απο το inbnews
Τα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2010 απένειμε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, διαβεβαιώνοντας πως «η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες αναβάθμισης του φυσικού και δομημένου τοπίου της χώρας μας».
«Είμαι αισιόδοξος πως η κοινωνία μας, που είναι και ο τελικός αποδέκτης των αρχιτεκτονικών έργων, θα στηρίξει και θα επιβραβεύσει έμπρακτα την ποιοτική αρχιτεκτονική στο βαθμό που της αξίζει», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής των βραβείων που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι τα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής «έχουν καθιερωθεί και στηριχθεί από την κυπριακή Πολιτεία με σκοπό την προβολή της αρχιτεκτονικής έκφρασης αλλά και του ρόλου που διαδραματίζει για τη βελτίωση και αναβάθμιση τόσο της ποιότητας ζωής των ανθρώπων όσο και του περιβάλλοντος χώρου μέσα στον οποίο κινούμαστε και εργαζόμαστε».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η δημόσια αναγνώριση των εξαίρετων δειγμάτων της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, όπως επίσης και της καινοτομίας ιδεών, τεχνολογίας και κατασκευής στο νησί μας είναι απόρροια και της παραδοχής από το κοινωνικό σύνολο του ρόλου και της σημασίας που έχουν οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στη δημιουργία ενός καλαίσθητου δομημένου περιβάλλοντος με ανθρώπινες και άνετες συνθήκες διαβίωσης για τους χρήστες».
Ταυτόχρονα, όμως, συνέχισε, «προσβλέπει στην ενθάρρυνση της ποιοτικής σύγχρονης αρχιτεκτονικής όπως αυτή εκφράζεται με την ειλικρινή χρήση νέων υλικών και μορφών και με τη χρήση μίας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής γλώσσας σε τοπική ‘διάλεκτο’».
Για το 2010, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι μια σημαδιακή χρονιά για την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια της ανεξαρτησίας μας, χρόνια κατά τα οποία, παρά τις αλλεπάλληλες τραγωδίες που βίωσε ο λαός μας, καταφέραμε να επιβιώσουμε, να προοδεύσουμε και να ευημερήσουμε, επιτυγχάνοντας μια αξιοζήλευτη ανάπτυξη σε πολλούς τομείς – κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό, πνευματικό και ανάλογη πορεία ανάπτυξης, προόδου και εξέλιξης ακολούθησε και ο κλάδος της αρχιτεκτονικής».
Ετσι, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «από τις ιστορικές μορφές της απλής κάλυψης λειτουργικών αναγκών περάσαμε γρήγορα στη σύγχρονη, υψηλού επιπέδου αρχιτεκτονική δημιουργία που τιμούμε και θαυμάζουμε απόψε».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κύπρος, ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καλείται να εναρμονιστεί, όχι μόνο οικονομικά και πολιτικά, αλλά και πολιτιστικά με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι «η αρχιτεκτονική κοινότητα της Κύπρου υιοθέτησε πρωτοποριακές μεθόδους χρήσης σύγχρονων, φυσικών υλικών καθώς και καινοτόμα τεχνολογικά επιτεύγματα, προσαρμόζοντάς τα στο κλίμα, στην ιδιοσυγκρασία και στις αρχές του τόπου μας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «με τα ιδιαίτερα αυτά έργα ο δημιουργός κατάφερε να μυήσει το κοινό στην ποιοτική αρχιτεκτονική έκφραση, η οποία είναι αποτέλεσμα λιτότητας και ειλικρίνειας υλικών και μορφών, εμβολιασμένη με τη δυναμική που δανείζεται από την εποχή στην οποία ζούμε».
Για τους Κύπριους αρχιτέκτονες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «συμμετέχουν επάξια στο ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό τοπίο με όλες τις πολυπολιτισμικές επιρροές που επιδέχεται και όλα τα κοινά σημεία που το χαρακτηρίζουν, προσδίδοντας στην ποικιλότητά του στοιχεία από το κλίμα, τον πολιτισμό και την οικονομία της κάθε περιοχής».
Τόνισε ότι «η Πολιτεία επιβραβεύει την προσπάθεια αλλαγής του κυπριακού αρχιτεκτονικού τοπίου τιμώντας τα έργα που ξεχωρίζουν για την ποιότητα της αρχιτεκτονικής τους σύνθεσης, την εναρμόνισή τους με το περιβάλλον, την προσφορά τους στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη συμβολή τους προς επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης».
