Σελίδες
Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023
ΜΑΝΟΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ: ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ, μια εξαιρετική έκθεση με τη δουλειά του Μάνου Περράκη για τα θέατρα
Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023
ARCHITECTURAL COMPETITION-MUSEUM OF EMOTIONS
MUSEUM OF
EMOTIONS
Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023
Δυτ. Μάνη S.O.S.! Σημαντική βλάβη σε ιστορικές κατασκευές και στο φυσικό περιβάλλον μικρών οικισμών της Δυτικής Μάνης από εσφαλμένη εφαρμογή της νομοθεσίας!
απο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
https://mail.google.com/mail/u/7/#inbox/FMfcgzGwHLgVfZldwRqkPvFwRPszXLCN
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δυτ. Μάνη S.O.S.!
Σημαντική βλάβη σε ιστορικές κατασκευές και στο φυσικό περιβάλλον
μικρών οικισμών της Δυτικής Μάνης
από εσφαλμένη εφαρμογή της νομοθεσίας!
17 Οκτωβρίου 2023
Με την έκδοση του Π.Δ. / 06.12.1982 (ΦΕΚ 588/Δ1982), καθορίστηκαν οι όροι και περιορισμοί για την εκτός σχεδίου δόμηση οικισμών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων (απογραφής 1981) και τάσεις δημογραφικής συρρίκνωσης παρέχοντας τη δυνατότητα ανέγερσης οικιών κατά παρέκκλιση εντός μιας ζώνης ακτίνας 800 μέτρων από το κέντρο τους. Στη συνέχεια, με Υπουργική απόφαση, (ΦΕΚ 292/Δ΄/1983), καθορίστηκαν ως στάσιμοι πολλοί εκ των οικισμών της Μεσσηνιακής Μάνης, για τους οποίους ξεκίνησε η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης.
Σημειώνεται ότι η διάταξη αυτή δεν ισχύει για οικισμούς παραδοσιακούς, παραλιακούς, περιαστικούς ή για οικισμούς που αποτελούν πόλους τουριστικού ενδιαφέροντος. Επίσης, δεν εφαρμόζεται σε αρχαιολογικούς χώρους και χώρους φυσικού κάλλους και σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, που εμπίπτουν στη ζώνη των 800 μέτρων από το κέντρο των οικισμών.
Το παραπάνω Προεδρικό Διάταγμα εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια λανθασμένα:
α/ σε οικισμούς που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από το παράκτιο μέτωπο και συνιστούν βασικό πόλο τουριστικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή (Λεύκτρο και Νεοχώρι Στούπας, Άνω και Κάτω Ρίγκλια, Κοτρώνι κ.ά.), και,
β/ και σε ιστορικούς οικισμούς, η ίδρυση των οποίων ανάγεται στη Βυζαντινή περίοδο, ή στην περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας (Κάλυβες, Προσήλιο, Μηλιά, Καστάνια, Πραστείο, Ελαιοχώρι, Εξωχώρι, Πλάτσα, Νομιτσί κ.ά.) και διατηρούν εκκλησίες, πύργους, πυργόσπιτα που ανάγονται στη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή περίοδο και ως εκ τούτου προστατεύονται αυτοδίκαια από τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου (Ν. 3028/2002).
Μεταξύ των οικισμών, στους οποίους εφαρμόζεται λανθασμένα το ΠΔ περιλαμβάνεται και η Καστάνια, η οποία είναι κηρυγμένη ως αρχαιολογικός χώρος, με περισσότερες από δέκα βυζαντινές εκκλησίες εντός και σε μικρή απόσταση από τον συνεκτικό της πυρήνα.
Επιπλέον, στο άμεσο περιβάλλον των οικισμών -στο οποίο δίνονται άδειες δόμησης- υπάρχουν:
- καταγεγραμμένες περισσότερες από 700 εκκλησίες,
- 6 κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι (Καρδαμύλης, Στούπας, Θαλαμών, Καστάνιας, Ζαρνάτας, Προαστείου), καθώς και
- πλήθος άλλων μνημείων, που ανάγονται από την παλαιολιθική περίοδο μέχρι τα νεώτερα χρόνια. Μεταξύ αυτών και ξερολιθικές κατασκευές -που οφείλουν να προστατευθούν -καθώς η τέχνη της ξερολιθιάς εγγράφηκε το 2018 στον κατάλογο των μνημείων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Όλες αυτές οι κατασκευές καταστρέφονται με την ανέγερση εκατοντάδων τουριστικών κατοικιών, καθ’ υπέρβαση των σχετικών διατάξεων, καθώς στο ΠΔ αναφέρεται ρητώς ότι επιτρέπεται η ανέγερση κατοικιών για την κάλυψη οικιστικών αναγκών «μονίμων κατοίκων ή δημοτών του οικισμού ή καταγόμενων από τον οικισμό που δεν έχουν άλλη κατοικία στη ζώνη των 800 μ.»
