Σελίδες

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Η "Φυλλορροούσα" Αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου

απο την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

«Μα, αξίζει να προστατεύουμε τις πολυκατοικίες, που τόσο μας έχουν ταλαιπωρήσει στην Αθήνα;»

Αν και η ερώτηση στη συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα καταγραφής της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ήταν προφανής, η απάντηση είναι κάθε άλλο από απλή. Και αυτό γιατί από τους περισσότερους ανάμεσά μας λείπει το ‘φίλτρο’ αναγνώρισης και εκτίμησης της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου. Κάποια στοιχεία, που σημείωσαν -απαντώντας θετικά στην παραπάνω ερώτηση οι ειδικοί- είναι οι ‘εμπρόθετες’ πολεοδομικές διατυπώσεις, οι άρτιες αισθητικά και καθαρές γεωμετρικές φόρμες στο εξωτερικό αλλά και οι λειτουργικές προσεγγίσεις και οι μινιμαλιστικές επιλογές εσωτερικά∙ ή απλά «...είναι πιο ανθρώπινες από τα κουτιά των εργολάβων», όπως το έθεσε πριν από λίγες ημέρες μια κυρία που ζει σε μια τέτοια πολυκατοικία στα Ιλίσια, και επικοινώνησε τηλεφωνικά με το ΣΑΚ.
Η απουσία αυτού του ‘φίλτρου’, έχει οδηγήσει στην ερήμωση και τη συστηματική κατεδάφιση πολλών τέτοιων κτηρίων, πράγμα που είναι περισσότερο ανησυχητικό μιας και τα περισσότερα δεν αφήνουν εύκολα αναγνωρίσιμα ίχνη, ούτε συνοδεύονται από τις ‘τύψεις’ της εξόντωσης των νεοκλασικών, φορέων μεταξύ άλλων του εθνικού φαντασιακού. Στον αντίποδα: φωνές διαμαρτυρίας (π.χ. για τις περιπτώσεις της πολυκατοικίας στη Ζαλοκώστα 7 και της ‘κοσμοπολίτικης’ πολυκατοικίας στην Παπαδιαμαντοπούλου 16), δράσεις ΜΚΟ και το πρόγραμμα καταγραφής του ΣΑΚ, που αναζητά χορηγό για την ολοκλήρωσή του.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα περπατήσετε στο Παγκράτι, στην Πλατεία Αμερικής, στην Κυψέλη, στο Κολωνάκι ή στο Κουκάκι, προσπαθήστε να ξεχωρίσετε αν κάποιο από τα ‘μοντέρνα’ κτήρια διαφέρει και η αντικατάσταση του με ένα γυάλινο ‘υπερθέαμα’ θα ήταν καλό για τη γειτονιά και την καθημερινότητα μας.

more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άφησε το σχόλιο σου