απο το TVXS
Πριν από λίγες ημέρες, μια κοινοπραξία εταιρειών από τη Νότια Κορέα κέρδισε το διαγωνισμό στα Αραβικά Εμιράτα για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή και για τις δύο χώρες. Η Ν. Κορέα υπέγραψε τη μεγαλύτερη μεμονωμένη σύμβαση που είχε ποτέ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εισέρχονται στην εποχή της πυρηνικής ενέργειας. Από πολλούς η πυρηνική ενέργεια προβάλλεται ως πράσινη, πόσο όμως αληθεύει αυτό.
Η πυρηνική ενέργεια γνώρισε την δική της άνθηση τη δεκαετία του ’60, εν μέσω ψυχροπολεμικού κλίματος και με την πεποίθηση, ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας πυρηνική ενέργεια θα ήταν πολύ φτηνή για να τη μετράμε». Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και η πυρινική ενέργεια παραμένει ακόμη ένα βασικό σημείο διαμάχης για την μετάπετρελαϊκή περίοδο.
Το 2007 η συνολική παγκόσμια πυρηνική δυνατότητα ήταν 372 Gb με την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια να φτάνει το 14% της παγκόσμιας ηλεκτρικής κατανάλωσης.
Σε ορισμένες χώρες όπως στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στη Σουηδία, οι πυρηνική ενέργεια ικανοποιεί το 50% των αναγκών για ηλεκτρική ενέργεια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ και στη Βρετανία αγγίζει το 20%.
Ωστόσο, η επικινδυνότητα της και το υψηλό κόστος έβαλαν φρένο στην εξάπλωση των πυρηνικών εργοστασίων και πλέον, από τις αποκαλούμενες ανεπτυγμένες χώρες, μόνο η Φινλανδία και η Γαλλία συνεχίζουν να κατασκευάζουν. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο η επιθυμία κατασκευής νέων πυρηνικών εργοστασίων περιορίζεται σε ορισμένες μόνο χώρες και κυρίως στην Κίνα.
Πηγή ενέργειας του πυρηνικού αντιδραστήρα είναι η πυρηνική σχάση του Ουρανίου U- 235 ή του Πλουτώνιου P-239. Από τη σχάση προκαλείται αύξηση της θερμοκρασίας για να βράσει νερό, το οποίο παράγει ατμό και γυρνά μια τουρμπίνα που κινεί την ηλεκτρογεννήτρια.
more
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
άφησε το σχόλιο σου