Σελίδες

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Διαμορφώσεις στο φυσικό τοπίο ΝΟΡΒΗΓΙΑ , αρχ. Reiulf Ramstad







απο το viaggidiarchitettura


Ταξιδεύοντας σε ορεινούς απότομους δρόμους με πολλές στροφές, δεν είναι εύκολο να βρούμε ανοιχτούς χώρους και όσο γιά τη στάθμευση είναι σχεδόν θαύμα. Στη Νορβηγία, παρά το ανάγλυφο και το όχι ήπιο κλίμα, το πρόβλημα δεν υπάρχει, χάρη στην Υπηρεσία Διοίκησης δημοσίων δρόμων, η οποία έχει σοφά επενδύσει στην αρχιτεκτονική τοπίου, με την ανανέωση των 18 αστικών οδών, κινητοποιώντας 60 αρχιτεκτονικά γραφεια και εφαρμόζοντας 131 προτάσεις. Το Reiselivs-prosjektet, ξεκίνησε το 1994, ξεπέρασε τα 1 δις ευρώ και είναι ένα μουσείο 1.850 χιλιόμετρων μήκους, το οποίο αποσκοπεί στην οικονομική ανάπτυξη μέσω του τουρισμού με την κατασκευή της εθνικής τουριστικής διαδρομής (enhver endring turistveger) σε όλη τη χώρα. Οι παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο, που ευτυχώς παρέμεινε άγριο, περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις υγιεινής, ανάπαυσης και χώρους στάθμευσης (πάντα για δύο αυτοκίνητα), καθώς επίσης μονοπάτια και καταφύγια για πικ-νικ.
more
http://www.reiulframstadarkitekter.no/

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ο Κεραμεικός μπορεί να αλλάξει σε ένα χρόνο Οι κάτοικοι της περιοχής «αναλαμβάνουν δράση»

Ο Κεραμεικός μπορεί να αλλάξει σε ένα χρόνο
Φωτογραφία της περιοχής Κεραμεικού-Μεταξουργείου. Με κίτρινο έχουν επισημανθεί τα σημεία όπου προβλέπονται παρεμβάσεις βάσει των προτάσεων της Πρότυπης Γειτονιάς.


απο ΤΟ ΒΗΜΑ



Δεκατρείς προτάσεις, που θα κάνουν την περιοχή του Κεραμεικού - Μεταξουργείου ομορφότερη, έστειλαν στους αρμόδιους φορείς τα μέλη της πρωτοβουλίας «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά», σε συνεργασία με κατοίκους και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Περιλαμβάνουν πεζοδρομήσεις δρόμων, αποκαταστάσεις κτιρίων, αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και κίνητρα προκειμένου να εγκατασταθούν νέοι κάτοικοι.

«Αν αυτές οι προτάσεις αξιοποιηθούν - ως μέρος ενός σχεδίου και όχι αποσπασματικά - τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι ορατά μέσα σε 12 μήνες», λέει η 33χρονή ιδιωτική υπάλληλος κυρία Αλεξία Μυλωνά, που συμμετέχει ενεργά στην Πρότυπη Γειτονιά. «Στην γειτονιά μας απουσιάζουν βασικά στοιχεία μιας κατοικημένης περιοχής όπως μανάβικα, ιχθυοπωλεία, και βιβλιοπωλεία», τονίζει η μεσίτρια και κάτοικος της περιοχής κυρία Ζελίκα Σκαλιδάκη. «Υπάρχουν πολλά νέα ζευγάρια που θέλουν να μείνουν στην περιοχή. Ακόμα όμως οι τιμές δεν έχουν πέσει τόσο πολύ, ενώ επιπλέον τους αποθαρρύνει το γεγονός ότι δεν υπάρχει παιδικός σταθμός ή παιδική χαρά», προσθέτει.

