πιθανά πάνω από 4 δις € αξίας σύννομων με το ευρωπαϊκό δίκαιο έργων. Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να συνεκτιμηθούν στην οικονομική ανάλυση, που αποτελεί απαραίτητο στοιχείο των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής και η οποία πρέπει να βασίζεται σε επίκαιρα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για το νερό.

    Τα τρία παραπάνω αντικειμενικά κριτήρια, θα κρίνουν το μέλλον της εκτροπής του Αχελώου.

    Αν όμως ήταν θέμα προσωπικής άποψης, η δική μου θα ήταν να μη δοθεί ούτε ευρώ παραπάνω σε ένα έργο τόσο αμφίβολης αποτελεσματικότητας και τόσο μεγάλων περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αν είναι να δοθούν χρήματα, ας δοθούν στην αναδιάρθρωση των αγροτικών καλλιεργειών στην Θεσσαλία προκειμένου να λύσουμε πραγματικά προβλήματα.