Η ιδιαίτερη μορφολογία του Μανιάτικου τοπίου συνιστά και το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, στο οποίο κατεξοχήν στηρίζεται η τουριστική και οικονομική ανάπτυξή της, η οποία θα πρέπει να γίνει με βάση τον απαραίτητο πολεοδομικό σχεδιασμό. Βασικό ερώτημα αποτελεί αν το ΥΠΕΝ έχει αναθέσει το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο της δυτικής Μάνης και εάν όχι, ποια είναι η αιτία, και πότε δεσμεύεται το Υπουργείο και το ΤΕΕ ότι θα το αναθέσουν.
Παράλληλα, αναμένεται από το ΥΠΕΝ- το οποίο έχει γνώση του προβλήματος- να φροντίσει άμεσα για την προσωρινή αναστολή του ΠΔ που καταστρέφει το άμεσο και ευρύτερο περιβάλλον των μνημείων, με λανθασμένη εφαρμογή του ισχύοντος Διατάγματος. Και από το ΥΠΠΟ -το οποίο έχει επίσης γνώση του προβλήματος- αναμένεται να εξασφαλίσει με τις αποφάσεις του, την προστασία των αρχαίων αλλά και νεότερων μνημείων, όπως ο αρχαιολογικός νόμος ορίζει.
Κατερίνα Στεμπίλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΠεριβάλλοντος και Πολιτισμού
Τριπόδων 28
105 58 Αθήνα
Τηλ: 210 3225245, εσωτ. 2
Fax: 210 3225240
Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023
Μια ιστορική τοιχογραφία έρχεται στην Αθήνα
ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ-ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ. Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΣΟΥ ΔΑΦΝΗ ΓΕΝΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ Η ΠΟΛΥ ΣΤΕΝΗ ΓΕΙΤΝΙΑΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΤΗΡΙΟ ΕΚΛΕΚΤΙΚΙΣΤΙΚΟ, ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΜΗΧΑΝΗ ! (Γωνία Κανάρη και Ακαδημίας)
https://www.kathimerini.gr/culture/562688911/mia-istoriki-toichografia-erchetai-stin-athina/
Από τον Ελληνοαμερικανό καλλιτέχνη Νάσο Δάφνη, που συνδέθηκε με την αμερικανική πρωτοπορία του ’70
Μία από τις πιο καινοτόμες, δημόσιες πρωτοβουλίες τέχνης στα τέλη του 20ού αιώνα ήταν η ίδρυση της City Walls Inc. από μια ομάδα avant-garde καλλιτεχνών της Νέας Υόρκης που ήθελαν να ζωντανέψουν τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης δημιουργώντας πολύχρωμες τοιχογραφίες στις πλευρές μεγάλων κτιρίων.
Ανάμεσά τους βρισκόταν ο Ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης Νάσος Δάφνης (1914-2010), που δούλεψε στο Lower Manhattan όταν η πρωτοποριακή καλλιτεχνική σκηνή του Soho μόλις άρχισε να αναδύεται. Εκείνες οι ιστορικές τοιχογραφίες έπαιξαν ζωτικό ρόλο στη μεταμόρφωση της περιοχής «καθιστώντας την ένα από τα πιο φιλόξενα μέρη για επίσκεψη», σύμφωνα με τον ιστορικό τέχνης Πολ Λάστερ.
Αυτό θα θέλαμε να συμβεί και στην Αθήνα με την επικείμενη μεταφορά της τοιχογραφίας του Δάφνη «Αριθμός 1» του 1969. Μιλώντας με την Κατερίνα Κοσκινά, δρα Ιστορίας Τέχνης και μέχρι πρότινος σύμβουλο για τον πολιτισμό του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, πληροφορούμαστε ότι τα αναλυτικά προσχέδια του συγκεκριμένου έργου θα δοθούν σε Ελληνα γραφίστα έτσι ώστε να εκτελέσει την τοιχογραφία σε κεντρικό σημείο της πόλης, αφού δοθεί η άδεια από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Η τοιχογραφία θα έχει διαστάσεις περίπου 15χ15 μέτρων και ουσιαστικά αποδίδει τιμή σε έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της ελληνικής διασποράς και έναν από τους πατέρες της σύγχρονης τέχνης στον δημόσιο χώρο.