Oπως συμβαίνει και σε άλλες συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, η ασφάλεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους. «Πριν από δυόμισι χρόνια, όταν μετακόμισα εδώ, τα σπασίματα αυτοκινήτων ήταν συνηθισμένο φαινόμενοΤώρα τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, όμως και πάλι η έλλειψη ασφάλειας είναι σημαντικό πρόβλημα. Πρέπει ο κάτοικος του Κεραμεικού να μπορεί να κυκλοφορεί στην γειτονιά του, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα συναντά παντού αστυνομικούς», λέει η σύμβουλος Επικρατείας που συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Πρότυπης Γειτονιάς κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Για την κυρία Σκαλιδάκη η λύση στο πρόβλημα θα ήταν «να έρθουν να μείνουν καινούριοι κάτοικοι. Να αποκτήσει ζωντάνια η περιοχή και να κυκλοφορεί κόσμος στο δρόμο».

Σε μια περίοδο που τα οικονομικά του Δημοσίου και των Δήμων είναι στριμωγμένα, πόσο ρεαλιστικές μπορεί να είναι τέτοιες πρωτοβουλίες; «Δεν απαιτούνται τόσα πολλά χρήματα, ενώ επιπλέον για την περιοχή υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Το θέμα είναι να μην χαθεί για τον Αθηναίο και αυτή η γειτονιά όπως έγινε με την πλατεία Θεάτρου», λέει η κυρία Μυλωνά, ενώ η κυρία Σακελλαροπούλου φέρνει ένα παράδειγμα του πως και το κράτος θα μπορούσε να αποκομίσει έσοδα και η γειτονιά θα αναβαθμίζονταν. «Στο κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Πειραιώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια φοιτητική εστία.»

Πάντως, ακόμα και να μην αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο οι κάτοικοι του Κεραμεικού δεν πρόκειται να πετάξουν …λευκή πετσέτα. «Κανείς δεν θέλει να φύγει, ίσα ίσα. Οι προτάσεις τις οποίες υποστηρίζουν όλοι οι κάτοικοι, δείχνουν ότι θέλουμε να μείνουμε εδώ»καταλήγει η κυρία Σκαλιδάκη.

Τι είναι η ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά

Η αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά», ιδρύθηκε το 2008 από κατοίκους και επαγγελματίες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κεραμεικού -Μεταξουργείου. Σκοπός της είναι να δημιουργήσει μία πρότυπη, σύγχρονη, οικολογική, πολιτιστική γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας. Στα τρία χρόνια της λειτουργίας της οι δράσεις της αφορούν την υποβολή αρχιτεκτονικών προτάσεων, την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής σε θέματα ανακύκλωσης αλλά και την αξιοποίηση εγκαταλειμμένων οικοπέδων με τη δημιουργία προσωρινών κήπων.

Στις προτάσεις της Πρότυπης Γειτονιάς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: 

- Αποκαταστάσεις των όψεων των κτιρίων στις οδούς Σαλαμίνος, Ιάσονος και Κεραμεικού.
- Πεζοδρόμηση αλλά και δημιουργία ποδηλατόδρομου στην οδό Κεραμεικού.
- Αξιοποίηση του κτιρίου του ΙΚΑ στην οδό Πειραιώς.
- Φορολογικά και άλλα κίνητρα προκειμένου η περιοχή να γίνει τόπος κατοικίας για φοιτητές   και νεαρά ζευγάρια.
- Βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας για τους κατοίκους.
- Αυστηρή εφαρμογή των χρήσεων γης, ιδιαίτερα σε τομείς όπως τα κινέζικα μαγαζιά και οι οίκοι ανοχής.
- Ανάδειξη της περιοχής σε πράσινη γειτονιά με ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, πράσινες ταράτσες, προώθηση της χρήσης ποδηλάτου και προγραμμάτων ανακύκλωσης.
- Να επανέλθει η μοναδική παιδική χαρά της περιοχής στην πλατεία Αυδή.
- Κατασκευή νηπιαγωγείου και παιδικού σταθμού.
- Ελεγχόμενη στάθμευση. 

Ανεπιθύμητα τα αυτοκίνητα στον γυάλινο ουρανοξύστη Εκπληξη επιφυλάσσει ο Ρέντσο Πιάνο σε όσους επισκεφθούν το «γυάλινο θραύσμα» του Λονδίνου για πρώτη φορά.

