απο ΤΟ ΒΗΜΑ
Με την ενίσχυση της κατοικίας και των παλιών επαγγελματικών δραστηριοτήτων που φθίνουν μπορεί να αναστραφεί η κρίση στο κέντρο της Αθήνας.
Αυτό δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας «Αθήνα, μια άλλη πόλη είναι εφικτή» η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη. Οπως τόνισε η υπουργός, έτσι θα διασφαλισθεί η μίξη των χρήσεων η οποία είναι απαραίτητη για την αναζωογόνησή του κέντρου.
Οσον αφορά την αναχαίτιση και αντιμετώπιση της υποβάθμισης του κέντρου, η κυρία Μπιρμπίλη επανέλαβε ότι για το ζωντάνεμα των εξαιρετικά υποβαθμισμένων περιοχών του ιστορικού εμπορικού αλλά και του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας απαιτούνται σύνθετες παρεμβάσεις οι οποίες ξεπερνούν τις μελέτες ανάπλασης και εμπλέκουν πολλά υπουργεία. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τρεις μελέτες στις οποίες βασίστηκε το υπουργείο για τη συγκρότηση των δράσεων και των προγραμμάτων αναβάθμισης.
Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι η ανασυγκρότηση των μεγάλων λεωφόρων Αμαλίας, Πανεπιστημίου και Πατησίων, η οποία σε συνδυασμό με την αναζωογόνηση της πλατείας Ομόνοιας θα «αναστήσει» τις ζωτικές λειτουργίες της πόλης όλο το 24ωρο. Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ και του ΕΜΠ (υπεύθυνος καθηγητής κ. Π.Τουρνικιώτης) η λεωφόρος Αμαλίας θα ανασχεδιαστεί όπως και η ζώνη μεταξύ Ακαδημίας, Σταδίου και Πατησίων έως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την πλατεία Αιγύπτου.
Από την Πανεπιστημίου θα διέρχεται η γραμμή του τραμ η οποία προγραμματίζεται στο μέλλον να φτάνει, μέσω της Πατησίων, έως τα Άνω Πατήσια. Για την υλοποίηση του προγράμματος θα αναστραφεί η κυκλοφορία της Ακαδημίας και της Αγίου Κωνσταντίνου.
Πιλοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης
Για την περιοχή Γεράνι, στην καρδιά της Αθήνας, συντάχθηκε από την επιστημονική ομάδα SARCHA, ένα πιλοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης. Η ομάδα σε 21 οικοδομικά τετράγωνα κατέγραψε τους ανθρώπινους, φυσικούς και υλικούς πόρους της περιοχής: μετανάστες, αστέγους, τοξικομανείς, κτίρια, πράσινο, ελεύθερους χώρους ακόμη και τις οσμές (περιττώματα, καυσαέρια, σκουπίδια, υγρασία, μπαχαρικά, φαγητά κ.ά.). Συνέλεξαν επίσης στοιχεία και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μόνο σε ένα οικοδομικό τετράγωνο βρέθηκαν 596 ιδιοκτήτες. Συνολικά στα 243 κτίρια που βρίσκονται στην περιοχή του Γερανίου καταγράφηκαν 3.753 ιδιοκτήτες.
Το υπουργείο μελετά επίσης τη σύζευξη και λειτουργική σύνδεση των κέντρων της Αθήνας και του Πειραιά κατά μήκος του άξονα της οδού Πειραιώς. «Παρά την αναγνώριση της αξίας της, δεν έχει καταστεί ως σήμερα δυνατός ο μετασχηματισμός της οδού Πειραιώς σε σημαντικό άξονα για την ανάδειξη της σύγχρονης ταυτότητας της πόλης», επεσήμανε η υπουργός.
Η πολιτική του ΥΠΕΚΑ για την περιοχή των Πατησίων (πλατεία Βάθης, Ανω και Κάτω Πατήσια) εστιάζεται στην επιστροφή της κατοικίας και στην αναχαίτιση των επεκτάσεων και της φυγής από αυτή. «Οι προβληματικές περιοχές του κέντρου δεν μπορούν να ανακάμψουν χωρίς κρατική βοήθεια», σημείωσε η κυρία Μπιρμπίλη επισημαίνοντας ότι σύντομα το ΥΠΕΚΑ θα αναπτύξει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κέντρου, οι οποίες θα ανακοινωθούν σε συντονισμό με τις προτάσεις των άλλων συναρμόδιων υπουργείων.
Μπιρμπίλη: Αντίθετη η Ελλάδα στην πυρηνική ενέργεια
«Η χώρα μας είναι κατηγορηματικά αντίθετη στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας». Αυτό δήλωσε η κύρια Μπιρμπίλη, στο περιθώριο της ημερίδας για το κέντρο της Αθήνας. Όπως τόνισε η υπουργός η τραγωδία στην Ιαπωνία θα πρέπει να σταθεί η αφορμή για να σκεφτούμε και να επανατοποθετηθούμε στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας.
- To όνομα «Γεράνι» οφείλεται στην παλαιότερη παρουσία πηγαδιών (άντληση με γεράνι) στην περιοχή. Το μοναδικό σήμερα αρχιτεκτονικό κατάλοιπο της αρχαίας ιστορίας της αποτελεί ο αρχαίος κίονας που βρίσκεται ενσωματωμένος στο μικρό εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη Κολώνα. Η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Επικούρου και Πειραιώς, επελέγη από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την πιλοτική εφαρμογή δράσεων για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
άφησε το σχόλιο σου