Σελίδες

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

«Η πόλη μπορεί να ανασάνει με ουρανοξύστες»

απο ΤΑ ΝΕΑ

Δημιουργία εμβληματικών πύργων που θα αφήσουν ελεύθερα οικόπεδα εισηγείται μερίδα των επιστημόνων
Διχάζει η πρόταση για στροφή στα ψηλά κτίρια με στόχο τη δημιουργία ελεύθερων χώρων
Περισσότεροι ελεύθεροι χώροι, θέα, κύρος, υπεραξία, εμβληματικές παρουσίες στο αρχιτεκτονικό πεδίο μιας γκρίζας πόλης.




Από την άλλη, αλλοίωση του Αττικού τοπίου, σπατάλη ενέργειας την εποχή της κλιματικής αλλαγής, δαπανηρές κατασκευές σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Υπέρμαχοι και πολέμιοι των ψηλών κτιρίων και των ουρανοξυστών μιλούν στα «ΝΕΑ» για τα υπέρ και τα κατά μιας Αθήνας που μεγαλώνει προς... τα σύννεφα.
«Τριπλασιάζοντας τον αριθμό των ορόφων σε ένα οικόπεδο με σταθερό τον συντελεστή δόμησης, αυτομάτως σημαίνει ότι τριπλασιάζουμε τον ελεύθερο χώρο. Πάντοτε τα ψηλά κτίρια είχαν για όλες τις πόλεις τον χαρακτήρα του τοπόσημου, της πιο εμβληματικής παρουσίας στο αρχιτεκτονικό πεδίο. Όσο πάμε πιο ψηλά τόσο η γοητεία της θέας αλλά και η αξία του ακινήτου επαυξάνονται», λέει στα «ΝΕΑ» ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Βικέλας του οποίου «παιδιά» είναι οι περισσότεροι ουρανοξύστες στην Αθήνα. Περιοχές όπου θα μπορούσαν να χτιστούν ψηλά κτίρια στο Λεκανοπέδιο αποτελούν το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, τα Μελίσσια, η Γλυφάδα και το Ελληνικό, το Φάληρο και ο Πειραιάς.
Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ημερίδα των ειδικών που θεωρεί απαγορευτική την ανέγερση ψηλών κτιρίων στην Αθήνα υποστηρίζει ότι την εποχή των κλιματικών αλλαγών η λειτουργία αυτών των κατασκευών απαιτεί κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ενέργειας. Στα 70 μέτρα δεν ανοίγεις τα παράθυρα, ζεις συνεχώς με τον κλιματισμό, ενώ ακόμα ένας λόγος που καθιστά ανέφικτη την καθ΄ ύψος ανάπτυξη της πόλης είναι η έλλειψη τεχνογνωσίας των εταιρειών αλλά και της βιομηχανίας μεταλλικών κατασκευών που απαιτείται για τέτοιου είδους έργα. «Σήμερα στην Ευρώπη αναθεωρούν τις αντιλήψεις περί ψηλών κτιρίων μετά την εφαρμογή τους επί 50 χρόνια», λέει ο κ. Λουκάκης. Όπως πάντως επισημαίνει ο κ. Βανδώρος, οι νέες τεχνολογίες έχουν καταστήσει τα ψηλά κτίρια το ίδιο αν όχι λιγότερο ενεργοβόρα από αντίστοιχου εμβαδού χαμηλά κτίρια.
more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άφησε το σχόλιο σου