Ανεπιθύμητα τα αυτοκίνητα  στον γυάλινο ουρανοξύστη
απο ΤΟ ΒΗΜΑ
Μια μάλλον δυσάρεστη έκπληξη επιφυλάσσει ο ιταλός αρχιτέκτονας σε όσους επισκεφθούν το «γυάλινο θραύσμα» για πρώτη φορά, καθώς θα διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης. Αυτό που θα περίμενε κάποιος από ένα θεόρατο οικοδόμημα θα ήταν να διαθέτει το αντίστοιχο βάθος, αξιοποιημένο κατάλληλα, για τους εποχούμενους ενοίκους και χρήστες του κτιρίου. Οπως εξηγεί όμως ο Πιάνο, «από την αρχή δεν θέλαμε- μαζί με τον τότε δήμαρχο του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον - να υπάρχουν θέσεις στάθμευσης». Δεν πρόκειται για ιδιορρυθμία, αλλά για μια απολύτως δικαιολογημένη και συνετή απόφαση, σύμφωνα με τον Πιάνο, καθώς «όσο περισσότερες θέσεις κατασκευάζεις τόσα περισσότερα αυτοκίνητα έρχονται». 
Το εύλογο ερώτημα είναι πού θα σταθμεύουν οι περίπου 20.000 άνθρωποι που θα πηγαινοέρχονται στον ουρανοξύστη. Απλώς δεν θα σταθμεύουν! Το εμβληματικό αρχιτεκτόνημα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι τεσσάρων μέσων μεταφοράς (τρεις γραμμές μετρό, έξι σιδηροδρομικές και 16 γραμμές λεωφορείων) με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μεταφορά και μάλιστα άνευ διοδίων. Οσο για τους μόνιμους ενοίκους θεωρείται (ορθώς) βέβαιο ότι θα έχουν την ανάλογη οικονομική επιφάνεια για να πληρώνουν σε καθημερινή βάση το αντίστοιχο τίμημα στα πλησιέστερα πάρκινγκ. Βέβαια υπάρχει πρόβλεψη για έναν πολύ περιορισμένο αριθμό θέσεων (42) σε τέσσερις υπόγειους ορόφους, αλλά αυτές προορίζονται για άτομα με κινητικές δυσκολίες. 
Η απουσία πάρκινγκ και η προώθηση των μαζικών μέσων μεταφοράς ενισχύουν άλλωστε το «οικολογικό προφίλ» που θέλουν να προσδώσουν οι κατασκευαστές στο κτίσμα. 









more

Οι μελέτες για μία άλλη Αθήνα Χαρτογράφηση ανθρώπινων, φυσικών και υλικών πόρων

Οι μελέτες για μία άλλη Αθήνα


 απο ΤΟ ΒΗΜΑ
Με την ενίσχυση της κατοικίας και των παλιών επαγγελματικών δραστηριοτήτων που φθίνουν μπορεί να αναστραφεί η κρίση στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτό δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας «Αθήνα, μια άλλη πόλη είναι εφικτή» η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη. Οπως τόνισε η υπουργός, έτσι θα διασφαλισθεί η μίξη των χρήσεων η οποία είναι απαραίτητη για την αναζωογόνησή του κέντρου. 

Οσον αφορά την αναχαίτιση και αντιμετώπιση της υποβάθμισης του κέντρου, η κυρία Μπιρμπίλη επανέλαβε ότι για το ζωντάνεμα των εξαιρετικά υποβαθμισμένων περιοχών του ιστορικού εμπορικού αλλά και του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας απαιτούνται σύνθετες παρεμβάσεις οι οποίες ξεπερνούν τις μελέτες ανάπλασης και εμπλέκουν πολλά υπουργεία. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τρεις μελέτες στις οποίες βασίστηκε το υπουργείο για τη συγκρότηση των δράσεων και των προγραμμάτων αναβάθμισης.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι η ανασυγκρότηση των μεγάλων λεωφόρων Αμαλίας, Πανεπιστημίου και Πατησίων, η οποία σε συνδυασμό με την αναζωογόνηση της πλατείας Ομόνοιας θα «αναστήσει» τις ζωτικές λειτουργίες της πόλης όλο το 24ωρο. Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ και του ΕΜΠ (υπεύθυνος καθηγητής κ. Π.Τουρνικιώτης) η λεωφόρος Αμαλίας θα ανασχεδιαστεί όπως και η ζώνη μεταξύ Ακαδημίας, Σταδίου και Πατησίων έως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την πλατεία Αιγύπτου.

