Σελίδες

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Τα αρχιτεκτονικά σχέδιά της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ θα εκτεθούν από τις 14 Σεπτεμβρίου στο Μπενάκη της οδού Πειραιώς

απο ΤΟ ΒΗΜΑ
Η Τράπεζα μπαίνει στο... μουσείο
Η τράπεζα όπως είναι σήμερα, εσωτερικά
Κτίρια  εμβληματικά στο  κέντρο  της Αθήνας  αλλά  και όλων  των μεγάλων  πόλεων  της  χώρας, οικοδομήματα  που   άλλοτε διατηρούν την αρχιτεκτονική  φυσιογνωμία  του  νεοκλασικισμού και άλλοτε   αντικατοπτρίζουν  τα  νεώτερα  ρεύματα   είναι αυτά  της  Τράπεζας της Ελλάδος.  Δεν είναι περίεργο λοιπόν  που  έφθασε η στιγμή να  μπουν στο …μουσείο.  Πρόκειται  φυσικά  για τα  αρχιτεκτονικά σχέδια που  εκπονήθηκαν  για  την ανέγερση των  καταστημάτων  της,  τα  οποία  θα εκτεθούν  από τις 14 Σεπτεμβρίου στο  Μουσείο  Μπενάκη (Κτίριο οδού Πειραιώς)  σε  έκθεση  με  τίτλο «Τα  κτίρια της Τράπεζας της Ελλάδος».
 Τα αρχιτεκτονικά σχέδια  που είχαν  κατατεθεί στους τρεις πολύ σημαντικούς διαγωνισμούς  για την  ανέγερση του κεντρικού κτιρίου και των υποκαταστημάτων της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά,   περιλαμβάνονται στην  έκθεση.  Μαζί  όμως  σχέδια και φωτογραφίες της εποχής   (αλλά και πρόσφατες)  και των 27 υποκαταστημάτων της Τράπεζας σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα έχουν τα  σχέδια λεπτομερειών  των κτιρίων,  όπως της  εσωτερικής διακόσμησης, επίπλων κλπ,  τα  οποία φιλοτεχνήθηκαν  ειδικά για τα υποκαταστήματα. Επίσης προβλέπεται να μεταφερθούν από το κεντρικό κατάστημα της οδού Πανεπιστημίου ενδεικτικά έπιπλα εποχής.
  Να  σημειωθεί  ότι  η  ανέγερση  κτιρίου της  Τράπεζας της Ελλάδος,  όπου  θα  γινόταν  η  εγκατάστασή της,  ήταν το  πρώτο  μέλημα   από την  ίδρυσή της το 1928. Ηδη  έτσι,  το 1929  είχαν   αγοραστεί τα κατάλληλα οικόπεδα  και  είχε  γίνει η προκήρυξη   του αρχιτεκτονικού  διαγωνισμού, που  όμως  απέβη  άκαρπος. Εν  τέλει τα  σχέδια  έγιναν  από τους αρχιτέκτονες Ν. Ζουμπουλίδη και Κ. Παπαδάκη το 1932 ενώ το  σχεδιασμό των θησαυροφυλακίων και των διαφόρων εγκαταστάσεων  ανέλαβε  το 1933 ο άγγλος μηχανικός O. Faber, που έκανε και τις μελέτες για τη θέρμανση και τον εξαερισμό του κτιρίου.
  Η τελετή θεμελίωσης  έγινε τον Νοέμβριο  ίδιου  έτους, στο μεταξύ  όμως  είχαν  γίνει  και τα εγκαίνια του ιδιόκτητου μεγάρου της Τράπεζας  στη Θεσσαλονίκη, καθώς και του υποκαταστήματος στον Πειραιά. Το κεντρικό κατάστημα  της  Πανεπιστημίου  εγκαινιάσθηκε  τελικά το 1938.
Πού  και Πότε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άφησε το σχόλιο σου