Aπο τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, τον ευχαριστώ, πήρα την παρακάτω ανακοίνωση:
Το2007 η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε μελέτη για τις δυνατότητες εξοικονόμησης νερού, μαζί με μια μελέτη με αναφορές για τρεις περιοχές της ΕΕ με πιθανά μέτρα.
Με αφορμή τα πολύ ενθαρρυντικά πορίσματα, οι συζητήσεις για το θέμα συνέχισαν με επιπλέον μελέτες και προτάσεις για ορθότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και μέτρα προστασίας από χρόνια ανομβρίας και ξηρασίας.
Οι μέχρι τώρα μελέτες της ΕΕ αναφέρουν ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης νερού σε ιδιωτικά και δημόσια κτήρια αφού:
- Με τεχνολογικές αλλαγές στον εξοπλισμό όπως για παράδειγμα σε βρύσες, αποχωρητήρια, μπάνια και άλλο εξοπλισμό που χρησιμοποιεί νερό (π.χ. πλυντήρια) η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει μέχρι 40%.
- Αν ακόμη χρησιμοποιηθεί το νερό της βροχής για χρήση στο κτήριο, η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει το 80% σε ένα τυπικό οικογενειακό σπίτι στη νότια Γαλλία.
Πολλές από τις αλλαγές που εισηγούνται οι εκθέσεις είναι δύσκολο να εφαρμοστούν σε υφιστάμενες κατοικίες είναι όμως πολύ εύκολο να ενσωματωθούν σε νέα κτήρια ή σε κτήρια με μεγάλες ανακαινίσεις.
Σαν αποτέλεσμα αυτών των ευρημάτων η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει περιλάβει στο πρόγραμμα εργασιών της από το 2010 και τις πιο κάτω πρόνοιες για τη πιο ορθολογιστική χρήση του νερού.
Τελική αξιολόγηση του 6ου προγράμματος για το περιβάλλον 2002 - 2012
Αναθεώρηση των προτεραιοτήτων της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά πριν τον Ιανουάριο του 2011.
Καθορισμό οδικού χάρτη για τα κράτη μέλη για πιο αποδοτική χρήση πόρων και εκπομπές ρύπων
Νέα Οδηγία για την αποδοτική χρήση νερού σε ιδιωτικά και δημόσια κτήρια
Στην Κύπρο προσπάθειες για περίληψη υποχρεωτικών κανονισμών για αποδοτική χρήση νερού στα καζανάκια αποχωρητηρίων και παρά τη στήριξη από το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ, δεν έγινε κατορθωτή η περίληψη τους σε πολεοδομικές άδειες.
Αντίθετα μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2008 για να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε το νερό της βροχής σαν απόβλητο, βρίσκεται αν και με πολύ αργά βήματα στο σωστό δρόμο.
Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει συμπληρώσει ήδη μελέτη για τα όμβρια στην Κύπρο και από ότι διαφαίνεται και η Πολεοδομία είναι τώρα έτοιμη να προσαρμοστεί με τις νέες τεχνικές διαχείρισης ομβρίων σε επίπεδο πόλης.
Το Γ Δημοτικό σχολείο στο Δάλι έχει ήδη εγκαταστήσει ένα απλό και πολύ αποδοτικό σύστημα συλλογής των ομβρίων και επεξεργασίας των γκρίζων νερών
Με τη σωστή ενημέρωση, με τη περίληψη υποχρεωτικών όρων σε πολεοδομικές άδειες και με τις σωστές επιχορηγήσεις μπορούμε να πετύχουμε σημαντικότατες μειώσεις στη ζήτηση πόσιμου νερού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
άφησε το σχόλιο σου