Από την Πανεπιστημίου θα διέρχεται η γραμμή του τραμ η οποία προγραμματίζεται στο μέλλον να φτάνει, μέσω της Πατησίων, έως τα Άνω Πατήσια. Για την υλοποίηση του προγράμματος θα αναστραφεί η κυκλοφορία της Ακαδημίας και της Αγίου Κωνσταντίνου.

Πιλοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης
Για την περιοχή Γεράνι, στην καρδιά της Αθήνας, συντάχθηκε από την επιστημονική ομάδα SARCHA, ένα πιλοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης. Η ομάδα σε 21 οικοδομικά τετράγωνα κατέγραψε τους ανθρώπινους, φυσικούς και υλικούς πόρους της περιοχής: μετανάστες, αστέγους, τοξικομανείς, κτίρια, πράσινο, ελεύθερους χώρους ακόμη και τις οσμές (περιττώματα, καυσαέρια, σκουπίδια, υγρασία, μπαχαρικά, φαγητά κ.ά.). Συνέλεξαν επίσης στοιχεία και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μόνο σε ένα οικοδομικό τετράγωνο βρέθηκαν 596 ιδιοκτήτες. Συνολικά στα 243 κτίρια που βρίσκονται στην περιοχή του Γερανίου καταγράφηκαν 3.753 ιδιοκτήτες.

Το υπουργείο μελετά επίσης τη σύζευξη και λειτουργική σύνδεση των κέντρων της Αθήνας και του Πειραιά κατά μήκος του άξονα της οδού Πειραιώς. «Παρά την αναγνώριση της αξίας της, δεν έχει καταστεί ως σήμερα δυνατός ο μετασχηματισμός της οδού Πειραιώς σε σημαντικό άξονα για την ανάδειξη της σύγχρονης ταυτότητας της πόλης», επεσήμανε η υπουργός.

Η πολιτική του ΥΠΕΚΑ για την περιοχή των Πατησίων (πλατεία Βάθης, Ανω και Κάτω Πατήσια) εστιάζεται στην επιστροφή της κατοικίας και στην αναχαίτιση των επεκτάσεων και της φυγής από αυτή. «Οι προβληματικές περιοχές του κέντρου δεν μπορούν να ανακάμψουν χωρίς κρατική βοήθεια», σημείωσε η κυρία Μπιρμπίλη επισημαίνοντας ότι σύντομα το ΥΠΕΚΑ θα αναπτύξει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κέντρου, οι οποίες θα ανακοινωθούν σε συντονισμό με τις προτάσεις των άλλων συναρμόδιων υπουργείων.

Μπιρμπίλη: Αντίθετη η Ελλάδα στην πυρηνική ενέργεια 


«Η χώρα μας είναι κατηγορηματικά αντίθετη στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας». Αυτό δήλωσε η κύρια Μπιρμπίλη, στο περιθώριο της ημερίδας για το κέντρο της Αθήνας. Όπως τόνισε η υπουργός η τραγωδία στην Ιαπωνία θα πρέπει να σταθεί η αφορμή για να σκεφτούμε και να επανατοποθετηθούμε στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας.
 

- To όνομα «Γεράνι» οφείλεται στην παλαιότερη παρουσία πηγαδιών (άντληση με γεράνι) στην περιοχή. Το μοναδικό σήμερα αρχιτεκτονικό κατάλοιπο της αρχαίας ιστορίας της αποτελεί ο αρχαίος κίονας που βρίσκεται ενσωματωμένος στο μικρό εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη Κολώνα. Η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Επικούρου και Πειραιώς, επελέγη από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την πιλοτική εφαρμογή δράσεων για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

11o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ, ουτοπία;

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ" ΑΡΧΙΣΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΙΣΘΗΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΧΙΜΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ !!! Δυστυχώς μια απ'τα ίδια πάλι, αρχιτέκτονες απο "προστατευμένους" χώρους, ακαδημαικοί, πολιτικοί, δημ.υπάλληλοι, φοιτητές, ....


ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΠΟΥ "ΚΤΙΖΟΥΝ" και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ η ΕΠΙΔΟΞΟΙ ARCHISTARS ?
Πήγα στο Συνέδριο, είδα το πρόγραμμα, άκουσα κάποιες ομιλίες.
Είδα εναν χώρο πολύ κακά οργανωμένο, πολύ κακά προετοιμασμένο...νισάφι...για ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ μιλάμε !
Οπου δεν άκουγες τους ομιλητές, ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΕΣ τις προβολές λόγω της έλλειψης μιας υποτυπώδους συσκότισης.
Διάφοροι "αναγνωρίσιμοι" και άλλοι που ευελπιστούν και προσπαθούν να τους φθάσουν, τους αναγνωρίσιμους, παρουσιάσεις που δεν είχαν καμμία σχέση με το θέμα του συνεδρίου, η έστω με την εποχή, τις συγκυρίες !!!! 
Εντυπωσιάστηκα με αυτούς που είχαν 10 λεπτά διαθέσιμο χρόνο και τον ξεχείλωσαν στα 25 λεπτά, για μια ομιλία που θα μπορούσε να παρουσιαστεί σε 5 - 10 λεπτά, με αυτούς που δεν μπόρεσαν να εμφανιστούν και αφου απαξίωσαν τα πάντα και τους πάντες, δείχνοντας πόσο τους ενδιαφέρει το θέμα, έδωσαν σε κάποιον άλλο το κείμενο να το διαβάσει, αφού βεβαίως δεν δικαιολογήθηκαν, δεν απολογήθηκαν, αλλά με το αμίμητο...απουσιάζει στη Γαλλία, κάλυψαν την απρεπή τους συμπεριφορά.
Εντυπωσιάστηκα ακόμα με εκείνους που ηλθαν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, σε ενα επιστημονικό συνέδριο που το θέμα δεν είναι η προβολή του επαγγελματικού προφίλ κάποιων συναδέλφων. 
Λένε οτι οι αρχιτέκτονες είνια εγωκεντρικά άτοκμα και ότι η δημιιουργικότητα έχει τέτοια αποτελέσματα...φευ, δεν θα κάνουμε την α-καλλιέργεια και στυλ, την αγραμματοσύνη τρόπο συμπεριφοράς !!!
Το πιο αποκαλυπτικό στοιχείο πάντως είναι,  οτι ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ  ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΚΤΙΖΟΥΝ ηταν απόντες χωρίς να είναι αλήθεια οτι δεν ενδιαφέρονται, χωρίς να είναι αλήθεια οτι το πρόβλημα της έλλειψης χρόνου είναι η βασική δικαιολογία.
Η αλήθεια είναι οτι δεν καταφέραμε να κάνουμε ζωντανούς πυρήνες σκέψης, ανταλλαγής απόψεων και ιδεών και οτι ολα αυτά γίνινται ατομικά και απο όποιους έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα μέσα, όποια είναι αυτά.


Πλήρης και ξεκάθαρη απεικόνιση της κοινωνίας μας, ετσι όπως την αφήσαμε να διαμορφωθεί...είμαι απαισιόδοξη ?

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ECO Architecture ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ KEN YEANG

