Σελίδες

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Η πράσινη στροφή των μητροπόλεων

απο το ΒΗΜΑ

Τα αυτοκίνητα εκτοπίζονται από τα πόδια, τα ποδήλατα και τα δημόσια μέσα μεταφοράς

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΜΑΡΤΙΟΣ Η «μητέρα» όλων των μητροπόλεων, η Νέα Υόρκη, δικαιολογεί για μια ακόμη φορά τον τίτλο της: υιοθετεί σταδιακά πράσινες λύσεις που θα τη φέρουν στην πρωτοπορία της μετά ΙΧ εποχής. Η πραγματική επανάσταση που σχεδιάζεται στην κυκλοφορία των οχημάτων θα οδηγήσει στην περιθωριοποίηση των ιδιωτικών αυτοκινήτων.
Η πράσινη στροφή του Μεγάλου Μήλου είναι έργο του δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ, Ρεπουμπλικανού που υπηρετεί την τρίτη θητεία του στη δημαρχία της Νέας Υόρκης. Ο δισεκατομμυριούχος αυτός, ιδρυτής του ομώνυμου πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων, φιλοδοξεί να περάσει στην Ιστορία ως ηγέτης του αγώνα κατά της ρύπανσης.
«Οταν πεζοδρόμησα την Τάιμς Σκουέαρ, οι καταστηματάρχες ήταν αντίθετοι» λέει ο κ. Μπλούμπεργκ. «Σήμερα βλέποντας την επιτυχία που είχε το πείραμα, το οποίο αύξησε τον τουρισμό και τον τζίρο στην περιοχή, οι καταστηματάρχες άλλων περιοχών με ρωτούν:“Γιατί δεν κάνεις το ίδιο και σε μας;”».
Οι πεζόδρομοι αποτελούν έναν από τους πυλώνες της πράσινης επανάστασης που θα αλλάξει τον τρόπο ζωής στο Μανχάταν. Μετά την επιτυχία της Τάιμς Σκουέαρ, ιδού οι επόμενες υποψήφιες για πεζοδρόμηση: στην περιοχή της Γουόλ Στριτ, εξετάζεται η περίπτωση να απαγορευτεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στη Φάλτον Στριτ και στη Νασάου Στριτ. Μπορεί επίσης να πεζοδρομηθούν η Finn Square στην περιοχή της Τραϊμπέκα (όπου υπάρχουν πολλές γκαλερί τέχνης) και η Αstor Ρlace κοντά στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Το αυτό εξετάζεται και για ένα τμήμα της Μπρόντγουεϊ στην περιοχή του Columbus Circle, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στους πολιτιστικούς θεσμούς του Lincoln Center, μεταξύ των οποίων η Μητροπολιτική Οπερα.
Εν τω μεταξύ έχει ήδη εφαρμοστεί το- πολύ γνωστό μας στην Αθήνα- μέτρο των πολλαπλών μισθώσεων στα ταξί. Οι πρώτες άδειες αφορούν τις πιάτσες με τη μεγαλύτερη κίνηση, όπως των σιδηροδρομικών σταθμών Grand Central και Ρenn Station και του σταθμού υπεραστικών λεωφορείων Ρort Αuthority. Στις πιάτσες αυτές οι ταξιτζήδες έχουν το δικαίωμα να παίρνουν επιβάτες με διαφορετικό προορισμό. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται τόσο το κόστος για τους επιβάτες - εδώ υπάρχει διαφορά από τα αθηναϊκά ήθη- όσο και ο αριθμός των απαιτούμενων ταξί.
Το Παρίσι έχει δημιουργήσει σχολή με τα velib: ο κ. Μπλούμπεργκ προτίθεται να προσφέρει 10.000 ποδήλατα προς ενοικίαση σε καθορισμένα σημεία. Παράλληλα πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια του ποδηλάτη στους νεοϋορκέζικους δρόμους. Μετά τους πρώτους ποδηλατοδρόμους που εγκαινιάστηκαν στην Μπρόντγουεϊ, στην Οttava και στην 9η Λεωφόρο μεταξύ του 14ου και του 23ου Δρόμου, θα ακολουθήσουν και άλλοι στην 1η και στη 2η Λεωφόρο ως το τέλος του έτους. Στο μέλλον θα εγκαινιαστούν ειδικές λωρίδες για ποδηλάτες και στους δρόμους με κατεύθυνση ανατολικάδυτικά, που οδηγούν από τον Ηudson River στον Εast River.
Παίρνοντας ως πρότυπο το Σαν Φρανσίσκο, εξετάζεται η επιστροφή του τραμ στη Νέα Υόρκη. Τα αρχικά σχέδια προβλέπουν μια γραμμή στον 42ο Δρόμο η οποία μπορεί να επεκταθεί ώσπου να γίνει μια κυκλική γραμμή μήκους 61 χλμ. που θα καλύπτει ολόκληρο το Μανχάταν.
Το παμπάλαιο δίκτυο του μετρό της Νέας Υόρκης επιτέλους αρχίζει να επεκτείνεται. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για μια νέα γραμμή που θα έχει κατεύθυνση Βορρά- Νότου κατά μήκος της 2ης Λεωφόρου.
Αλλά και τα ποτάμια μετατρέπονται σε μια εναλλακτική λύση για την αποσυμφόρηση των δρόμων. Θα επεκταθεί η υπηρεσία των φέρι στον Εast River που εξυπηρετεί τους επιβάτες οι οποίοι κινούνται μεταξύ Μανχάταν, Μπρούκλιν, Λονγκ Αϊλαντ και Κόνι Αϊλαντ προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητα κατά 1.700 επιβάτες την ημέρα. Νέες αποβάθρες θα κατασκευαστούν στο Γουίλιαμσμπεργκ, στο Γκρινπόιντ και στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι.
Ενας δρόμος αποκλειστικά για λεωφορεία; Την αρχή θα κάνει ο 34ος και θα ακολουθήσει ο 42ος οι οποίοι θα μετατραπούν σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας με μοναδικούς χρήστες τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ο κ. Μπλούμπεργκ δεν διστάζει να αντιγράψει το Λονδίνο, επιβάλλοντας φόρο κατά της ρύπανσης. Είχε δοκιμάσει να τον υιοθετήσει πρώτη φορά το 2008 αλλά το μέτρο μπλοκαρίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Σήμερα τον επαναφέρει. Επειδή το ταμείο του δήμου είναι άδειο, ο δήμαρχος είναι πεπεισμένος ότι θα καταφέρει να κόβει «εισιτήριο εισόδου» σε όλα τα ιδιωτικά αυτοκίνητα που επιθυμούν να κυκλοφορήσουν στο Μανχάταν. Το μέτρο αυτό συνέβαλε στη μείωση των ΙΧ στο κέντρο του Λονδίνου.
Τέλος, ο κ. Μπλούμπεργκ σκέπτεται να μειώσει το ανώτατο όριο ταχύτητας εντός της πόλης από τα 30 μίλια (48 χλμ.) στα 20 (32 χλμ.). Με 10 μίλια λιγότερα, η συχνότητα των μοιραίων ατυχημάτων θα μειωθεί από το 45% στο 5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άφησε το σχόλιο σου