Σελίδες

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Η Τραγωδία στην Ιαπωνία και το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας

απο το Blobal Green Usa Blog
Marina Voronova-Abrams
Japan-nuclear-plant_full_380.jpg
Washington, DC (16 Μάρτη του 2011) - Η εξελισσόμενη τραγωδία στην Ιαπωνία είναι συγκλονιστική, γιατί ξαναθυμηθήκαμε τη δύναμη της Μητέρας Φύσης και τον απρόβλεπτο χαρακτήρα απο τους κινδύνους της τεχνολογίας. Δεδομένου ότι στην Ιαπωνία εκτιμάται ο πλήρης αντίκτυπος των σεισμών και των τσουνάμι  και η κατάσταση στους πυρηνικούς σταθμούς στη Φουκουσίμα και Daiichi, κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής , γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, είναι σημαντικό να σταματήσουμε και να εξετάσουμε τη σχέση μας με τον πλανήτη.
Η εξελισσόμενη καταστροφή που συμβαίνει στις εγκαταστάσεις στη Φουκουσίμα, εγείρει επίσης σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την εξάρτησή μας από την πυρηνική ενέργεια και τη θέση της ως μια καθαρή και ασφαλή πηγή ενέργειας.
Ο Δρ Πολ Γουόκερ, διευθυντής του Προγράμματος της Ασφάλειας και Βιώσιμης Ανάπτυξης  στο Global Green USA, μίλησε χθες σε ολόκληρη τη χώρα για την κατάσταση στην Ιαπωνία. Σε πολλές συνεντεύξεις σε ραδιοσταθμούς, τόνισε τους πολλαπλούς κινδύνους της στήριξης της πυρηνικής ενέργειας. Επικαλούμενος το ατύχημα του Τσερνομπίλ το 1986, ο Δρ Walker δήλωσε η πλήρης έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ιαπωνία θα είναι γνωστή θα είναι γνωστή πολλά χρόνια μετά. Οι Ιάπωνες θα πρέπει να ασχοληθούν με τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές, και οικονομικες επιπτώσεις του σεισμού και του τσουνάμι, αλλά και την ακτινοβολία που εκπέμπει η κατάρρευση των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα για τα επόμενα χρόνια. Επίσης, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον μακροπρόθεσμο και δαπανηρό καθαρισμό που απαιτείται στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού  σταθμού.

Ο Δρ Walker υπογράμμισε την ευπάθεια ολόκληρου του κύκλου του πυρηνικού καυσίμου - από την εξόρυξη ουρανίου στην πυρηνική πυρηνικής ενέργεια,  την αποθήκευση αναλωμένου καυσίμου, τη μεταφορά, και τέλος επανεπεξεργασία. Όλα αυτά τα στάδια είναι ευάλωτα στην κλοπή, εκτροπή, τον πολλαπλασιασμό, τρομοκρατική επίθεση, και τα ατυχήματα, τόσο τα φυσικά όσο και τα ανθρώπινα. Οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας, υποβαθμίζουν συχνά αυτά τα πιθανά προβλήματα και  τονίζουν τον "χωρίς άνθρακα" χαρακτήρα των πυρηνικών αντιδραστήρων και την ικανότητά τους για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ενώ παρακολουθούμε την εξέλιξη των γεγονότων στην Ιαπωνία, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, αν και τα πλεονάζοντα μέτρα ασφαλείας βελτίωσαν πάρα πολύ την ασφαλεια των πυρηνικών σταθμών μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ το1986, η δύναμη μιας φυσικής καταστροφής μπορεί να ξεπεράσει εύκολα τα εν λόγω μέτρα. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι τα 23 από 104 πυρηνικά εργοστάσια στις ΗΠΑ εχουν τον ίδιο σχέδιο με τους ηλικίας 35-40 ετών αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα.
Η άσκηση πίεσης από την πυρηνική βιομηχανία αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουάσιγκτον DC και ο Τύπος, άρχισε να  δημοσιεύει άρθρα για μια «πυρηνική αναγέννηση» στην  χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Υπό το πρίσμα αυτό, η πυρηνική ενέργεια αξίζει μια πιο προσεκτική εξέταση σχετικά με το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια, και τις επιπτώσεις της διάδοσης. Η νέα εντολή "Επιτροπή Blue Ribbon για το πυρηνικό Μέλλον της Αμερικής" αφορά εν μέρει την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, αλλά ένας δημόσιος διάλογος απαιτείται να αρχίσει τώρα, μετά την κρίση της περασμένης εβδομάδας στην Ιαπωνία.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα σοβαρά και επίκαιρα θέματα, το Πρόγραμμα Ασφάλειας της Global Green  για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη,  οργανώνει μια σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, "το μέλλον της Ενέργειας : πυρηνική ενέργεια, υπερθέρμανση του πλανήτη, και διάδοση πυρηνικής ενέργειας,"ώστε να αντιμετωπιστεί πλήρως ο κύκλος ζωής της πυρηνικής ενέργειας". Το πρώτο από αυτά τα γεγονότα θα είναι ένα σεμινάριο σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης ουρανίου στις 30 Μάρτη 2011. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε http://www.globalgreen.org/events/166 .
Ο GΠρόεδρος της Green Cross International,  Αλεξάντερ Likhotal δήλωσε σε δελτίο τύπου χθες, «Το πυρηνικό ατύχημα του ιαπωνικού πυρηνικού σταθμού αποδεικνύει ότι η ασφαλής πυρηνική ενέργεια είναι μια αντίφαση. [...] Το ατύχημα του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα 1, είναι μια συγκλονιστική υπενθύμιση της πραγματικότητας των πυρηνικών απειλών ενέργειας, των τεράστιων σύγχρονων τεχνολογικών κινδύνων που διατρέχουν οι άνθρωποι , καθώς και οι μελλοντικές γενεές και τη ζωτική ανάγκη να μετατραπεί η παγκόσμια οικονομία σε βιώσιμη». Επιπλέον, ο ιδρυτής του Green Cross International, Mikhail Gorbachev, έγραψε ένα άρθρο με τίτλο "Τσερνομπίλ, 25 χρόνια μετά : Πολλά Διδάγματα" στο δελτίο της Ατομικής Επιστημόνων στις 1 Μαρτίου 2011 (βλ. http://www.thebulletin.org/ .)
Τα τραγικά γεγονότα στην Ιαπωνία θα πρέπει να υπενθυμίσουν στη διεθνή κοινότητα, ότι το κόστος για το περιβάλλον και την υγεία απο τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, υπερβαίνει κατά πολύ τα οφέλη απο τη χρήση της. Χώρες όπως η Ελβετία και η Γερμανία έχουν ήδη αρχίσει την επανεξέταση των σταθμών πυρηνικής ενέργειας. Η Ελβετία έχει δεσμευτεί για το πάγωμα των πυρηνικών σταθμών ή την αντικατάσταση τους και η Γερμανία έχει αναστείλει την απόφαση για το εάν ή όχι να επεκταθεί η χρήση των σταθμων πυρηνικής ενέργειας. Τώρα είναι η στιγμή να επανεξετασθεί ο ρόλος της πυρηνικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κυβέρνηση Obama και το 112ο  Κογκρέσο πρέπει να λάβει τουλάχιστον τέσσερα άμεσα μέτρα :
(1) μελέτη εκ του σύνεγγυς των διδαγμάτων από την ιαπωνική τραγωδία
(2) την περαιτέρω αξιολόγηση της ασφάλειας και των κινδύνων όλων των αμερικανικών πυρηνικών σταθμών
(3) να καταστεί σαφές ποιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες είναι υπεύθυνες για καταστροφές πυρηνικών σταθμών, παρόμοιο με αυτό που έγινε στο Oil Pollution Act του 1990 ως απάντηση στην καταστροφή του Exxon Valdez και,
(4) να αναπτύξουν τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα για την πρόληψη αυτών των βλαβών στις μονάδες παραγωγής ενέργειας κατά τη διάρκεια φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.
Εν τω μεταξύ, το σύνολο του σχεδιασμού για νέους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να τεθεί σε αναμονή, μέχρι να γίνει δυνατή η εξασφάλιση  εγγύησης για το αμερικανικό κοινό, ότι οι πυρηνικοί σταθμοί είναι ασφαλείς,  και βιώσιμοι.

 
Για τεχνικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στην Ιαπωνία Fukushima επίσκεψη της Ένωσης Επιστημόνων ιστοσελίδα Ανησυχώντας http://www.ucsusa.org/ .
(απόδοση ΜΚ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άφησε το σχόλιο σου