Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

Μέχρι και η Βαυαρική Ακαδημία διαμαρτύρεται για την εγκατάλειψη και την κακοποίηση των «Ξενία»

απο το ecocrete

Έκκληση  για την διάσωση των «Ξενία», ως κτισμάτων του Άρη Κωσταvτινίδη απηύθυνε εγγράφως στις: 17.11.2003 η Βαυαρική Ακαδημία Καλών Τεχνών προς το Σύλλογο Ελλήνων Αρχιτεκτόνων. Στο έγγραφο, που υπογράφει ο Διευθυντής του Τμήματος Καλών Τεχνών, Καθηγητής Δρ. Μηχ. Helmut Gebhard, τονίζεται ότι:
«Η Ακαδημία έλαβε γνώση ότι πολλά από τα ξενοδοχεία που κατασκευάστηκαν στην εποχή του '50 και του '60 από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) στην Ελλάδα δεν είναι πλέον σε λειτουργία, παρουσιάζουν ζημιές και επρόκειτο να κατεδαφιστούν. Ανάμεσα στα αναφερόμενα ακίνητα υπάρχουν και εγκαταστάσεις, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από τον πλέον καταξιωμένο Έλληνα Αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταvτινίδη, ο οποίος απεβίωσε πριν δέκα χρόνια και κατασκεύασε ξενοδοχεία "Ξενία", όπως και ξενοδοχεία στη Λάρισα, Ηγουμενίτσα, Μύκονο, Καλαμπάκα, Παλιούρι, Επίδαυρο, Ηράκλειο, Πόρο και Ολυμπία.
Απ' ό,τι γνωρίζουμε τα κτίσματα αυτά δεν έχουν κριθεί ως διατηρητέα και για το λόγο αυτό υπάρχει κίνδυνος κατεδάφισής τους. Επειδή τα αναφερόμενα κτίσματα θα πρέπει, λόγω της υψηλής τους αρχιτεκτoνικής ποιότητας και της μοναδικής τους σχέσης με το περιβάλλον, να κριθούν ως διατηρητέα, παρακαλούμε τους υπευθύνους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Κατά την άποψη της Ακαδημίας Καλών Τεχνών, τα κτίσματα αυτά ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά της σύγχρονης ελληνικής και ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα. Ο Άρης Κωσταvτινίδης, που γεννήθηκε το 1913 και ο οποίος ήταν ένας από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες της περιόδου αυτής, σπούδασε από το 1931 ως και το 1936 αρχιτεκτονική στην Τεχνική Ανωτάτη Σχολή του Μονάχου και από το 1985 ως και το θάνατό του υπήρξε ενεργό μέλος της Βαυαρικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών. Το γεγονός αυτό ενισχύει την επιθυμία μας να προβούμε στην παρούσα έκκληση».
(από το ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ)
Κι ενώ ακόμη κι οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για τη διατήρηση των «Ξενία» χωρίς τις προσθήκες που προτείνουν άσχετοι μελετητές και αναπτυξιο-μανείς Δήμαρχοι, η Κοζάνη συνεχίζει να παραμένει   αδρανής, να κρατά το θέμα παγωμένο και να μην αντιδρά στο κλείσιμο του δικού μας Ξενία, το οποίο ρημάζει με την ευθύνη της ΕΤΑ (ΕΟΤ) και τη συνενοχή του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: