Του Νικου Βατοπουλου
«Η Σύρος έχει τη δυναμική να καταστεί ο καλύτερος προορισμός της Ελλάδος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», λέει ο Γιάννος Μαργαζιώτης, βιολονίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής, που διεξάγεται κάθε Αύγουστο στην Ερμούπολη.
Φέτος, το Φεστιβάλ έφερε και πάλι σπουδαίους μουσικούς, έκανε μια μεγάλη επιτυχία με τον «Ριγκολέττο», όπου έλαμψαν με τις ερμηνείες τους οι Βασιλική Καραγιάννη, Χάρης Ανδριανός, Δημήτρης Πακσόγλου και Ειρήνη Καράγιαννη, και έθεσε νέες βάσεις για ρευστοποίηση αυτού του πολιτισμικού κεφαλαίου τόσο προς την τοπική κοινωνία όσο και ευρύτερα. Η επιτυχία αυτού του Φεστιβάλ μας δείχνει έναν αναπτυξιακό μοχλό για όλα τα μικρά, περιφερειακά φεστιβάλ σε νησιά του Αιγαίου και τις δυνατότητες που προβάλλονται μέσα από τη διεθνή εμπειρία.
«Ετσι όπως πλουσιοπάροχα προσφέρουν οι καλλιτέχνες μας», λέει ο Γ. Μαργαζιώτης, «έτσι πρέπει να το ανταποδώσουμε ρευστοποιώντας το προς την κοινωνία της Σύρου και κατ’ επέκταση των Κυκλάδων. Είναι η προίκα τους συνδέοντας το όραμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 με αυτό της σοβαρής τουριστικής ανάπτυξης. Ευελπιστούμε στην εγρήγορση των υπεύθυνων πολιτειακών παραγόντων επιθυμώντας την ουσιαστική στήριξή τους εκμεταλλευόμενοι «αδιάθετους αλλά προς διάθεση» ευρωπαϊκούς πόρους».
Με τους συνεργάτες και συνοδοιπόρους στο Φεστιβάλ από το 2004, Φώτη Καραγιαννόπουλο, Γιώργο Φουφόπουλο και Κώστα Φωτόπουλο, αλλά και την ομάδα παραγωγής της specs ‘n’ arts, ο Γιάννος Μαργαζιώτης επενδύει στο 2014, όταν θα εορτασθούν τα 10 χρόνια της διοργάνωσης αλλά και τα 150 χρόνια του Θεάτρου Απόλλων στην Ερμούπολη, που στεγάζει τις συναυλίες.
Οι συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ Κυκλάδων αλλά και οι χορηγοί -μικροί και μεγάλοι- όπως είναι δημόσιοι και ιδιωτικοί τοπικοί φορείς, μα και φορείς του εξωτερικού, βλέπουν τις δυνατότητες του πολιτιστικού τουρισμού. Η Εφη Τριανταφυλλίδη, της εταιρείας παραγωγής specs ‘n’ arts με την πείρα που έχει αποκτήσει, υπογραμμίζει τη φετινή συμμετοχή της ορχήστρας Musica Vitae από τη Σουηδία, που έδωσε συναυλίες και στην Τήνο και στη Σύρο.«Δεν μπορώ να μην αναφέρω το Σουηδικό Κράτος», μας λέει, «το οποίο μας τίμησε φέτος με τη συμπαράστασή του. Η προετοιμασία του Φεστιβάλ είναι μια πολύπλοκη διεργασία, που περιλαμβάνει το μεταφυσικό στοιχείο της πίστης όσο και τη ρεαλιστική εκτίμηση των εκάστοτε δεδομένων... τα οποία «δεδομένα» στον τομέα της οργάνωσης του πολιτισμού στη χώρα μας είναι ακόμη ρευστά».
Οπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, το χτίσιμο των σχέσεων με την πάροδο του χρόνου, με τη φιλία και την αγάπη στη μουσική, έχει γίνει η βάση για ρεαλιστικές προβολές στο μέλλον. Οι εμπειρίες που αποκτούν οι ξένοι καλλιτέχνες στα νησιά είναι κεφάλαιο προς αξιοποίηση. Μας το μεταφέρει εύγλωττα η Εφη Τριανταφυλλίδη:
«Οι μουσικοί της Ορχήστρας Musica Vitae από τη Σουηδία τιμώντας το κάλεσμα λάτρεων του πολιτισμού, του Σωματείου οι Φίλοι της Τήνου, έπλευσαν κι ως το πράσινο νησί των Κυκλάδων, για να μυρίσουν τις άγριες ευωδιές των θάμνων που φύονται στα ορεινά του και να μείνουν εκστατικοί μπρος στα μεγαλόπρεπα συναισθήματα που μαλακώνουν το μάρμαρο στα χέρια του Χαλεπά... Οι Κυκλάδες έχουν ένα όνειρο: να γίνουν η πρωτεύουσα του πολιτισμού στην Ευρώπη του 2021... αλλά όχι μόνο για ένα χρόνο...».
Η Σύρος με την αρχιτεκτονική κληρονομιά που διαθέτει μπορεί να αναπτυχθεί μέσα από τον πολιτιστικό τουρισμό κατά τρόπο πρωτοπόρο. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής έχει θέσει μία βάση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
άφησε το σχόλιο σου