Σελίδες

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Αποκαλύφθηκε ξαφνικά το το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο ΦΙΞ


απο το INSIDER
fix1
Όλοι θυμούνται το παλιό θρυλικό εργοστάσιο Φιξ, αλλά σήμερα ξαφνικά το κτίριο αποκαλύφθηκε και μεταμορφώθηκε σε Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης! Από την φωτογραφία φαίνεται ότι έφυγαν οι αντιαισθητικοί μουσαμάδες που το κάλυπταν και το έργο στην εξωτερική του πρόσοψη αποκαλύφθηκε λιτό και εντυπωσιακό.
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) αναμένεται να είναι οριστικά έτοιμο τον Οτώβριο και θα εγκαινιαστεί τον Μάρτιο του 2014.
Το κτήριο θα έχει δύο εισόδους, μία από τη λεωφόρο Συγγρού και μία από την Καλλιρόης, ενώ στον τελευταίο όροφο θα βρίσκεται το εστιατόριο, με πανοραμική θέα της Αθήνας.  Στο δώμα, έναν χώρο 1000 τ.μ., θα φιλοξενείται η υπαίθρια γλυπτοθήκη με τις νέες παραγωγές του ΕΜΣΤ, από μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών, καθώς και υπαίθριες προβολές .
Η έκθεση των μόνιμων συλλογών του Μουσείου, θα αριθμούν περισσότερα από 1000 έργα  (διαρκώς αυξάνονται με δωρεές).
Μόνιμα στον τελευταίο όροφο, αυτόν του εστιατορίου, θα εκτίθεται η ξύλινη εγκατάσταση «Καράβι της ζωής μου», του Ίλια Καμπακόφ, ενώ στις εντυπωσιακές ψηλοτάβανες, μεγάλες αίθουσες του 2ου ορόφου, η εγκατάσταση του Γιάννη Κουνέλλη με τους μεταλλικούς σταυρούς θα έρχεται σε αντίθεση με την βιντεοεγκατάσταση «99 ονόματα» - όσα τα ονόματα του θεού, σύμφωνα με το Κοράνι, έργο σουφισμού, του Κουτλούκ Αταμάν. 

Στον ίδιο όροφο, ο επισκέπτης, ανάμεσα στα αποκτήματα του ΕΜΣΤ, θα συναντά και την εγκατάσταση της Έμιλυ Ζασίρ, «Εις Μνήμην των 418 Παλαιστινιακών χωριών τα οποία καταστράφηκαν, ερημώθηκαν και κατακτήθηκαν από το Ισραήλ το 1948-2001» .
Στο ισόγειο έκτασης 600 τ.μ, εκτός από τα εκδοτήρια, το πωλητήριο και το καφέ του Μουσείου, ξεκινά ο χώρος των περιοδικών εκθέσεων, ο οποίος θα έχει την δυνατότητα να μεταμορφώνεται και σε αμφιθέατρο χωρητικότητας 280 ατόμων.
Με κυλιόμενες σκάλες, το κοινό θα επισκέπτεται το μεγάλο υπόγειο του κτιρίου, όπου θα συνεχίζονται οι περιοδικές εκθέσεις. Μεταξύ ισογείου και 1ου ορόφου, μεσολαβεί ο ημιώροφος, με γραφεία διοίκησης, ένα μικρό αμφιθέατρο 90 ατόμων, και στον πρώτο όροφο η βιβλιοθήκη του Μουσείου, το αναγνωστήριο, τα εργαστήρια συντήρησης, καθώς και εργαστήριο παραγωγής ψηφιακών έργων που αναθέτει το Μουσείο στους καλλιτέχνες.
prin_fix
                             Αυτή την εικόνα έβλεπαν οι Αθηναίοι πολλά χρόνια...
Η περιπετειώδης μεταμόρφωση του Φιξ, σε κτήριο που θα στεγάζει το ΕΜΣΤ, χρονολογείται από συστάσεως του Μουσείου, το 2000. Το έργο βρέθηκε πολλές φορές στον αέρα, οι διαδικασίες ανάπλασης υπήρξαν πολύπλοκες, το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης άλλαξε ουκ ολίγες φορές και τώρα, έπειτα από 13 χρόνια, η πολύπαθη ιστορία του βαίνει οριστικά προς αίσιο τέλος.
Διευθύντρια του ΕΜΣΤ, είναι η Άννα Καφέτση, και επικεφαλής αρχιτέκτονας ο Βαγγέλης Στυλιανίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άφησε το σχόλιο σου