απο το world architecture news


Ο Ken Yeang αναγνωρίζεται διεθνώς ως ο κύριος υποστηρικτής του οικολογικού σχεδιασμού στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Το 2008, χαρακτηρίστηκε απο την εφημερίδα The Guardian ως ένας από τους «50 ανθρώπους που θα μπορούσαν να σώσουν τον πλανήτη». Έχει κατασκευαστεί πάνω από 200 κτίρια σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει δημοσιευσει πληθώρα βιβλίων που υποστηρίζουν την  περιβαλλοντική  προσέγγιση στο σχεδιασμό. Είναι ίσως  περισσότερο γνωστός ως ο δημιουργός του πράσινου ουρανοξύστη. Ήταν καινοτομία η ιδέα του να ενσωματώσει βιοκλιματικά χαρακτηριστικά σε έναν τύπο κτιρίου υψηλής πυκνότητας. Γι 'αυτό το κτήριο και γενικώτερα για τον οικολογικό αστικό σχεδιασμό του, έχει αποκτήσει μια μοναδική θέση με επιρροή στην αρχιτεκτονική. Αν και έχει συγγράψει πολλά βιβλία για το έργο του και τις ιδέες του, αυτό είναι το πρώτο οριστικό βιβλίο για την κάλυψη των σαράντα χρόνια καριέρας του.
Το βιβλίο περιλαμβάνει 22 από τα πιο σημαντικά έργα του Yeang, και αρχίζει με παλαιότερη εργασία του σχετικά με την περιβαλλοντική μελέτη, ως φοιτητής στο Architectural Association και, στη συνέχεια, σαν υποψήφιος διδάκτορας στο Καίμπριτζ στις αρχές της δεκαετίας του 1970, καθώς και τα πιο πρόσφατα έργα του με το γραφειο "Llewelyn Davies Yeang" στο Λονδίνο και TRHY στην Κουάλα Λουμπούρ. Μια εισαγωγή από τον Λόρδο Foster και ένα εισαγωγικό κείμενο από τον καθηγητή John Frazer περιγράφει το πλήρες πλαίσιο της σκέψης του
Yeang.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

GREEN GODDESS

απο το inflight magazine of brussels airlines



Το γεγονός οτι το Αμβούργο μπορεί να ονομαστεί Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2011, είναι μια έκπληξη για τους περισσότερους. Η πόλη και η γύπω  ενδοχώρα της έχουν συντριπτικά βιομηχανική εικόνα: 
- το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, που φιλοξενεί  
- 1,8 εκατομμύρια ο πληθυσμός της
- το μεγαλύτερο χυτήριο χαλκού της ηπείρου. 
Παρόλα αυτά, πήρε την καλύτερη βαθμολογία καλά στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «προστασία του κλίματος», «κινητικότητα και περιβαλλοντική διαχείριση» και «διαχείριση των υγρών αποβλήτων», και ετσι η πόλη κερδίζει τον  πράσινο τίτλο της για το 2011.
Το ογδόντα τοις εκατό των Ευρωπαίων ζουν σε αστικές περιοχές, αντιπροσωπεύοντας το 75 τοις εκατό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ηπείρου, ετσι η βελτίωση του περιβάλλοντος στις πόλεις μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Τριάντα πέντε (35) πόλεις υπέβαλαν υποψηφιότητα για τον ευρωπαϊκό τίτλο Πράσινης Πρωτεύουσας, ο οποίος απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δημιουργήθηκε για να ενθαρρύνει τους δήμους να υιοθετήσουν περιβαλλοντικές πρακτικές και να βελτιώσουν τις οικολογικές προδιαγραφές.
Από το 1990, σημειώθηκαν σημαντικές βελτιώσεις σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην πόλη του Αμβούργου και η περιοχή στεγάζει πολλές επιχειρήσεις που ειδικεύονται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των περιβαλλοντικών τεχνολογιών. Tο σε εξέλιξη πρόγραμμα HafenCity είναι το μεγαλύτερο οευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης βιώσιμης πόλης μέχρι σήμερα. Όταν ολοκληρωθεί, θα διευρυνθεί ο χώρος του Αμβούργου κατά 40 τοις εκατό (157 εκτάρια), αλλά σε μεγάλο βαθμό στις πολυσυζητημένες περιοχές του λιμανιού όπου βρίσκονται οι αποβάθρες. Καινοτόμες τεχνικές δόμησης και η συμμόρφωση με τις αυστηρές προδιαγραφές,  εξασφαλίζει ότι τα σπίτια και τα γραφεία της HafenCity είναι ενεργειακά αποδοτικά και έχουν χαμηλά επίπεδα εκπομπών.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Εντοπίστηκαν πέντε χαμένες μετόπες του Παρθενώνα