Ποιος ήταν όμως ο καλλιτέχνης με έργα στα πιο σημαντικά αμερικανικά μουσεία αλλά και σε ελληνικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές; Η εικαστική έκθεση «Νάσος Δάφνης, City Walls: Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα 1969-2023», την οποία συνεπιμελείται η κ. Κοσκινά μαζί με τον Ρισάρ Τετενζέ, πρόεδρο του Nassos Daphnis Estate, έχει σκοπό αφενός να υπενθυμίσει το έργο του δημιουργού και αφετέρου να τον συστήσει στο νεότερο κοινό. Παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα εννέα πρωτότυπα έργα της σειράς City Walls, που φιλοτέχνησε την περίοδο της αναζωπύρωσης της καλλιτεχνικής σκηνής στη Νέα Υόρκη, ταυτόχρονα με το άνοιγμά της στον δημόσιο χώρο στα τέλη της δεκαετίας του ’60.
Με τον δικό του τρόπο μάς συστήνει τον καλλιτέχνη ο γιος του, Ντεμέτρι Ντάφνι: «Αυτό που θαύμαζα στον πατέρα μου ήταν η αφοσίωσή του στην τελειότητα. Η αναζήτησή του για το απόλυτο ήταν αμείλικτη και απαιτητική. Η ευαισθησία και η συμπόνια του ενσωματώθηκαν στη δυναμική γεωμετρική τέχνη του. Τον αποκαλούσα χαϊδευτικά όχι Σπαρτιάτη πολεμιστή, αλλά Σπαρτιάτη καλλιτέχνη!», λέει ο ίδιος στην «Κ».
Ο 16χρονος έφηβος από τις Κροκεές που μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, έμαθε αγγλικά σε νυχτερινό σχολείο, εργάστηκε σε ανθοπωλείο και άρχισε να ζωγραφίζει χωρίς να έχει καλλιτεχνική εκπαίδευση. Το 1958 γνώρισε τον σημαντικό έμπορο τέχνης Λέο Καστέλι και εξέθεσε για πρώτη φορά στην γκαλερί του το 1959. Τη δεκαετία του 1960 ο Δάφνης πειραματίστηκε με νέα υλικά, όπως το χρωματιστό πλεξιγκλάς, δημιουργώντας τρισδιάστατα γλυπτά μέσα από τη σύνθεση επίπεδων γεωμετρικών κατασκευών, ενώ παράλληλα συνέχισε να ζωγραφίζει. Ελεγε για τον εαυτό του «είμαι Σπαρτιάτης κι αυτό δεν αλλάζει», θέλοντας έτσι να δηλώσει ότι δεν μπορούσε παρά να λακωνίζει, δηλαδή να δημιουργεί έργα λιτά και ακριβή.
«Νάσος Δάφνης, City Walls: Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα 1969-2023», Κέντρο Τεχνών, στο Πάρκο Ελευθερίας. Εως 3/12.
Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023
Εμμανουήλ Μαρμαράς και η συμμετοχή του στην Ιστορία της Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής
της Ελένης Φεσσά-Εμμανουήλ
Προοίμιο
Όπως ακούσατε από τους προηγούμενους ομιλητές,ο Μανώλης Μαρμαράς (1947-2017) υπήρξε μία από τις δυναμικότερες παρουσίες στον χώρο της ιστορίας της πόλης και της πολεοδομίας επί τρεις δεκαετίες. Με το αξιόλογο έργο που πραγματοποίησε ως ερευνητής πρωτογενών πηγών, πανεπιστημιακός δάσκαλος και συγγραφέας και με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του σε επιστημονικές οργανώσεις, προώθησε την παραγωγή νέας γνώσης για θέματα αιχμής της επιστήμης του αλλά και της κοινωνίας. Ασχολήθηκε επίσης με την ανάδειξη και υποστήριξη του παραδοσιακού πολιτισμού των Κυκλάδων.
Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023
ΣTEΛΙΟΣ ΦΑΪΤΑΚΗΣ Η αγιότητα της μορφής στους φλεγόμενους δρόμους - του Νίκου Ξυδάκη
απο την εφημερίδα των Συντακτών/14.10.2023
Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023
Άγνωστες τοιχογραφίες του Νικόλαου Γύζη αποκαλύπτονται στο Χαϊδάρι / lifo
l
Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023
Το Studio Libeskind δημιουργεί ένα κτίριο κοινωνικής κατοικίας για το πρώτο του έργο στη Νέα Υόρκη
Τελευταία γίνεται πολλή συζήτηση για την "κοινωνική κατοικία" και ειδικά για την "κοινωνική κατοικία για ηλικιωμένους"
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
Georgia O'Keeffe
ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΝΗΣΙΔΑΣ ΚΛΕΙΣΟΒΑΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 2008
Η πρόταση ανάδειξης της ιστορικής νησίδας Κλείσοβα στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, που παρουσιάζεται στο video, μελετήθηκε το 2008, για να προσφερθεί δωρεάν στην ιερή Πόλη του Μεσολογγίου
©
*ευχαριστώ τον φίλο και συνάδελφό μου Ν.Χ. για τις πολύτιμες
συμβουλές & επισημάνσεις του
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023
Θα άντεχε η Αττική εναν κατακλυσμό τύπου Daniel ;
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023
Αρχιτεκτονική ανθεκτική και επιπλέουσα του Γιώργου Τριανταφύλλου
Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου 23-24 09 2023:
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΥΣΑ
ΣΕ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΔΟΜΗΣΗ KAI ΤΙΣ ΑΦΗΝΕΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΣ ΣΕ ΠΛΥΜΜΗΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Όλοι γνωρίζουμε ότι η πολιτεία σε ένα τόπο σεισμογενή όπως είναι η Ελλάδα, όρισε υψηλούς συντελεστές ασφαλείας και ότι έχουμε καταφέρει, πληρώνοντας ένα ικανό κόστος, να κατασκευάζουμε κτίρια τόσο γερά που μπορούν να παραμείνουν ανέπαφα, να πάρουν κλίση ακόμη και να ανατραπούν, μια και αποτελούν ένα σώμα μαζί με τα θεμέλιά τους, αν το έδαφος που εντάσσονται αποδειχθεί ανεπαρκές να τα υποδεχθεί ιδιαίτερα σε περιοχές ευάλωτες σε πλημμυρικά φαινόμενα, όπως δίπλα στα ρέματα (φωτο 1,2). Η αντοχή του εδάφους είναι συνήθως γνωστή εκ των προτέρων. Υπάρχουν βέβαια και οι γεωτεχνικές μελέτες που θα έπρεπε να προηγηθούν της ανοικοδόμησης. Σπάνια όμως προηγούνται, ιδιαίτερα στην επαρχία, όπου μηχανικοί και ιδιοκτήτες ενίοτε συνωμοτούν, παραπλανούν την πολεοδομία με ασυνεπείς υπεύθυνες δηλώσεις περί καταλληλότητας του οικοπέδου, και με την ελπίδα ότι το κτίριο είναι γερό και θα αντέξει, προχωρούν με την λογική του «Πάμε και όπου βγει». Όσο για τον περιβάλλοντα χώρο, τις μάντρες, τα τοιχεία αντιστήριξης και προστασίας, που η αντοχή τους δεν ελέγχεται στατικά, συχνά πραγματοποιούνται επιπολαίως και αυτοσχέδια με τον εργολάβο, ευάλωτα να αντέξουν τις όποιες εχθρικές επιθέσεις της φύσης. Και σε περίπτωση που επέλθει η καταστροφή, όλοι προστρέχουν στις αποζημιώσεις.
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023
Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023
Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023
Ο ρόλος του αρχιτέκτονα
«Ο, τι έχω κτίσει στη ζωή μου, σήμερα δεν το αναγνωρίζω, το 'χουν αλλάξει», λέει και ο ίδιος οργισμένος. «Είμαι 78 χρονών, το μυαλό μου δουλεύει ακόμη, θα μπορούσα να χτίζω. Εδώ και δέκα χρόνια δεν έχω τίποτα. Ξαφνικά, παπ! κόπηκαν όλα με το μαχαίρι. Βέβαια, είχα αρχίσει να γίνομαι κι εγώ λιγάκι δύστροπος. Μόλις τελείωνα κάθε τι που έχτιζα και έφευγα, το αλλάζανε. Μ' αφήναν να το κάνω, διότι είχα και τον τρόπο να επιμένω, αλλά μετά το αλλάζανε. Τα "Ξενία" που έχω χτίσει, αγνώριστα. Τα 'χουν αλλάξει. Στα χρώματα, στα έπιπλα, σε όλα. Ή τα σπίτια. Αγνώριστα. Κι αρχίζω κι εγώ να λέω τότε "προς τι: "...»
ΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023
Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023
LEZIONI DI STORIA E ARTE BIZANTINA con Giulia Grassi, da 25/10 - 13/12 2023
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ με την Giulia Grassi - ΙΤΑΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - απο 25/10 εως 13/12 2023
via WEB
Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023
Η αρχιτεκτονική του Εγώ
Φαντασμαγορικά κτίρια με πομπώδεις και ματαιόδοξες γλυπτικές μορφές ορθώνονται σε κομβικά σημεία των πόλεων, με κύριο στόχο τον εντυπωσιασμό του καταναλωτικού κοινού. Οσο πιο κραυγαλέα και πρωτόγνωρη είναι η εξωτερική μορφή τους τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη για τους «επενδυτές». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το νέο κτίριο του διάσημου Αμερικανού αρχιτέκτονα Frank Gehry, στο δάσος της Βουλώνης στο Παρίσι, το πολυδιαφημισμένο Fondation Louis Vuitton
για να ’μαι εγώ πρέπει να είμαι άλλος, να βγω απ’ το εγώ, να με ζητήσω σ’ άλλους, τους άλλους που δεν είναι αν δεν υπάρχω, τους άλλους που πληρούν την ύπαρξή μου 1 Οκτάβιο Πας