Σελίδες

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Πρόταση - ανάσα για οικοδομή και 100.000 μηχανικούς



Μανίνα Νικολοπούλου απο το ΕΘΝΟΣ 10-4-2009

Ο Θεμ. Ξανθόπουλος πρότεινε αναβάθμιση των παλαιών κτιρίων μέσω βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε 15,4% (άδειες) το 2008, 17,9% (επιφάνεια) και 17,1% (σε όγκο) σε σχέση με το 2007
Η αναβάθμιση των κτιρίων, ιδίως των παλαιότερων, στη βάση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής μπορεί να τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα και να διασφαλίσει την εργασία στους χιλιάδες μηχανικούς και υπομηχανικούς της χώρας που κινδυνεύουν από την ανεργία και την υποαπασχόληση.
Τη θέση αυτή ανέπτυξε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος σε χθεσινή εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), με θέμα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα.
Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ επισήμανε πως στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περισσότεροι από 100.000 μηχανικοί, οι οποίοι αποτελούν ένα άριστο δυναμικό, ισάξιο, ίσως και καλύτερο μερικές φορές από το αντίστοιχο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ολος αυτός ο κόσμος όμως κινδυνεύει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της οποίας οι επιπτώσεις ήδη έχουν φανεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΚΕ, τα οποία παρουσίασε ο πρόεδρός της Χρήστος Πολυζωγόπουλος, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε το 2008 κατά 15,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 17,9% στην επιφάνεια και κατά 17,1% στον όγκο σε σχέση με το 2007.
Η μείωση αυτή αφορά κατά βάση την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, αφού το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας είναι μόλις 1,7%. Οι επενδύσεις σε κατοικίες παρουσιάζονται μειωμένες κατά 25% το 2008, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν ότι η καθοδική πορεία θα συνεχιστεί και το 2009.
Ζοφερό είναι το μέλλον και για τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες που συνδέονται με την οικοδομή, στις οποίες παρατηρείται μείωση δραστηριοτήτων κατά 26% το πρώτο τρίμηνο του 2009, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιάννης Αλαβάνος.
Κατόπιν όλων των παραπάνω, η υλοποίηση προγραμμάτων «Πράσινου Σπιτιού», εκτός από την προφανή περιβαλλοντική διάσταση, μπορεί να δώσει ανάσα ζωής στη χειμαζόμενη οικοδομική δραστηριότητα.
Επιδότηση
Η άποψη του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ότι θα μπορούσαν να επιδοτηθούν από το Δημόσιο έως και 50% εργασίες ανακατασκευής κτιρίων και μετατροπής τους σε βιοκλιματικά, όπως εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, χρήση οικολογικών χρωμάτων και υλικών κ.λπ.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ (Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), αναφέρθηκε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναβάλει την καταβολή της εθνικής συμμετοχής για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα για τα επόμενα χρόνια και τόνισε πως αυτό αποτελεί ευκαιρία να επιταχυνθεί η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς ουσιαστική επίπτωση στο δημοσιονομικό πρόβλημα, προς όφελος και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτά.
ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
«Βουτιά» της οικοδομής κατά 33,5%
Νέα μεγάλη βουτιά έκανε η οικοδομική δραστηριότητα μέσα στον Ιανουάριο επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις παραγόντων της κτηματαγοράς ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί εντός του 2009. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο όγκος κατασκευής μειώθηκε κατά 33,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Παράλληλα εκδόθηκαν 3.805 νέες άδειες έναντι 4.907 αδειών τον Ιανουάριο του 2008, μειώθηκαν δηλαδή κατά 22,5%. Είναι εντυπωσιακό πως για δημόσια έργα εκδόθηκαν μόλις 30 νέες άδειες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες Περιφέρειες η οικοδομή έχει κυριολεκτικά «νεκρώσει». Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στη Δυτική Μακεδονία η πτώση της δραστηριότητας φθάνει το 75,6% και στο Βόρειο Αιγαίο το 66,9%. Επίσης, μεγάλη υποχώρηση κατά 37,3% παρατηρήθηκε και στην Αττική, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη Περιφέρεια να χάσει την... πρωτοκαθεδρία στην οικοδομή που διατηρούσε εδώ και πολλά χρόνια.
Στην πρώτη θέση στον όγκο κατασκευής πέρασε τον Ιανουάριο η Κεντρική Μακεδονία, παρότι και εδώ είχαμε μείωση της τάξης του 21,9%.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&tag=8477&pubid=3044817

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άφησε το σχόλιο σου