απο το TVXS



Πέντε μετόπες του Παρθενώνα, οι οποίες πιστευόταν ότι είχαν καταστραφεί κατά την έκρηξη του 17ου αι. στο ναό της Αθηνάς της Ακρόπολης, εντόπισαν οι αρχαιολόγοι στο νότιο τείχος της Ακρόπολης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι χρησιμοποιήθηκαν τον 18ο αιώνα κατά τις εργασίες για την επισκευή της οχύρωσης του Ιερού Βράχου


Τα κομμάτια αυτά ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους λίθους καθώς είναι από λευκό καλοδουλεμένο μάρμαρο Πεντέλης, όπως δηλαδή ο Παρθενώνας. Οι αρχαιολόγοι πίστευαν μέχρι τώρα ότι οι μετόπες αυτές είχαν καταστραφεί από την έκρηξη Μοροζίνη το 1687.

Οι μετόπες εντοπίστηκαν μετά την επεξεργασία 2250 φωτογραφίες που ελήφθησαν με σύγχρονες μεθόδους για την φωτογραμμετρική αποτύπωση των τείχων της Ακρόπολης. Τι ακριβώς απεικονίζουν οι πέντε μετόπες θα φανεί όταν αποξηλωθούν από τη θέση τους.
Καθαρισμός με λέιζερ των Καρυάτιδων
Την τεχνική έκθεση για τη συντήρηση και τον καθαρισμό γλυπτών του Παρθενώνα και Κορών του Ερεχθείου ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), κατά τη συνεδρίασή του.
Πρόκειται για τη μέθοδο λέιζερ, που χρησιμοποιείται ήδη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης με σκοπό τη συντήρηση και την αποκατάσταση των Καρυάτιδων, ενώ έχει εφαρμοστεί και για τον καθαρισμό άλλων σημαντικών μνημείων, όπως τα γλυπτά της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα.
Η μέθοδος βασίζεται στον συνδυασμό υπεριώδους και υπέρυθρου μήκους κύματος, ώστε να αποφεύγεται το κιτρίνισμα ή το γκριζάρισμα των επιφανειών. Μετά από 10 χρόνια χρήσης του συστήματος σε πολύ σημαντικά μνημεία, θεωρείται πλέον μια από τις πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές μεθόδους για την απομάκρυνση των ρύπων που επικάθονται στα γλυπτά.

ενεργειακός σχεδιασμός - ΚΟΠΕΝΧΑΓΗ- σύγχρονη αποκατάσταση σε ενα ιστορικό κτήριο



απο το sustainable cities



Οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει την ανακαίνιση του Fæstningens Materialgård, ένός συγκροτήματος κτιρίων, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επέκταση της άμυνας της Κοπεγχάγης στο τέλος του 18ου αιώνα και το οποίο σήμερα προστατεύεται από τον Οργανισμό προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Δανίας , να μελετήσει τον τρόπο μείωσης των εκπομπών του CO2, χωρίς να διαπραγματευθούν την  ιστορική του αξία. Δεδομένου ότι αυτά τα κτίρια χρησιμοποιούνται σήμερα ως γραφεία, οι ερευνητές δεν είχαν μόνο να αντιμετωπίσουν το ζητημα της αποκατάστασης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, αλλά και να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό περιβάλλον εργασίας.
Η διαδικασία ξεκίνησε στο τραπέζι των συζητήσεων. Οι εκπρόσωποι των διαφόρων ομάδων- ιδιοκτητών, μηχανικών,  μηχανικών κατασκευής, αρχιτεκτόνων συντηρητών, αλλά και των Υπηρεσιών αποκατάστασης-συγκεντρώθηκαν για να εξετάσουν πιθανές ανακαινίσεις μέσα από μια ποικιλία διαφορετικών οπτικών γωνιών. Οι συμμετέχοντες αναγκάστηκαν να επιχειρηματολογήσουν όχι μόνο για την επιλογή των αποδεκτών μεθόδων αποκατάστασης, αλλά και για τους λόγους αυτής της επιλογής. Μετά από ένα χρόνο δουλειάς, είχαν περιορίσει τον αρχικό κατάλογο τους σε μια σειρά από ανακαινίσεις που θα ήταν αποδεκτές από όλους.
Fæstningens Materialgaard, Copenhagen. Photo by Sarah Armitage