Σελίδες

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ....ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ BROWN

απο το TreeHugger
 




Οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου 2012, έδωσαν  υπόσχεση με μεγάλο ενθουσιασμό, να είναι οι πιο πράσινοι Ολυμπιακοί στην ιστορία τους. Αλλά ορισμένοι διερωτώνται για αυτόν τον στόχο, όταν η McDonalds ανακοινώθηκε ως ο επίσημος προμηθευτής των τροφίμων. Στη συνέχεια ήρθαν οι ιστορίες των κατασκευών που ξεπέρασαν  τον προϋπολογισμό και φυσικά, η ύφεση κλώτσησε πολύ την κατάσταση.

Τώρα, έχει ανακοινωθεί ότι ένα σχέδιο για την κατασκευή μιας τεράστιας ανεμογεννήτριας στο χώρο των αγώνων, έχει ακυρωθεί. Η πρόθεση να καλυφθεί το 20% της ενέργειας του Ολυμπιακού Πάρκου απο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξελίσσεται σε μια θλιβερή ιστορία με μεγάλες ελπίδες που διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα της σημερινής οικονομίας.Ο στρόβιλος θα είχε 83 μέτρα ύψος, με με περσίδες 47m . Ήταν γραφτό να γίνει ένας «πράσινος φάρος» για την περιοχή East london  και μια σημαντική κληρονομιά των Αγώνων. Ωστόσο, η τουρμπίνα έχει χαρακτηριστεί ως "μη πλέον εφικτή», επειδή ο προτιμώμενος πλειοδότης παραιτήθηκε και δεν αντικαταστάθηκε.
Ο προμηθευτής βρέθηκε αντιμέτωπος με τους νέους κανονισμούς υγείας και ασφάλειας και παρά τις προσπάθειες να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την κατασκευή, φαίνεται οτι η ολοκλήρωση δεν είναι εφικτή. Δεδομένου του τεράστιου κόστους κατασκευής των μεγάλων ανεμογεννητριών, η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, σε χώρους όπου δεν υπάρχει ικανή ένταση του ανέμου, οπως η περιοχή Stratford, κάνει το έργο ασύμφορο. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ανεμογεννήτριες δεν λειτουργούν επειδή η ταχύτητα του ανέμου μειώνεται πάνω από τις πόλεις, επειδή τα κτίρια διαχέουν ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας. Το καλύτερο μέρος για αυτές είναι η εγκατάσταση στην ανοικτή ύπαιθρο.

Εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται, όπως τα ηλιακά πάνελ και η χρήση της βιομάζας , αλλά και εδώ υπάρχουν δυσκολίες επειδή στον αρχικό  προυπολογισμό, δεν υπήρχαν κονδύλια για αυτούς τους τομείς. Αναρωτιέται κανείς γιατί τα ηλιακά πάνελς δεν θεωρήθηκαν μέρος της αρχικής ιδέας , τόσο για τα διαμερίσματα του Ολυμπιακού χωριού, όσο και για άλλες περιοχές του πάρκου . Ωστόσο, η έλλειψη του ήλιου μπορεί να είναι μέρος της απάντησης.
Η Επιτροπή για το "Βιώσιμο Λονδίνο 2012" παρέχει διαβεβαίωση προς την Ολυμπιακή επιτροπή και το κοινό, για το πώς φορείς που διαχειρίζονται τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους για βιωσιμότητα. " Σε μια πρόσφατη έκθεση, αποκαλύφθηκε οτι η οροφή του νέου Aquatics Centre , της Zaha Hadid,  έχουν χρησιμοποιηθεί 3.000 τόνοι χάλυβα, που θεωρήθηκε υπερβολική ποσότητα μονο για τη στέγαση του Κολυμβητηρίου.

Προφανώς, το Ολυμπιακό Στάδιο είναι το ελαφρύτερο που έγινε ποτέ , χρησιμοποιώντας το ένα τέταρτο του σκυροδέματος που χρησιμοποιήθηκε για τους αγώνες του Πεκίνου. Διαθέτει ένα σύστημα φωτισμού αναρτημένο σε ενα σκελετό κατασκευασμένο από αγωγούς φυσικού αερίου, υπόλοιπα απο ενα άλλο έργο. Το ποδηλατοδρόμιο είναι ένα ιδιαίτερα καλό παράδειγμα του βιώσιμου σχεδιασμού, με μια ελαφρά οροφή με φυσικό φωτισμό και εξαερισμό.Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ποσότητα του χάλυβα που χρησιμοποιείται στο νέο γλυπτό, τον πύργο ArcelorMittal Orbit , της Anish Kapoor στο Ολυμπιακό Πάρκο . Όχι μόνο θα απαιτήσει τεράστιες ποσότητες χάλυβα, αλλά και οι περιβαλλοντικές αρχές της χορηγού εταιρείας, είναι αμφισβητήσιμες. Ένας αρθρογράφος είπε ότι ήταν "μια αυτοκρατορία χάλυβα με τις εκπομπές που αντιστοιχούν σε εκείνο της Τσεχικής Δημοκρατίας."
more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άφησε το σχόλιο σου