Σελίδες

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Υπουργός Αρχιτεκτονικής ;

απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

του Δημητρη Pηγοπουλου                                    


Είναι δυνατόν μια γενικόλογη ομιλία να σκορπίσει πολλές προσδοκίες;  Φυσικά. Κυρίως αν είσαι αρχιτέκτονας και εργάζεσαι στην Ελλάδα.                                        
Η ομιλία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ήταν αναπάντεχα φιλική για την αρχιτεκτονική κοινότητα. Δεν γνωρίζουμε την (προσωπική) σχέση του κ. Γερουλάνου με την αρχιτεκτονική, αλλά οι πολλαπλές αναφορές του σε ζητήματα δομημένου περιβάλλοντος παραήταν πολλές ακόμα και για υπουργό του Καναδά ή κάποιας σκανδιναβικής χώρας.
Επικοινωνιακό κόλπο, μπορεί να σκεφθεί ένας κυνικός.
Αλλά για να γοητεύσει ποιους; Σε μια χώρα που η αρχιτεκτονική απολαμβάνει λιγότερη εκτίμηση από μια ομάδα ποδοσφαίρου της Β΄ Εθνικής αμφιβάλλω για τους καρπούς μιας υποθετικής επικοινωνιακής επίθεσης.
Είπε πολλά ο κ. Γερουλάνος. Μίλησε για την εισαγωγή της αρχιτεκτονικής σε όλα τα δημόσια έργα, την επαναφορά του θεσμού της «απόσυρσης κτιρίων», την ανάληψη εμβληματικών δράσεων όπως η «Εικόνα της πόλης», μια πρωτοβουλία εξαιρετικά φιλόδοξη και χρήσιμη, για το σουλούπωμα του αστικού χάους: τη θέσπιση κανόνων για τις κεραίες της τηλεόρασης, τις επιγραφές και τις διαφημίσεις.
Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ακούγεται για πρώτη φορά.
Η εισαγωγή της αρχιτεκτονικής σε όλα τα δημόσια έργα είναι ένα πάγιο αίτημα των αρχιτεκτόνων. Ακούγεται αρκετά συντεχνιακό αλλά στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο. Το αυτονόητο ερώτημα είναι: μα για σταθείτε, τα δημόσια έργα δεν γίνονται από αρχιτέκτονες;
Ναι, συνήθως. Αλλά κάτω από ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες με κυρίαρχη την εργολαβίστικη λογική και σχεδόν αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος της εργοληπτικής εταιρείας. Στην πραγματικότητα μέσα από ένα πολυσύνθετο σύστημα μελέτης και κατασκευής ενθαρρύνεται επί το πλείστον η μέτρια αρχιτεκτονική, όσοι ζείτε σε ελληνικές πόλεις ξέρετε για τι ακριβώς σας μιλάω.
Η «απόσυρση κτιρίων» είναι μια παλιότερη ιδέα του Νίκου Σηφουνάκη, ο οποίος το 2003 με την ιδιότητα του υπουργού Αιγαίου είχε επεξεργαστεί σχέδιο νόμου για την κατεδάφιση ή ανάπλαση κτιρίων σε οικισμούς χαρακτηρισμένους ως παραδοσιακούς και περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Οσο για την «Εικόνα της Πόλης», σποραδικές εφαρμογές όσων ανακοίνωσε ο κ. Γερουλάνος είχαμε δει στην Αθήνα την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αλλά γιατί όσα έμειναν στη μέση πριν 5 ή 10 χρόνια να γίνουν σήμερα; Αν υπάρχει κάτι πραγματικά που έχει αλλάξει από τότε είναι ο βαθμός συναίνεσης της κοινωνίας. Σήμερα είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ. Το γνωρίζει αυτό ο κ. Γερουλάνος; Ή επειδή το γνωρίζει και μάλιστα πολύ καλά είπε όσα είπε στη Βουλή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άφησε το σχόλιο σου