«Τα έργα αυτά ας αποτελέσουν φωτεινό παράδειγμα για την αρχιτεκτονική του μέλλοντός μας, για τους χώρους - «δοχεία ζωής» που θα αφήσουμε κληροδότημα στις επόμενες γενεές, παρακαταθήκη της εποχής μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνεχάρη τους βραβευθέντες και την Κριτική Επιτροπή.
Αναφερόμενος δε στα όσα είπε για την Κύπρο και τους Κύπριους στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Αναστάσιος Κωστιόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αποτελούν μια επιπρόσθετη πρόσκληση – πρόκληση προς τους Κύπριους για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την οικονομική κρίση, που μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε πραγματικά και να βγούμε σχεδόν αλώβητοι από αυτή, εάν δείξουμε την απαραίτητη καλή θέληση».
Εξάλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, στο δικό του χαιρετισμό, είπε ότι «ο πολιτισμός, η κουλτούρα, η πνευματικότητα, η καλλιέργεια ακόμα και αυτή η καλαισθησία που χαρακτηρίζει τον κάθε λαό, πρώτα και κύρια, αποτυπώνονται στα αρχιτεκτονήματα που τον περιβάλλουν έτσι η αρχιτεκτονική δημιουργία υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια ενός απλού έργου κάλυψης συγκεκριμένων λειτουργικών αναγκών μιας χρονικής συγκυρίας αλλά αποτελεί μορφή έκφρασης αλλά και θέσης και αντίληψης για το τι δέον γενέσθαι, για το επίπεδο, δηλαδή, δημιουργίας και δράσης που οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ή να υιοθετήσουν στην καθημερινότητά τους».
Ο κ. Συλικιώτης είπε πως «ως Κυβέρνηση στηρίζουμε με κάθε τρόπο την αναβάθμιση της αρχιτεκτονικής έκφρασης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τόσο την προστασία του περιβάλλοντός μας όσο και αυτή την ποιότητα της αρχιτεκτονικής και σημαντικά εργαλεία προς το σκοπό αυτό αποτελούν αφενός τα νέα σχέδια ανάπτυξης που εκπονούμε και τα οποία θέτουν το πλαίσιο ανάπτυξης ανά περιοχή μέσα από μια ολιστική αντίληψη ως μέρος δηλαδή ενός ενιαίου συνόλου και αφετέρου ο ευρύτερος επανασχεδιασμός του όλου τομέα της ανάπτυξης που προωθούμε».
Πρόσθεσε ότι «με αυτές μας τις πολιτικές διαμορφώνουμε εκείνες τις κατευθυντήριες γραμμές που διασφαλίζουν την ποιότητα των ίδιων των αρχιτεκτονημάτων αλλά κυρίως τη φιλοσοφία που μας διαπνέει για μια ισόρροπη, ορθολογική και αειφόρο ανάπτυξη στον τόπο μας έτσι ο έλεγχος της ανάπτυξης που εφαρμόζουμε αλλά και αυτών που δρομολογούμε στη βάση και των νέων σχεδίων ανάπτυξης προσβλέπει στη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης, εργασίας και αναψυχής των πολιτών».
Ο Χριστόδουλος Κτωρίδης, Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, στο δικό του χαιρετισμό, είπε ότι «η αρχιτεκτονική ως επιστήμη και ως τέχνη μέσα από τα πιο αντιπροσωπευτικά της δείγματα καταφέρνει να αποτυπώνει διαχρονικά με τον πλέον κατανοητό και εκφραστικό τρόπο την πορεία του πολιτισμού και για το λόγο αυτό η Πολιτεία έρχεται να επιβραβεύσει εμπράκτως την ποιοτική αρχιτεκτονική δημιουργία εγκαθιδρύοντας από το 1992 το θεσμό των Κρατικών Βραβείων Αρχιτεκτονικής».
Πρόσθεσε ότι η επιβράβευση σημαντικών αρχιτεκτονημάτων αποτελεί για τους αρχιτέκτονες οι οποίοι αγωνίζονται στα πλαίσια μιας ευγενούς άμιλλας για την αισθητική αναβάθμιση του τρόπου ζωής και της εικόνας των πόλεων μας, την ξεκάθαρη δήλωση της παρουσίας και τη στήριξη της Πολιτείας και του κράτους σε αυτή τους την προσπάθεια.
