Την ώρα που τα Ταμεία αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να καλύψουν βασικές οικονομικές τους ανάγκες, το 20% της ακίνητης περιουσίας τους παραμένει αναξιοποίητο, με την αντικειμενική αξία των ακινήτων που έχουν μείνει στα «αζήτητα» να ξεπερνά τα 276 εκατομμύρια ευρώ! Την ώρα που είναι γνωστό ότι η εμπορική αξία στην αγορά, ακόμα και σε αυτές τις πολύ δύσκολες μέρες, είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντικειμενική, ειδικά όταν μιλάμε για αστικά ακίνητα και επαγγελματικές χρήσεις. Κατά συνέπεια, οι απώλειες είναι ακόμα μεγαλύτερες.
Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του κ. Nικολάου Πρωτονοτάριου, ορκωτού εκτιμητή, μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών. Η έρευνα παρουσιάστηκε σε πρόσφατη σχετική ημερίδα της Ενωσης για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΠΚΟΔΙ). Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πρωτονοτάριος προέρχονται από την επεξεργασία των στοιχείων 68 Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, στους οποίους μάλιστα δεν περιλαμβάνονται το ΝΑΤ, ο ΟΓΑ και οργανισμοί όπως ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα προς αξιοποίηση ή μη αξιοποιημένα ακίνητα αποτελούν το 19,72% του συνόλου, με αντικειμενική αξία 276.307.526,74 ευρώ, ενώ τα αξιοποιημένα έχουν αντικειμενική αξία 1.124.597.744,96 ευρώ.
Μεταξύ των ακινήτων που μένουν στο «ράφι» ξεχωρίζουν οικόπεδα - φιλέτα, όπως οικόπεδο στη Νέα Ερυθραία με αντικειμενική αξία 23,3 εκατ. ευρώ, στην Κηφισιά (21,1 εκατ.), στα Μελίσσια (16,9 εκατ.), στο Παλαιό Φάληρο (14,2 εκατ.) και στην Κηφισιά (10 εκατ. ευρώ). Επίσης, στα αναξιοποίητα ακίνητα των Ταμείων ξεχωρίζουν το θέατρο «Μινώα» και τα επί μέρους καταστήματα επί της οδού Πατησίων, με αντικειμενική αξία 12 εκατ. ευρώ και το οκταώροφο κτίριο του παλιού Εφετείου στη Σωκράτους, με αντικειμενική αξία 11,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά, όπως φαίνεται από τον κατάλογο που παρουσίασε ο κ. Πρωτονοτάριος, ακόμη και κτίρια που εμφανίζονται ότι αξιοποιούνται, όπως το κτίριο του ΙΚΑ στην Πειραιώς (αντικειμενικής αξίας 10,53 εκατ. ευρώ), στην πραγματικότητα δεν έχουν «ζωντανέψει» ακόμα και περιμένουν τη χρησιμοποίησή τους.
Προτάσεις Τι πρέπει να γίνει; Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση πρέπει να εκτιμηθεί η αγοραία αξία των ακινήτων των Ταμείων και να γίνει έλεγχος και επαναδιαπραγμάτευση των μισθώσεων που ήδη υπάρχουν, στη βάση των μισθωμάτων της κτηματαγοράς. Οσον αφορά την αξιοποίηση του υπολοίπου ποσοστού, προτείνεται η δημιουργία Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ή η χρήση άλλων μεθόδων (π.χ. αντιπαροχή, μακροχρόνια μίσθωση κ.λπ.), που όμως είναι δύσκολες σε περίοδο κρίσης.
Βεβαίως, όπως σχολίασε η δρ Αρτεμις Αναγνώστου-Δεδούλη, πρόεδρος της ΕΠΚΟΔΙ, «τα αποθεματικά των ασφαλιστικών οργανισμών και αν ακόμη είχαμε επιτύχει την αποτελεσματικότερη διαχείριση δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν την απάντηση στο τεράστιο χρηματοδοτικό έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων». Και συμπλήρωσε: «Το κράτος έχει μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για τη σημερινή οικονομικά δυσχερή θέση των Ταμείων. Διότι επί σειρά ετών χρησιμοποίησε συστηματικά τα αποθεματικά τους για σκοπούς άλλους από κοινωνικούς και ασφαλιστικούς, καθιστώντας τους ασφαλιστικούς οργανισμούς «δανειστές» και μόνον του δημόσιου χρέους, αποφεύγοντας να τους θωρακίσει με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία τους».
more
more_1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
άφησε το σχόλιο σου