ΔΙΚΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις 14 Σεπτεμβρίου 2009, ημέρα Δευτέρα, στο Α’ Τριμελές Εφετείο Αθήνας (κτίριο λεωφ. Αλεξάνδρας), εκδικάζεται η έφεση της τ. Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος κας Μαργαρίτας Καραβασίλη κατά της απόφασης που εξέδωσε το ΣΤ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο το 2008, μετά από μήνυση του σημερινού Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος κ. Ιωάννη Δερμιτζάκη.
Η κα Μαργαρίτα Καραβασίλη, είναι εκείνη που πρώτη μίλησε για τον κίνδυνο επέκτασης της ρύπανσης ακόμη και στον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής Οινοφύτων, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων στον ποταμό Ασωπό. Επίσης, είναι εκείνη, που με αναφορές της επεσήμανε τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στο Λαγονήσι, την Πούντα – Ζέζα Λαυρίου, αλλά και τις ανεπαρκείς πρακτικές και μεθόδους της Πολιτείας μετά την εκρηκτική κατάσταση στον Ασωπό, για την αντιμετώπιση των οικολογικών καταστροφών.
Αντικείμενο της μήνυσης ήταν η άσκηση κριτικής για την πολιτική του ΥΠΕΧΩΔΕ και του κ. Δερμιτζάκη και η διατύπωση επιστημονικών απόψεων από την κα Καραβασίλη σε συνεντεύξεις της κατά την περίοδο (Νοέμβριος 2003) που ήταν στην επικαιρότητα το σοβαρό πρόβλημα της ρύπανσης της κοιλάδας του Ασωπού από το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο. Η κα Καραβασίλη, η οποία είχε απομακρυνθεί από τη θέση της έπειτα από απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, τον Ιούλιο του 2005, άσκησε κριτική στην ΕΥΕΠ και στο ΥΠΕΧΩΔΕ για πρακτικές που ακολουθήθηκαν, καθώς και για καθυστερήσεις, έλλειψη ενημέρωσης της κοινής γνώμης και κυρίως για μη υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων, ώστε να περιορισθεί η ρύπανση και να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ζημιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια απόφαση διέταξε την αποστολή των πρακτικών στον Εισαγγελέα Θηβών, για την έρευνα και δίωξη εγκληματικών ενεργειών σε βάρος του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη έχει προσδιοριστεί σχετική δίκη με βαρύτατες κατηγορίες κατά συγκεκριμένων βιοτεχνιών.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργείου, στα νερά του Ασωπού και –ακόμα χειρότερα– στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, εξακολουθούν να ανιχνεύονται τοξικές ουσίες όπως μόλυβδος και εξασθενές χρώμιο, γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία δεκάδων χιλιάδων κατοίκων.
Ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί, από πλευράς Πολιτείας, οι βιομηχανίες που έχουν την κύρια ευθύνη για τη ρύπανση ώστε να αναλάβουν και το πλήρες κόστος της εξυγίανσης των ρυπασμένων νερών και εδαφών καθώς και της αποκατάστασης της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βλάβης που έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», ενώ η πολιτική του ΥΠΕΧΩΔΕ εξαντλείται στην επιβολή προστίμων που δεν εκφράζουν την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» αλλά περισσότερο την αρχή «ο πληρώνων συνεχίζει να ρυπαίνει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
άφησε το σχόλιο σου