Για τα έργα που βραβεύτηκαν, ο κ. Κτωρίδης είπε ότι «έχουν ξεχωρίσει για το υψηλό επίπεδο της αρχιτεκτονικής τους σύνθεσης, τη συμβολή τους στη βελτίωση της αρχιτεκτονικής δημιουργικότητας και τη συμβολή τους στο διαχρονικό αποτύπωμα της αρχιτεκτονικής του τόπου μας».
Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Αναστάσιος Κωτσιόπουλος είπε ότι «τα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής είναι ένας θεσμός που αποσκοπεί στη δημόσια αναγνώριση των σημαντικών αρχιτεκτονικών έργων, στην προώθηση των ιδεών της αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας και κυρίως στη διάχυση των ιδεών αυτών στην κοινωνία ώστε να υποστούν τη δύσκολη δοκιμασία της καθιέρωσης και του μετασχηματισμού τους».
Ο κ. Κωτσιόπουλος είπε πως η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του θεσμού των Κρατικών Βραβείων Αρχιτεκτονικής καθώς τον έχει ήδη εφαρμόσει για περίπου δυο δεκαετίες και έχοντας προβάλει σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα με ποιότητα αξιοσημείωτα υψηλή όχι μόνο για το μέγεθος της χώρας αλλά και για το γενικότερο επίπεδο της διεθνούς αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας.
Πρόσθεσε ότι συνολικά φέτος υποβλήθηκαν 92 έργα, 47 για την πρώτη κατηγορία, 21 για τη δεύτερη κατηγορία και 24 για την τρίτη κατηγορία. Ο κ. Κωτσιόπουλος είπε ότι η Κριτική Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός των έργων που υποβλήθηκαν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για αυτό το λόγο αποφάσισε πέραν της απονομής των τριών θεσμοθετημένων βραβείων να προχωρήσει σε περαιτέρω διακρίσεις στις τρεις κατηγορίες αλλά και στην απονομή εύφημης μνείας σε άλλα έργα.
Στην κατηγορία Α’ «Αξιόλογο Αρχιτεκτονικό Έργο» βραβεύτηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου με αρχιτέκτονες τον Χρύσανθο Χρυσάνθου και τον Ηρακλή Παπαχρίστου.
Στην κατηγορία Β’ «Εργο Νέων Αρχιτεκτόνων» βραβεύτηκαν τα νέα γραφεία ΣΠΕ Συνεργασίας, στο Κίτι με αρχιτέκτονα τον Νεκτάριο Αυξεντίου, ενώ, στην κατηγορία Γ «Εργο Τοπικής Αρχής» βραβεύθηκε το μουσείο «Θάλασσα», στην Αγία Νάπα με αρχιτέκτονες τους Ζήνωνα και Χριστίνα Σιερεπεκλή.
Επίσης, η Κριτική Επιτροπή τίμησε με την Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής στην κατηγορία Α’ κατοικία – φροντιστήριο, στην Αγλαντζιά με αρχιτέκτονες τους Γιώργο Χατζηχρίστου και Πέτρο Κωνσταντίνου, διατηρητέα κατοικία, στο Καιμακλί με αρχιτέκτονα το Γιώργο Χατζηχρίστου, στην κατηγορία Β’ την Ελληνική Σχολή Φόρουμ με αρχιτέκτονα τον Ηρακλή Παπαχρίστου, στην κατηγορία Γ’ το Πολιτιστικό Κέντρο «Μύλοι», στο Καιμακλί με αρχιτέκτονα την Ελενα Σοφιανού και το δυτικό παραλιακό πεζόδρομο Κάτω Πάφου με αρχιτέκτονες τους Ανδρέα Βάρδα και Ανδρούλα Ευθυμίου.
Για το Ειδικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2010 καθορίστηκε το θέμα: «Έργο Τοπικής Αρχής», ενώ, η επιλογή του θέματος, έγινε με αφορμή τους εορτασμούς για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το ρόλο που διαδραμάτισε η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διαμόρφωσή της, ιδιαίτερα την τελευταία εικοσαετία.
Η Κριτική Επιτροπή, απαρτιζόταν από τον Πρόεδρο Αναστάσιο Κωτσιόπουλο και τα μέλη Γιάννη Τουμαζή, Αθηνά Αριστοτέλους, Αργύρη Σολωμού, Κωνσταντίνο Κυπρή, Χρύσανθο Πισσαρίδη και Μιχάλη Παπαγεωργίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
άφησε το σχόλιο σου